Bülent Yıldırım: "İki maçta da gol iptalleri doğru"

21.06.2020 - 23:13 | Son Güncellenme: 22.06.2020 - 10:42

Ajansspor yazarı, Radyospor programcısı Bülent Yıldırım, Galatasaray ile Gaziantep FK arasında oynanan karşılaşmayı analiz etti. Yıldırım, Kasımpaşa ile Fenerbahçe arasında oynanan maçla ilgili de çok konuşulan pozisyona değindi.

Bülent Yıldırım: "İki maçta da gol iptalleri doğru"

Eski FIFA Hakemi, Ajansspor ve Radyospor yorumcusu Bülent Yıldırım, Galatasaray - Gaziantep FK maçını değerlendirdi.

Bülent Yıldırım, Ajansspor'da 360 Derece programında Hüseyin Özkök'ün sorularını yanıtladı.

İşte Bülent Yıldırım'ın sözlerinden önemli satır başları: 

VAR'ın bir pozisyona müdahale edebilmesi için protokolde geçerli olan; gol, penaltı, bariz gol şansı, kırmızı kart ve hakemin gözden kaçırdığı bir pozisyonun olması gerekir. incelemede ne kadar geriye gidebilir bu sürecin tespitine “Atak Başlangıç Fazı” denilir ve topun kazanıldığı andan itibaren yapılır. Bu periyodun tanımlanması çok önemli. İzleyecilerimize “Atak Başlangıç Fazı” APP (Attacking Position Phase) nedir bunun tanımını yapalım. Bu da tabii ki sübjektif bir kavram.

1-) Topun hakimiyetinin kazanıldığı noktadan başlar
2-) Gole neden olan olayın başlamasının sebep olan olayın başladığı noktadır
3-) Top uzun süre aynı takımda kalırsa top orta alandan rakibin alanına geçildiği anda başlar.

Galatasaray - Gaziantep FK maçında sonucu gol olan pozisyonun iptali aşamasında VAR, topun hakimiyetinin kazanıldığı noktaya kadar geri gidip o süreci kontrol etmekle mükelleftir. O pozisyonda VAR topun kazanıldığı nokta olan Oğuz ile Jimmy Durmaz mücadelesine kadar giderek bunu hakeme verdi. Oğuz Ceylan, Jimmy Durmaz'ı topsuz alanda itmişti, hakem o faulü vermedi ve oluşan atak sonrasında uzun sayılacak bir süre geçti ve şık bir gol geldi. Mevcut kural bu inceleme sürecini içerir. Bu pozisyonlarda VAR'ın dahil olması protokolün gereğidir.

VAR her gol sonrası atağın başlangıcından itibaren golleri inceler. Video hakem de bu süreci izledi ve orada açık bir faul olduğunu görerek pozisyonu hakeme izlettirdi. Çünkü Video hakem sistemi açık, bariz, net ve skandal hataları önlemek adına getirilmiş bir sistemdir.

İşte Galatasaray - Gaziantep FK maçındaki hakem kararları ve kritik pozisyonlar:

61. dakikada Belhanda'nın ceza sahasında düştüğü pozisyonda Kana Bıyık'ın müdahalesi yok, devam kararı doğruydu.

Belhanda bu pozisyon öncesinde topsuz alanda Kenan'ın yüzüne koluyla vurdu. Bu pozisyon yakalansaydı, Belhanda ikinci sarı karttan kırmızı kart görecekti. Hakemin yaptığı en büyük hatalardan biriydi. Kenan ve Belhanda'nın gördükleri sarı kartlar da doğruydu.

Belhanda’nın geriye doğru yaptığı pası sonrası Ahmet Çalık’ın gördüğü kırmızı kart bariz gol şansını engellediği için doğruydu. Eğer bu pozisyon ceza sahası içinde olsaydı penaltı ve sarı kart olacaktı.

Saraccahi'nin Kayode’ye umut vaat eden atak sonrası yaptığı faul için verilen sarı kart doğruydu.

Patrick Twumasi'nin golünde Galatasaraylılar ofsayt bekledi. Ankaragücü - Başakşehir maçında iptal edilen golle bu gol arasında fark var. Kenan Özer o pozisyonda topa vuruş anında aktif değil. Burada şunlara ofsayt kararı verilir.

-Topla oynarsanız

-Top için rakiple mücadeleye girerseniz

-Açık bir eylem yaparsanız.

Örneğin, zıplayarak, topa kafa vurmaya çalışarak. Bu hareketleriniz açık şekilde savunma veya kaleciyi etkilerse ofsayt olur. Son şart da topa vurulduğu anda kalecinin görüş hattında bulunarak ona engel olup etkilemektir. 

Hakem son 10 dakikada Jimmy Durmaz'ın Oğuz’la olan pozisyonunu kaçırdı, açık bir itme vardı. Bunu o anda değerlendirse hiçbir tartışma yaşanmayacaktı.  Galatasaray kalecisi Okan’ın topu elinden çıkartmasının gecikmesine hakemin hiçbir zaman uygulanmayan bir kuralı uygulaması hataydı. Gaziantep FK lehine verilen penaltı kararı ise doğruydu. Jesse'nin rakibinin ayağına bir müdahalesi oldu.

Kasımpaşa - Fenerbahçe

Bülent Yıldırım'ın Kasımpaşa - Fenerbahçe maçında Miha Zajc'ın pozisyonu hakkında yorumu?

Fenerbahçe’nin iptal edilen golünde ise top Miha Zajc'ın koluna geliyor. Top kazanıldığında faul veya el olmaması gerekir. Zajc topu kazanırken kolunu kullandığı için VAR “Atak Başlangıç Fazı” kuralını işleterek oraya döndü ve hakemi uyardı. Maçın ilk çeyrek bölümünde Tolga Ciğerci rakibine 3 kez faul yaptı, bir tanesi genel uyarıyı gerektiren bir durumdu.

Tolga'nın dördüncüsünde kart görmesi gerkirdi. Kasımpaşa'da Y. Meriah ve M. Tirpan'ın sarı kartları doğruydu. 36. dakikada H. Hajradinović'in Vedat Muriç'in saklı ayağına bastığı pozisyon vardı, hakem bunu kaçırdı.Simon Falette ve Koita'nın pozisyonda penaltı kararı çıkmaması doğruydu. Garry Rodriges'in pozisyonunda faul yoktu. 78. dakikada Yusuf'un şutu Hasan Ali'nin saklı eline çarptı, hakemin kararı yanlıştı, VAR hakemi doğru bir müdahale ile hakemi monitöre çağırdı.

Senin için hazırladığımız haberler