Almanya'da hakem atamaları nasıl yapılıyor? İşte cevabı...

Orhan Gülek
07.11.2023 - 15:36 | Son Güncellenme: 07.11.2023 - 17:43

Ajanasspor yazarı Hüseyin Özkök, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin hakem atamalarıyla ilgili açıklamalarını Almanya'daki sistemle kıyasladı.

Almanya'da hakem atamaları nasıl yapılıyor? İşte cevabı...

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, düzenlediği basın toplantısında hakem atamaları konusunda şöyle bir açıklama yaptı. 

Büyükekşi: "Tartışmalar bitecek"

Kulüplerle iş birliği içerisinde yapılanmaya gidilmesi yönünde karar aldıklarını açıklayan TFF Başkanı Büyükekşi, "Hakem atamaları konusunda stratejik bir plan konusunda, devrim niteliğinde bir adım atacağız. Avrupa'da başta Almanya'da olmak üzere uygulaması olan, kulüplerimizin de sürecin parçası olduğu, MHK'da yeni bir yapılanma süreci başlatıyoruz. Kulüplerimizle iş birliği içerisinde olarak, onların karar verme mekanizmasına dahil olmasını istiyoruz. Hakem atamaları, klasman kararları ve hakem performanslarında tartışmalar bitecek." dedi.

"Almanya Futbol Federasyonu'nun böyle bir planı da kesinlikle yok"

Öncelikle söylemeliyim ki Almanya'da kulüpler hiçbir şekilde hakem atamalarında en ufak bir söz sahibi değil. Almanya Futbol Federasyonu'nun gelecek için de böyle bir planı da kesinlikle yok. Atamaları sadece DFB ile Bundesliga'nın 2022'de ortaklaşa kurduğu Hakem A.Ş'de hakemlerin başındaki uzman insanlardan oluşan yönetim yapıyor. 

Hakem atamaları bağımsız

Ancak Almanya'da kulüplerin hakem şubeleri var, bölge ve eyalet federasyonları ile hakemlerin yetişmesini sağlıyorlar. Atamaları çeşitli alt ligler ile genç ve çocuk liglerinde eyalet ve bölge federasyonları yapıyor kulüplerin hiçbir etkisi yok atamalara. 

Almanya'da bir sistem kurulmuş

Çünkü 7,3 milyon futbolcu ve 25 binden fazla kulüp yüz binlerce maç var. Yetiştirme konusunda kulüpleri de içine alan bir sistem kurulmuş.  Bütün bunları uzun yıllardan beri bilmeme rağmen yine de Almanya Futbol Federasyonu hakem şirketinden de tekrar teyit ettim. 

Mehmet Büyükekşi'nin açıklaması lazım

Mehmet Büyükekşi'nin verdiği devrim niteliğindeki Almanya örneğinin içeriğini açıkçası anlayamadım.  TFF Başkanı'nın bu açıklama ile neyi kastettiğini açıklaması lazım.

Senin için hazırladığımız haberler