Atalanta kuralı kullandı, Merih Demiral'ı Milli Takım'a göndermedi

15.11.2022 - 08:19 | Son Güncellenme: 15.11.2022 - 10:24

Kulüplerin milli takıma oyuncu göndermesi zorunlu. Ancak Atalanta, Merih Demiral'ın Türkiye A Milli Takımı'na gitmesine izin vermedi. İşte bunun nedeni...

Atalanta kuralı kullandı, Merih Demiral'ı Milli Takım'a göndermedi

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Dünya Kupası öncesinde liglere verilen arayı değerlendirmek isteyen A Milli Takım yetkilileri İskoçya ve Çekya ile iki hazırlık karşılaşması organize ettiler. Teknik Direktör Stefan Kuntz 2024 Avrupa Şampiyonası elemeleri öncesinde 29 oyuncuyu kadroya davet etti. Bununla birlikte Alman Teknik Direktör, takımın oyununu oturmayı ve oyuncuların birbirlerine daha fazla alışmasını sağlamayı amaçlıyor.

TFF'den alışılmadık açıklama

Stefan Kuntz’un Milli Takım kadrosuna davet ettiği oyuncular arasında İtalya’nın Atalanta takımında forma giyen Merih Demiral da vardı. Ancak Merih kampa katılmadı ve TFF’nin internet sitesinden bunu bildiren alışılmadık bir açıklama yayınlandı.

"Atalanta'dan gelen talep üzerine"

Açıklalama şöyle: “İtalya'nın Atalanta ekibinde forma giyen millî futbolcumuz Merih Demiral, kulübünün Atalanta-Inter karşılaşmasının ardından gönderdiği talep üzerine, FIFA'nın Oyuncuların Statüsü ve Transferi Talimatı'nın EK 1. Bölümü'nün 1. Maddesi'nin 6. bendi uyarınca, A Milli Takım aday kadrosundan çıkarıldı.”

İlgini Çekebilir
Dünya devleri, Merih Demiral'ı transfer listesine ekledi
Habere Git

Peki FİFA'nın talimatı ne?

Merih’in kadrodan çıkarıldığı haberini okuduktan sonra gördüm ki tüm haber siteleri TFF’nin açıklamasına yer vermiş ama hiçbiri FIFA’ talimatının ilgili maddesinin ne olduğuna bakma gereği duymamış. Yani eksik habercilik yapılmış. 

Milli takıma oyuncu göndermek zorunluluk

Ben de her zamanki gibi talimat ve statüleri ayrıntılı inceleyen okuyan biri olarak hemen talimatı indirip işin aslını öğrendim.  FIFA’nın yılda 5 milli maç penceresi olduğunu ve kulüplerin bu pencerelerde oyuncuları milli takımlarına göndermelerinin bir zorunluluk olduğu herkesin malumu. 

Büyük turnuvalar öncesi boşluk milli ara sayılmıyor

Ancak büyük turnuvaların öncesinde ortaya çıkan boşluklar FIFA’nın milli maç penceresi olarak sayılmıyor. Dolayısıyla o boşluklarda büyük turnuvaya katılmayan milli takımlar isterlerse hazırlık maçları yapıyorlar. 

Atalanta bu yüzden izin vermedi

FIFA’nın Oyuncuların Statüsü ve Transferi Talimatı’nın adı geçen maddesi de kulüplerin bu aralarda oyuncuları göndermelerinin zorunlu olmadığını belirtiyor. Dolayısıyla Atalanta’nın, muhtemelen hafif sakatlığı nedeniyle Merih Demiral’ı göndermeme sebebi bu. Bunun yanında rakip İskoçya’da da Celtic’in hiçbir oyuncusu kulüp izin vermediği için kadroda yer almıyor.

Senin için hazırladığımız haberler