Çağla Büyükakçay Hedefleri Hakkında Konuştu: "Her Sporcunun Hayalidir"

İsa Kethüda
17.12.2022 - 16:20 | Son Güncellenme: 17.12.2022 - 16:29

Çağla Büyükakçay, Türkiye'nin teniste güzel bir geleceğinin olduğuna inanıyor. Büyükakçay, "Dünya genelinde ilk 300'e girdim" dedi. İşte detaylar...

Çağla Büyükakçay Hedefleri Hakkında Konuştu: "Her Sporcunun Hayalidir"

Milli tenisçi Çağla Büyükakçay, Türkiye'nin teniste güzel bir geleceğinin olduğuna inandığını belirtti. Kadın ve erkeklerde toplamda 25 ekipten 122 sporcunun katıldığı Türkiye Tenis Ligi final müsabakaları için Trabzon'da bulunan Çağla Büyükakçay, takım arkadaşlarıyla birlikte kulübü ENKA Spor'un başarılı olması için mücadele ediyor. Büyükakçay, geleceği ve hedefleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

"İnşallah umduğumuz gibi haftayı tamamlarız"

Çağla Büyükakçay, geride kalan hafta Tunus'ta düzenlenen W25 Monastir Turnuvası'nda mücadele ettiği için Trabzon'daki organizasyona bir gün sonra katılabildiğini söyledi. İşte detaylar...

Türkiye Tenis Ligi final müsabakalarıyla ilgili 33 yaşındaki sporcu, "Turnuva, hem erkek hem de kadınlarda bizim için iyi gidiyor. İnşallah umduğumuz gibi haftayı tamamlarız." diye konuştu.

"Dünya genelinde ilk 300'e girdim"

Çağla Büyükakçay, oynadığı her maçın ve şampiyonluğun kendisi için çok kıymetli olduğunu belirterek, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Tunus'ta bu sene ikinci şampiyonluğumu kazandım. Dünya genelinde ilk 300'e girdim. O şampiyonluğu elde ettiğim için çok mutluyum. Arkadaşlarımın yanına da mutlu bir şekilde gelmem çok güzel oldu. Ama şimdi bunlar geride kaldı, artık önümüzdeki maçlara hazırlanmaya devam edeceğiz."

Sporcunun kendisini geliştirmesinin ve bu gelişime devam etmesinin çok önemli olduğunu aktaran milli tenisçi, "Şampiyonluk güzel ve değerli oluyor ama onun devamını getirmek daha da önemli. Senenin sonuna geldik, artık önümüzdeki sezon için hazırlıklarımız başlayacak. Amacım tabii ki ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil etmek, milli takımda yer almaya devam etmek. Kendime rakamsal olarak hedefler koymaktan hoşlanmıyorum, kendimi geliştirmekten hoşlanıyorum, o yüzden umarım seneye kendimi geliştirdiğim güzel bir yıl olur." ifadelerini kullandı.

"Ben umudumu yüksekte tutuyorum"

Çağla Büyükakçay, Türkiye'deki popülasyona göre çok az tenis oynandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tenis oynayan sayımız çok az. Tenisin bütün şehirlerimize yayılması, her türlü reklamının yapılması oldukça önemli. Çünkü bazı yerlerde tenisin ne olduğunu bile yeni yeni öğreniyorlar. O yüzden tenisi öğrenip, bu branşta başarılı sporcular olduğunu bilip başkalarına ilham verebilirsek çok güzel şeyler olur. Onun dışında şehirlerimizin turnuvalar alması, küçük çocukların o turnuvalarda ağabeylerini, ablalarını görmeleri oldukça önemli. Bu kapsamda aslında bizim burada olmamız küçük çocuklar için çok önemli. Bu sadece Karadeniz'de değil, doğuda, batıda, güneyde her yerde olmalı. Genç bir popülasyona sahibiz, o yüzden ben umudumu yüksekte tutuyorum, bence ülke olarak teniste güzel bir geleceğimiz olabilir."

"Herkesten ben ilham almaya çalışıyorum"

Sporcu olmanın zorluğunu anlatan Çağla Büyükakçay, "Gün gün kendini geliştirmeye odaklı bir iş. O yüzden ben her sporcudan ilham almaya çalışıyorum. Hem fiziksel hem zihinsel çok ciddi eforlar veriyoruz ve iyi bir çizgide de devam etmek bizim için çok kıymetli. Sakatlık olmaması ya da özel yaşamında inişler çıkışlar olmaması, her gün antrenman kaliteni iyi tutmak, bunlar başarıda olmazsa olmaz şeyler. O yüzden sadece tenis değil, basketbol, futbol yani her türlü spor branşında bunları başarabilen herkesten ben ilham almaya çalışıyorum." diye konuştu.

Çağla Büyükakçay, 2024 Paris Olimpiyatları'nda yer almayı çok istediğini dile getirerek, "Bu, bir sporcunun her zaman hayalidir. Ben kendimi geliştirmeye bakıyorum. O zaman çok daha sürprizlerle dolu oluyor tenis, şu anda sadece sağlıklı bir şekilde tenis oynamayı hedefliyorum." ifadelerini kullandı.

"İlerisi ile ilgili çok plan yapmaktan hoşlanmıyorum"

Spor hayatının dolu dolu geçtiğini kaydeden Çağla Büyükakçay, "Edindiğim tecrübelerimi tabii ki gençlere aktarmak isterim ama şu anda sadece sporcu olarak kariyerime devam etmek istiyorum. İlerisi ile ilgili çok plan yapmaktan hoşlanmıyorum ama eminim teniste gençlere faydalı olabilirim." şeklinde konuştu.

Tenis hakkında

Tenis, raket ve top yardımıyla “kort” adı verilen oyun sahasında, iki veya dört kişiyle oynanabilen olimpik bir spordur. Tenis oyuncuları ellerindeki raketleri kullanarak, topu sahanın ortasındaki ağ üstünden (net) rakibinin sahasına (kort) atmayı çalışırlar. Oyun kuralları takibince en çok puanı almayı başaran oyuncu veya oyuncular karşılaşmanın galibi sayılırlar. Temposu yüksek ve gereklilikleri minimum düzeyde bir spor olmasından dolayı, tenis tüm dünyada milyonlarca oyuncusunun ve izleyicisinin bulunduğu popüler bir spor dalıdır. Eliyle raket tutabilen herkesin (tekerlekli sandalyeyle dahi) oynayabileceği türden bir spor olmasının da popüler olmasındaki etkisi büyüktür.

Bugünki anlamıyla modern tenis 18 ile 19. yüzyıl sonlarına doğru İngiltere merkezli olarak şekillendi. Buna rağmen tenisin köklü bir geçmişi olduğuna ve köklerinin 12. yüzyıla dayandığına inanılır. Tarihçilerin inanışına göre 12. yüzyıl Fransa’sında tenise benzer bir oyun oynanıyordu. Bu oyundaki oyuncular bugünki tenis topuna benzer bir top kullanıyor fakat raket yerine ellerini kullanmayı tercih ediyordu. Jeu de paume (“Avuç oyunu”) olarak adlandırılan oyunun, modern tenis anlayışının ortaya çıkmasında önemli bir rolü olduğu düşünülüyor. Zamanın Fransa Kralı X. Louis de avuç oyununun önemli müdavimlerinden biriydi. Rivayetlere göre bu oyunun kapalı ortamlarda oynanması kendisini yeterince mutlu etmeyince, oyunlar ilk defa dışarı taşınmış ve Paris etrafında oyun alanları oluşturulmuştu. Avuç oyunana verdiği değer ve kısa süre sonra yaşanacak trajik ölümü, X. Louis X’in tarihe bilinen ilk tenis oyuncusu olarak geçmesine neden olacaktı.

Tenis her zaman modern tenise benzemiyordu. Avuç oyunundan türetildiğine inanılan oyuna 16. yüzyıla kadar raket dahil edilmemişti. Kapalı alanlarda oynanması nedeniyle genelde gerçek rakipler yerine duvara karşı oynanmaktaydı. Oyuna raketin dahil olmasıyla oyuncular rakipleri için “tut”, “yakala!” ve “vur!” gibi anlamlara gelebilen “tenez” sözcüğünü kullanmaya başladılar. Kimi zaman Fransızlar, oyunculara yaptıkları tezahüratlar sırasında da bu sözcüğü tekrarlardı. Tahmin edebileceğiniz gibi tenez sözcüğü sonraları bugün “Tenis” olarak tanıyacağımızın sporu temsil etmektedir.

Tenis Kuralları

Tenis genel olarak 3 ya da 5 set olarak değerlendirilir. Bu bağlamda 3 setlik maçlarda 2 set alan ve 5 setlik maçlarda ise 3 set alan oyuncular maçı kazanır. Bu doğrultuda bir set oyunu kazanabilmek için ise toplamda 6 oyun oynanır. Yapılan puanlama ise genel olarak 15,30 ve 40 şeklinde değerlendirilir. Eğer 40 - 40 beraberlik gibi bir durum söz konusu olur ise, o zaman tek puan üzerinden set uzar. Fileye yakın olan Karşıyaka çizgilerin içerisine mutlaka topun denk gelmesi İlk seferde gerekir. Daha sonraki atışlarda ise kort dışına çıkan top üzerinden oyuncu puan kaybeder.

Senin için hazırladığımız haberler