Bulut: Tanıdığım tek sportif direktör Eröğüt

26.03.2021 - 12:35 | Son Güncellenme: 26.03.2021 - 17:13

Fenerbahçe haberleri... Süper Lig'de şampiyonluk yarışında lider Beşiktaş'tan 5 puan geride olan Fenerbahçe'de Erol Bulut ile yollar ayrıldı. Erol Bulut, sportif direktörlük görevi hakkında daha önce Hüseyin Özkök'e çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Peki Erol Bulut ne demişti?

Bulut: Tanıdığım tek sportif direktör Eröğüt

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe, Ali Koç yönetiminde üçüncü sezonunda üçüncü teknik direktörüyle de yollarını ayırdı. Aytemiz Alanyaspor ile geçen sezon başarılı bir çıkış yapan ve Ziraat Türkiye Kupası'nda da final oynayan Erol Bulut, uzun bir bekleyişin ardından takımın başına getirilmişti. Ancak, birliktelik sezon sonunu göremedi. Sarı lacivertli yönetim 10 maç kala takımı sportif direktör Emre Belözoğlu'na teslim etti.

Önce Comolli sonra Belözoğlu

Böylece Koç yönetiminin geldiği günden beri ısrar ettiği sportif direktörlük modeli de bir kez daha farklı bir noktaya evrildi. Damien Comolli ile istenilen başarı gelmeyince yönetim bu sezon başında bu pozisyona futbolu bırakan Emre Belözoğlu'nu getirdi. Belözoğlu, aktif futbolun içindeyken hedeflerinden birinin sportif direktörlük olduğunu açıklamıştı. Ancak son dönemlerde teknik direktörlük de yapmak istediğini dile getirir olmuştu ki bunu imza töreninde Başkan Ali Koç da dile getirdi.

Sportif direktör tanımını yaptı

Belözoğlu, doğrudan Başkan Koç'a bağlı olarak işbaşı yaptı. Ama "Samandıra'da liderimiz Erol Bulut" dedi. Fenerbahçe'nin geçtiği modele göre Bulut'un seçilmesinde ve gönderilmesinde elbette sportif direktör Emre Belözoğlu da etkin rol oynadı.

Peki Fenerbahçe ile yollarını ayıran Bulut, sportif direktöre nasıl bakıyor? Emre Belözoğlu, Bulut'un tarif ettiği sportif direktör profiline uyuyor mu? Bu sorunun cevabını Yeni Malatyaspor'u çalıştırdığı dönemde Ajansspor Yazarı Hüseyin Özkök'e verdiği bir röporajda vermişti. İşte o röportajdan ilgi bölüm:

"Kaç kişi bu işin eğitimini aldı?"

Hüseyin Özkök: Futbolu bıraktıktan kısa süre sonra neden teknik direktörlüğü seçtiniz? Örneğin Almanya’da sportif direktörlük eğitimi alan çok sayıda futbolcu var artık. Antrenör olmak sizin hayaliniz miydi? Yöneticilik eğitimi almayı düşünmediniz mi hiç? Mesela Leverkusen’li Kiessling futbol oynarken bu eğitimi aldı.

Erol Bulut: Çok güzel bir cümle kurdunuz. Ama oraya geleceğim. Ben neden sportif direktörlüğü seçmedim? Çünkü ben yeşil sahalarda olmaya devam etmek istedim. Futbolun tam içinde olmayı istedim. Ben futbolcuyken de futbolu çok seven ve ciddiye alan biriydim. Yine futbolcularla iç içe olmak istediğimden teknik direktör olmayı seçtim. Sportif direktörlük konusuna gelirsek. Bana soruyu sorarken bir cümle kullandınız. “Kiessling futbol oynarken eğitim aldı” dediniz. Yani eğitim. O işin eğitimini alıyor. Bizim Türkiye’de eski futbolcu arkadaşlarımızın bazıları sportif direktör. Kaç kişi eğitimini aldı?

"Kendisinden özür diliyorum"

Benim tanıdığım bir kişi var. O da Başakşehir’den Mustafa Eröğüt. Eğitimini almış ve şu anda bu konudaki en donanımlı kişi. Şimdi de CEO’luk görevine getirildi. Tek kişi. Başka biri daha varsa ben bilmiyorum. Kendisinden özür dilerim.

Siz onu güzel belirttiniz. Eski oyuncular sportif direktörlük eğitimi alıyor diyerek. Bu çok önemli. Almanya’da çok sayıda böyle eski oyuncu var. Oliver Kahn, Michael Zorc, Fredi Bobic, Hasan Salihamidzic, Horst Heldt. Daha da sayabilirim.

"Futbolu bırakıp bir anda olmaz"

Hüseyin Özkök: Peki Almanya’daki sportif direktörlük sistemi Türkiye’de uygulanabilir mi?Örneğin Frankfurt’u ele alırsak Fredi Bobic Adi Hütter’in üzerinde sportif direktör. Bayern’de Salihamidzic-Kovac ikilisi var. Türk teknik adamlar böyle bir yapıya uyum sağlayabilir mi? Çünkü Türkiye’de yetişen teknik adamlarda ego önemli rol oynuyor ve ben sadece başkana bağlı çalışırım düşüncesindeler.

Erol Bulut: Demin söylediğiniz cümleden yine yola çıkıyorum. Eğer eğitimliyse benim üstüme gelebilir. Ama mesela siz futbolcusunuz, futbolu bıraktınız ve hiçbir eğitim almadan ve 5 sene hiçbir şey yapmadan bir anda sportif direktörlük görevine geliyorsunuz. Bunu hangi hoca kabul eder? Ben yıllardır çalışıyorum birisi bağlantılarıyla eski futbolcu diye geliyor ama eğitimi yok, kuralları kanunları bilmiyor ve sportif direktör oluyor.

Sportif direktör olmanız için eğitim alarak o kuralları öğrenmeniz gerekiyor. Lisan bilmek, bütün kural, kanun, statülere hakim olmak lazım. Bilmeyen bir kişi geldiğinde hoca onu tabi kabul etmez. Ama donanımlı birisi geldiğinde ona saygı duyarsın. O kişi de zaten hoca ile başkan arasında köprü olur ve takımla ilgili konularda hoca ile birlikte çalışır.

Senin için hazırladığımız haberler