Bisiklette Hedef Wourld Tour ve Olimpiyat Madalyası

Ali Bozkurt
11.04.2022 - 21:35 | Son Güncellenme: 12.04.2022 - 16:54

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, hedeflerinin Wourld Tour’a yeniden yükselmek ve Olimpiyat’ta madalya kazanmak olduğunu söyledi. İşte detaylar...

Bisiklette Hedef Wourld Tour ve Olimpiyat Madalyası

KENAN BAŞARAN - AJANSSPOR

57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu-Tour of Türkiye’de iki etap geride kaldı. Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, sürekli sahada. Hedefi turu yeniden World Tour kategorisi olan Müftüoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Dünyanın en iyilerinden olmak istiyoruz

2008-2016 arasında başkanlık yaptıktan sonra ayrılan Müftüoğlu, tabir caizse bisikleti zirvede bırakmıştı. Çünkü bizim turumuz elit turlar arasına girmişti. Ancak onun döneminde yapılan anlaşmanın sona ermesinden sonra klasman düştük. Müftüoğlu, Tour of Türkiye’nin doğası ve tarihi güzergâhı bakamından farklı bir atmosferde yapıldığını söyledi. Müftoğlu, “En iyisini; geçmişte yaptıklarımızı tekrar etmek istiyoruz. Yeniden World of Tour olmak istiyoruz. Dünyanın iyi turlarından bir olmak istiyoruz” dedi.

İki misli World Tour takımı geldi

Daha önceki başarılarda katkısı olan ekipten arkadaşlarını geri çağırdığını kaydeden Müftoğlu, “Bu sene tura medya da büyük ilgi gösteriyor. Teşekkür ediyoruz. İyi takımlar geldi. Geçen seneye göre iki kat World Tour takımı geldi. Çok sayıda iyi sporcu da var. Organizasyon iyi başladı. Memnunum. Belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar herkes destek oluyor. Vatandaşlar da yol kenarlarında izleyerek ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Kriterlere uymadık ve düştük

World Tour kategorisini neden kaybettiğimiz konusundaysa Müftüoğlu şunları söyledi: “Biz o kategoriye çıkarttık. Ama sonra bizi dinlendirdiler! Bizden sonra neden üst kategoriden düştük, bilmiyorum ama elbette kriterleri yerine getirmediğimizdendir. Bir anlaşma sunuluyor ona uymazsanız World Tour hakkı alamıyorsunuz.”

Lobimizi güçlendirmeliyiz

Yeniden World Tour’a yükselmek için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, “Biz 2008’de başladık çalışmaya 2016’da ancak bu kategoriye çıktık. O dönem ben Uluslararası Bisiklet Birliği üyesiydim. Bunun de etkisi vardı. Bugün burada üyemiz yok. Lobimizi yeniden güçlendirmek istiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sonuna kadar bize destek oluyor.
Bu tur Cumhurbaşkanımızın himayesindedir. Onun desteğiyle buraya geldik. Zaten dünya kategorisini de Cumhurbaşkanı’nın destek mektubunu sunup aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı ne dedi?

Peki Cumhurbaşkanı, kendi adını taşıyan ve World Tour’a yükselen turun düşmesine nasıl bir tepki verdi? Müftüoğlu, “2016’dan sonra 5 yıl bu alemde değildim. Bu süreçte hiçbir etkinliğe gitmedim. O yüzden bilmiyorum” dedi.

World Tour için 3 şart lazım

Müftüoğlu yeniden Wourld Tour kategorisi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Süresi yok. Önce işimizi iyi yapacağız, sonra lobimizi güçlendireceğiz ve sonra da talip olacağız.”

İlgini Çekebilir
Babasına bisiklet alan çocuk
Habere Git

Tour of Türkiye, doğuya gidecek mi?

Tour of Türkiye’nin ülkenin doğusuna da taşınıp taşınmayacağı merak ediliyor. Müftüoğlu, bugünkü koşullarda bunun mümkün olmadığını gerekçeleriyle anlatıyor: “Turun doğuya gitmesi zor. 1200 kişilik bir ekip var. Yemesiyle içmesiyle yatmasıyla ilgili büyük bir lojistik altyapı lazım. Bu konuda sorun yaşamamak gerekir. Çünkü bu tür sıkıntılar yaşanırsa pro tour hayal olur.


Rotada iklim, yol şartları ve konaklama çok önemli rol oynuyor. Bunlara dikkat etmeden olmaz.”

İlgini Çekebilir
Vitaliy’nin bisikletindeki bavul
Habere Git

En büyük hedef Olimpiyat madalyası

Müftüoğlu, bisikletteki en büyük hedeflerinden birinin de Olimpiyat’ta madalya olduğunu söyledi: “2012’de Olimpiyat’a gittik. Ama bu yetmez. Olimpiyat’ta madalya almak istiyoruz. Bununla ilgili yeni yapılanmaya gidiyoruz. Konya’daki olimpik veledrom bitmek üzere. Uluslararası Bisiklet Birliği’yle ortaklaşa çalışacağız. Dünyadaki sistemi buraya kurup sporcu yetiştireceğiz. Butik bir sporcu kitlesi oluşturup kaliteli bir olimpiyat takımı kurmak istiyoruz.”

Bisiklet turizmi otelleri geliyor

Bisikletin turizm sektörünü de katkı yapabileceğini belirten Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bisiklet aynı zamanda bir tanıtım aracı. Bisiklet turizminden pay almak istiyoruz. Bu doğrultuda oteller yapılıyor.”

Senin için hazırladığımız haberler