Büyük tehlike! Aralık'ta birçok futbolcu kulüpleri terk edebilir!

03.11.2020 - 14:36 | Son Güncellenme: 04.11.2020 - 10:00

Türk futbolu için tehlike çanları çalmaya başladı. Sezonun neredeyse yüzde 20'si tamamlandı, kulüp başına yayın gelirlerinden giren para sadece 10 milyon TL. Bu tutar Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi büyükler için 15 milyon TL civarında. Kombine, bilet satışı yok, yayın geliri de yok denecek seviyede. Kulüpler ödeme güçlüğüne düşerse oyuncular serbest kalır mı? İşte cevabı...

Büyük tehlike! Aralık'ta birçok futbolcu kulüpleri terk edebilir!

Ceyhun KUBURLU-AJANSSPOR

Türk futbol endüstirisi belki de tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Kombine, bilet ve loca satamayan kulüpler bir yandan da yayıncı kuruluş ile yaşanan krizin çözümünü bekliyor. Yayıncı kuruluş ekim ayı başında TFF'ye 500 milyon lira ödeme yaptı. Ancak bu paranın sadece yarısı kulüplerin kasasına yattı. Normal şartlarda kulüp başına 50 milyon lira ödeme yapılması gerekirken, TFF kulüp başına 10 milyon lira ödeme yaptı.

Büyüklere biraz daha fazla

Bu rakam Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi takımlarda 16 milyon lirayı buldu. TFF, yayıncı kuruluştan gelen 500 milyon liranın yaklaşık 300 milyon lirasını kulüplere dağıtırken geri kalanını şu kalemlere harcadı:

►1. Lig takımları
►2. Lig takımları 
►VAR harcamaları
►Hakem ücretleri
►Maçlardaki personeller

Teminat mektubu muamması? Var mı yok mu?

Kulüpler 2016 yılında yapılan sözleşmeye göre bu sezon 3 milyar TL yayın geliri elde etmesi gerekiyor. Geçen yıl 2.3 milyar lira kazanan kulüpler yayıncı kuruluşun bu rakamı 2 milyar TL'ye çekmesinden endişe ediyor. Süper Lig'de bir kulüp yöneticisinin verdiği bilgiye göre, yayıncı kuruluşun bu konuya yaklaşımı şöyle; “Biz maçları yayınlıyoruz. Hiçbir sorun yok.”

Teklifi kabul etmek zorunda kalabilirler

TFF, yayıncı kuruluşa ihtarname çektiğini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Ancak; burada da bir çok soru işareti bulunuyor. TFF'nin elinde teminat mektubu bulunmadığı ve yayıncı kuruluşun teklifini kabul etmek zorunda kalacağı belirtiliyor. 

Aralık'ta büyük tehlike

Kulüp yöneticisi, yayıncı kuruluş ile yaşanan sorunun kulüplere zarar verebileceğini belirterek, “Bugün gelinen noktada kulüpler para kazanamıyor. Bilet yok, kombine yok… Üzerine sponsor ilgisi azalıyor. Bir de yayıncı kuruluş krizi… Çok zor günler bizi bekliyor. Böyle giderse Aralık ayında birçok kulüpte futbolcular serbest kalabilir” dedi.

Senin için hazırladığımız haberler