BJK, FB, GS son hafta hükmen yenilip şampiyonluğu kaybedecek!

17.11.2020 - 15:45 | Son Güncellenme: 17.11.2020 - 15:54

Süper Lig'in yeni sezonu bir yandan devam ederken, Türkiye Futbol Federasyonu'nun aldığı kararlar tartışılıyor. Peki TFF yönetebiliyor mu? Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi şampiyonluğa oynayan takımları ne gibi bir tehlike bekliyor? İşte detaylar...

BJK, FB, GS son hafta hükmen yenilip şampiyonluğu kaybedecek!

KENAN BAŞARAN

Türkiye'de futbolun en büyük sorunu bizzat onu yönetmekle görevli Türkiye Futbol Federasyonu'dur (TFF).

Sorun çözmesi gereken, ufuk açması gereken, örnek olması gereken, uzun vadeli planlama yapması gereken TFF, her gün yerden yere vurduğumuz kulüplerden daha kötü kararlar alıyor.

TFF yönetimi, koronavirüs nedeniyle sahaya çıkamayacak takımları hükmen mağlup saymayı tartışıyor. Neden? Çünkü dün aldığı yanlış kararların altında kaldı. Futbolun en parlık organizasyonu Şampiyonlar Ligi bile ön eleme maçlarını azaltırken, TFF, küme düşmeyi kaldırıp pandemi ortamında 21 takımlı bir lig garabeti yarattı! Hastalık nedeniyle maçlara ara verilmesi halinde ligi nasıl bitireceğinin hesabını yapamadı.

Tıpkı bilim insanlarına kulak tıkayıp, Ekim'de seyircili maç oynatacağını ilan etmesi gibi. Aynı TFF, 13 oyuncusu koronavirüs kapan takımların maçlarını erteleyeceğini açıkladı. Ama muhtemelen kendi aralarında "Nasılsa bu kadar oyuncu virüse aynı anda yakalanmaz" diye düşündüler.

Fakat bunda da yanıldılar. Ve büyük bir telaşa kapıldılar: "Bu statüyle bu lig bitmez!"

Elbet bitmez. Defalarca yaptıkları gibi, yine talimat ve statü değişikliğine gidecekler. Yap boz tahtası...

TFF yönetmeyi beceremiyor

Oysa, siyasi baskılara göğüs gerip küme düşürmeyi kaldırmayacaklardı.
En kötü senaryoyu düşünerek, lig statüsü hazırlamalıydılar.
Sezon başlamadan önce "Sahaya çıkmayan hükmen yenik sayılır" denilse, yine kabul edilebilir. UEFA kendi organizasyonları için bu talimatı en baştan çıkarttı.
Oyun başladıktan sonra böyle bir kararı dayatmak tam bir skandaldır.
Bunu dillendirmek "Biz bu işi beceremiyoruz" demekten başka bir şey değildir.

Özerkliğini çoktan yitirmiş

Yayın parasını tahsil etme kabiliyetini dahi kaybetmiş, özerkliğini çoktan havale etmiş bir TFF'nin bu ligi yönetmesi mümkün değil.

Gelinen noktada Kulüpler Birliği Vakfı, futbolu kendisi yönetse daha sağlıklı bir lige kavuşuruz.

Geçen sezon son 8 haftası seyircisiz olarak tamamlanan Süper Lig'de hiçbir takım virüsten ağır şekilde etkilenmedi. Ha, kapalı kapılar arkasında bazı şeyler gizlendiyse, bilemem. Öyle ya, Kayserispor Basın Sözcüsü Mustafa Tokgöz, ligin tamamlanması için vakaları gizlediklerini itiraf etmişti. TFF bu iddiayı da sorgulamadı.

Sezon sonu küme düşme olacak mı?

Sonuçta sahaya çıkan 11'lere bakıldığında, geçen sezon takımların aman aman bir sıkıntı yaşamadığını söyleyebiliriz. Pandemi doğrudan etkilemezken küme düşürmeyi kaldıran TFF, şimdi pandemi doğrudan ve çok ciddi şekilde takımları etkilerken, hükmen yenilgi cezası getiriyor!

Üstelik bu karar, küme düşürlemeyen takımlar yüzünden olacak. Çünkü onları ligde tuttukları için takvim sıkıştı.

Pandemi nedeniyle bırakın takım sayısını artırmak düşürse bile kimsenin ses etmeyeceği TFF, bakalım sezon sonu ne yapacak?

Bir kez daha küme düşürmeyi kaldırmamayı taahhüt edebilir mi TFF? O etse bile, bir kulüp konuyu yargıya taşısa ne diyecek?

Bir kulüp, "Geçen sezon pandemiden doğrudan etkilenmedikleri halde takımlar küme düşürülmedi. Ama bu sezon somut olarak etkilendik. Bizi de düşürmeyin" derse, ne diyeceksiniz? Her şeyden önce etik olarak mahkum olursunuz zaten...

Kâbus gibi bir senaryo

Şimdi bir manzara hayal edelim. Hayal dediğime bakmayın. Bu TFF'nin kâbusu aslında!
Şöyle: Ligin son haftası... Ben diyeyim Beşiktaş, siz deyin Fenerbahçe veya Galatasaray...
Lider durumda. Ama koronavirüs nedeniyle sahaya çıkamıyor ve hükmen yenik sayılıyor. Şampiyonluk da bir başka ezeli rakibine gidiyor!

Mümkün mü?

Bence bu TFF yönetimi affını istemeli!

Senin için hazırladığımız haberler