"Büyük bir tufanın içine giriyoruz çünkü..."

16.04.2020 - 16:06 | Son Güncellenme: 16.04.2020 - 16:09

Uluslararası alanda önemli hukukçulardan biri olan Emin Özkurt, yayıncı kuruluş ile kulüpler arasındaki gerilimi değerlendirdi. Yayıncı kuruluş ödeme yapmazsa neler olacak? Türkiye'de futbol gündeminde bundan sonra ne gibi gelişmeler bizi bekliyor? Canlı yayında açıkladı.

"Büyük bir tufanın içine giriyoruz çünkü..."

Koronavirüs sebebiyle futbola verilen zorunlu arada yayıncı kuruluş kulüplere ödeme yapmayacak. Kulüpler ise yayıncı kuruluştan sözleşmeden doğan yükümlülüklerine uymasını bekliyor. Kulüpler, bu serzenişinde haklı mı? Kulüpler Birliği'nin futbolculardan istediği ekonomik feragat nasıl bir etki gösterecek? Futbol dünyasını nasıl sorunlar bekliyor? Bu sorulara yanıt aradık.

Spor hukuku alanında Türkiye’yi uluslararası mecrada temsil eden, İsviçre’deki Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS’ın ve de EuroLeague Basketbol’un tek Türk hakemi olan Avukat Emin Özkurt, bu konuları Radyospor'da değerlendirdi.

Gün Ortası programında Emrah Karalinç'in canlı yayında sorularını yanıtlayan Özkurt'un açıklamaları şöyle:

Emin Özkurt: "Büyük bir tufanın içine giriyoruz"

Önümüzdeki sürecin çok kritik olduğunu anlatan Emin Özkurt, "Bundan sonraki süreçte bizleri bir fırtına bekliyor. Büyük bir tufanın içine giriyoruz. Hukuki, ekonomik ve sosyal sonuçları olacak bir süreç karşımıza çıkacak. Çok iyi hazırlanmak gerek. Hem futbolcuların, hem kulüplerin hem de federasyonların neyle karşı karşıya kalacaklarına ilişkin değerlendirme yapmaları gerek" ifadelerini kullandı.

Emin Özkurt: "En ufak bir hata yapılırsa sistem ve denge bozulacak"

Üç konunun belirlenmesinde hassasiyetin önemine dikkati çeken Özkurt, "Kulüplerin kendi oyuncularıyla olan sözleşmesinde nasıl bir müzakere süreci olacak? Çok hassas yürütmeleri lazım. TFF ile yayıncı kuruluş arasında ödemelerin nasıl planlanacağı da önemli. Liglerin nasıl tamamlanacağı sorusu... İşte bu 3 önemli konu bizleri bekliyor. En ufak bir hata yapılırsa sistem ve denge bozulacak" dedi.

Emin Özkurt: "Kulüpler Birliği kendi açıklamasında bile çelişiyor"

Kulüpler Birliği'nin yaptığı açıklamada kendisiyle çeliştiğini belirten Emin Özkurt, "3 gün içinde 3 açıklama geldi. Kulüpler Birliği Vakfı, sonra yayıncı kuruluş sonra da TFF açıklama yaptı. Bu açıklamalara bakılınca içeriğinde çelişkiler var. Kulüpler Birliği, 'mart paraları ödensin' diyor. Yayıncı kuruluş, 'Biz ödeme yaptık' diyor. Nihat Bey ise, "Mart ayının parası ödenmeli" diyor. Bunun netleşmesi lazım. Bu tartışmaları Kulüpler Birliği'nin açıklaması alevlendirdi. Sözleşmenin hükümlülüklerini yayıncıya hatırlattılar. Açıklamalarında ise mantık hatası vardı. İlk sayfada, "Sözleşmeye uy, rakamı öde" diyorlar. İkinci sayfada futbolculara, "yüzde 30 indirim yap" diyorlar. Hassas bir dönem ve bu dönemin hassasiyetle ele alınması gerek" açıklamasını yaptı.

Emin Özkurt: "TFF'nin kulüplerin yanında olması gerekiyor"

Öte yandan Emin Özkurt yayıncı kuruluş ile yapılacak görüşmelerde TFF'nin üstlenmesi gerektiği rolü şu sözlerle anlattı:

"Kulüplerin en büyük gelir kaynağı yayın gelirleri. Bu darbeyi almamaları için TFF'nin yanlarında olması gerekiyor. TFF şu ana kadar hiç sahnede yoktu. Kendisini göstermedi. Oysa ki çok büyük sorumluluk düşüyor TFF'ye. Koronavirüsten ekonomik olarak etkilenecek tek ülke biz değiliz. Birçok ülkede ciddi kayıplar olacak. Fransa'da mesela 110 milyon Euro ödeme yapılmayacak. İngiltere'de FA Kupası maçları oynanmadığı için son taksidi ödemeyecekler. Yayıncı kuruluştan, 'Oynanmayan maçlar sebebiyle sözleşmeye sadık kalmalısın' demek, çelişkili. Herkesin bir feragat etmesi gerekiyor."

Emin Özkurt: "Oyuncuların kulüplerine karşı anlayışlı olması gerek"

Ünlü avukat, "Oyuncular da bazı haklarından feragat etmek durumunda. Barcelona, Juventus, Bayern Münih, Schalke... Birçok kulüpte indirim yapıldı. Durum böyleyken Türkiye'de oyuncuların kulüplerine karşı anlayışlı olmama ihtimallerinin olmaması lazım. Bundan etkileneceklerini bilmeleri lazım. Bizim, koronavirüs öncesinde de kulüplerimizin kötü yönetimleri vardı. Kulüpler bu yükleri çekiyorlar. Oyuncularla mutlaka masaya oturup bir anlaşma yapmak durumundalar" diyerek sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler