Başkan Penaltıda Kaleciyi Kaleden Çekti! Boş Kaleye Penaltı Atılır mı?

Akın Ungan
03.03.2022 - 14:42 | Son Güncellenme: 03.03.2022 - 14:54

Sakarya'da Taraklıspor-Hızırtepe Özenspor maçında verilen penaltıda kalenin boşaltılması kural hatasına yol açtı. Hakemin hatalı kararının ardından neler yaşanacak? İşte detaylar

Başkan Penaltıda Kaleciyi Kaleden Çekti! Boş Kaleye Penaltı Atılır mı?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Sakarya'da dün oynanan ve konuk takımın 3-2 önde götürdüğü maçın 85'inci dakikasında maçın hakemi konuk Taraklıspor lehine penaltı kararı verince Hızırtepe Özenspor teknik heyeti karara yoğun itiraz etti.

Boş kaleye penaltı

Maçı izleyen kulüp başkanı penaltı atışı sırasında kalecinin kaleyi terk etmesini isteyince Hızırtepe Örenspor kalecisi vuruş öncesinde kalenin yanına geçerek kaleyi açtı. Hakemin atışın kullanılması işaretinin ardından Taraklıspor penaltıyı gole çevirince maçın skoru 4-2’ye geldi.

Kural hatası yapıldı

Oysa yapılan uygulama futbol oyun kurallarına göre bir kural ihlalini içeriyor. Futbol Oyun Kuralları Kitabı'nın 14 numaralı penaltı vuruşu kuralının, 1 numaralı yöntem maddesinde penaltı vuruşu sırasında kalecinin olması gereken yer şu şekilde tarif ediliyor: "Savunan takımın kalecisi, topun vurulduğu ana kadar, yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük olacak şekilde kale çizgisinde yer almalı ve kale direklerine, üst direğe ya da ağlara dokunmamalıdır."

Hakemin kart göstermesi gerekiyordu

Bunun haricinde hakem kalede kaleci yoksa penaltının kullanılması için işaret veremez.

Böyle bir durumda maçın hakeminin kaleciyi uyarması, kalecinin kaleye geçmemesi durumunda önce sarı kart, diretmesi durumunda ise kırmızı kart göstererek, oyundan ihraç etmesi gerekirdi. Kalecinin kırmızı kart görmesi durumunda kaleye ya yedek bir kaleci ya da oyuncu değişiklik hakkı bitmişse, takımdan bir oyuncu geçecekti.

İlgini Çekebilir
"Sol ayaklı olayım derken solcu da oldum!"
Habere Git

Eğer kimse kaleye geçmezse maçı tatil etmeliydi

Eğer takım kaleyi koruyacak başka bir oyuncuyu kaleye geçirmez, diretmeye devam ederse hakem maçı tatil ederek soyunma odasına gider ve kararı TFF Yönetim Kurulu verir. Kaleci kaledeyken topa vurulduktan sonra kaleyi istediği gibi açıp topa müdahale etmeyebilir.

Yapılan kural hatası kazanan takımı etkilemeyeceği için bir itiraz söz konusu olmayacaktır. Ancak MHK maçın hakemine bir ceza verecektir.

Senin için hazırladığımız haberler