Borussia Dortmund şeffaflığı! Zararlarını açıkladılar...

09.02.2021 - 16:49 | Son Güncellenme: 09.02.2021 - 17:05

Ülkemizde Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi nice kulüpler koronavirüsün negatif etkilerinden söz etmeye devam ediyor. Peki Avrupa'da durum nasıl dersiniz? Almanya Ligi ekiplerinden Borussia Dortmund'un pandemi dönemindeki zararına ilişkin bazı detaylar ortaya çıktı. Dortmund, Covid-19 döneminde ne durumda? İşte detaylar...

Borussia Dortmund şeffaflığı! Zararlarını açıkladılar...

Emrah KARALİNÇ-AJANSSPOR

Almanya Ligi ekiplerinden Borussia Dortmund, 2020-21 mali yılının ilk yarısında ettiği zararı açıkladı. Buna göre; Dortmund Kulübü, 2020-21 sezonunda bu dönemdeki zararı 26 milyon Euro açıkladı. Zarara karşın Dortmund yönetimi karamsar değil. Norveçli genç golcü Erling Haaland'ın üstün performansı sebebiyle ülkemizde yoğun ilgi duyulan(!) kulüplerden biri olan Dortmund, sadece bir futbolcudan ibaret değil! Detaylar haberde...

Dortmund'un mali tablosundan kısa notlar

1 Temmuz - 31 Aralık 2020 arasındaki dönemde konsolide satışlar 2019-20 yılının ilk yarısındaki 236.6 milyon Euro'dan yaklaşık 60 milyon Euro düştü. Söz konusu 60 milyon Euro düşüldüğünde bu rakam 177.4 milyon Euro'ya tekabül ediyor.

Zarar ve kâr durumları nasıl?

Dortmund'un KGaA şirketi 2020-21 mali yılının ilk yarısında 26 milyon Euro zarar ederken, ikinci çeyrekte ise 9.6 milyon Euro civarında pozitif bir sonuç elde etti. Bu düşüşlerin, seyirci ve günlük hasılat kayıpları sebebiyle olduğu belirtiliyor.

TV gelirleri de önemli bir kayıp

Maç günlerinde elde edilen gelirler 22.6 milyon Euro civarındaydı. Ancak; şimdilerde ise bu rakam 0.6 milyon Euro'ya kadar geriledi. Bilindiği üzere 80 bin kapasiteli stadyuma en kötü ihtimalle 50 bin taraftar geliyordu. Öte yandan yine kulüpler adına çok önemli bir gelir kalemi olan TV gelirleri 113.1 milyondan 98.7 milyona kadar düştü. Bu da ciddi bir etken olarak göze çarpıyor.

Alman ekibi de musluğu kısmak zorunda kaldı

Dortmund, koronavirüs sebebiyle kulüplerin mali darboğaza girdiği bu dönemde personel harcamalarından musluğu kısma yoluna gitti. Bu rakam takımın durumu düşünüldüğünde 111.5 milyon Euro'dan 102.3 milyon Euro'ya, diğer işletme giderleri de 70.6 milyon Euro'dan 27.4 milyon Euro'ya kadar düştü.

İkinci çeyrek biraz daha pozitif

Her türlü olumsuzluğa ve pandeminin negatif etkilerine karşın Borussia Dortmund yöneticileri, geleceğe umutla bakmaya çalışıyor. 1 Ekim - 31 Aralık arasındaki ikinci çeyrekteki 9.6 milyon Euro civarındaki pozitif yansıma, yöneticilerin umutlarını yeşertiyor. Ayrıca zaten Dortmund, 'buhran ile savaşma' konusunda zaten deneyimli.

Dortmund panik yaşamıyor

Borussia Dortmund, 2008 yılında Almanya'da yaşanan ekonomik kriz döneminde dahi ayakta kalmayı başarmıştı. Hans Joachim Watzke ile beraber borçların yapılandırılması, satılmak durumunda kalan stadın geri alımı, harcamaların gelire göre yeniden düzenlemesiyle beraber kurtarma çalışmaları yapılmıştı. Dolayısıyla geleceği planlama noktasında Dortmund panik yaşamıyor. 

Yine örnek olarak; Michael Zorc, Dortmund'a veda etse bile 2022 yılında seçilmesi gereken kulübün direktörü şimdiden belli! Zorc emekli olacağı için, kulübün dinamiklerini bilen, Dortmund'un unutulmaz oyuncularından Sebastian Kehl bu pozisyonda görev alacak. Dolayısıyla planlama bu kulüpte hep var...

Dortmund ligde ne durumda?

Almanya Ligi'nde (Bundesliga) Borussia Dortmund geride kalan 20 maçta 10 galibiyet 2 beraberlik ve 8 yenilgi aldı. 39 gol atıp 29 gol yiyen sarı-siyahlılar 6. sırada yer alıyor. Dortmund, geçen sezon 2. sırada yer almıştı.

Sarı-siyahlılar, 2010-11 ve 2011-12 sezonlarında şu anda İngiliz ekibi Liverpool'u çalıştıran Jürgen Klopp ile şampiyonluklar yaşamıştı. Son 8 sezonda ise ligi 'süpüren' takım, üstün Alman teknolojisi Bayern Münih oldu. Bayern'in hegemonyası, Almanya'da kendisini 'tarafsız' olarak tanımlayan futbolseverleri rahatsız ediyor.

Senin için hazırladığımız haberler