Canlı yayında transfer göndermesi: "Bunun adı tesadüftür"

29.09.2020 - 15:35 | Son Güncellenme: 29.09.2020 - 15:40

Beşiktaş ve Galatasaray'ın eski altyapı direktörü Emrah Bayraktar, iki kulüple ilgili dikkat çeken tespitlerde bulundu. Aboubakar ve Gökhan Töre transferleri için ne diyor? Mustafa Kapı gibi örnekler hakkında ne düşünüyor?

Canlı yayında transfer göndermesi: "Bunun adı tesadüftür"

Beşiktaş ve Galatasaray'ın eski altyapı koordinatörü Emrah Bayraktar, futbolun gündemine yönelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Aboubakar ve Gökhan Töre transferlerine hangi perspektiften bakmak gerek? Beşiktaş iki transfer için doğru karar verdi mi? Galatasaray ile anlaşamayıp Fransız ekibi Lille'e transfer olan eski öğrencisi Mustafa Kapı için neler düşünüyor? Emrah Bayraktar yanıtladı.

Radyospor'da Gün Ortası programında Emrah Karalinç'in sorularını yanıtlayan Emrah Bayraktar'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

Gökhan Töre ve Aboubakar transferine hangi pencereden bakmak gerek?

Emrah Bayraktar, kulüplerin eski oyuncularını transfer ederken yakın zamandaki performansını mmutlaka değerlendirmesi gerektiğine dikkati çekti. Bayraktar, Yeni Malatyaspor'dan ayrılan ve Beşiktaş'a transfer olan Gökhan Töre ile Porto'da kötü bir dönem geçirdikten sonra siyah-beyazlılara gelen Vincent Aboubakar'ı da bu çerçevede yorumladığını anlattı. 

"Gökhan Töre, Bilic sonrası ne oynadı?"

Bayraktar, "Aboubakar, Beşiktaş'ta eskiden oynayan, performans gösteren Aboubakar mı? Kulüpler eski oyuncularına sıcak yaklaşıyorlar. Gökhan Töre... Töre, Bilic döneminde biraz kımıldadı. Sonra 2 yıl ne oynadı? Katkı sunmadı. Neden geldi? Bir soru işareti. Aboubakar'ın düşen bir performansı var. Akıllarda kalan nedir? Önceki dönemdeki iyi performansı. Oyuncuların en yakın performanslarını değerlendirmek bence esastır. Bunu göremiyoruz" dedi.

"Aboubakar ve çevresindekiler 40 golün üzerine çıkabilecek mi?"

Transfer yaparken de ligin matematiğinin ne olduğunun bilinmesi ve bir planın olması gerektiği eleştirisini getiren Bayraktar, "Beşiktaş'ın forvet pozisyonunu iyi bir oyuncuyla doldurması gerekiyor. Doğru. Ligin matematiğini bilmek önemli. Sizin uçtaki oyuncunuzun 25+ gol üretmesi gerek. Sağındaki ve solundakilerle 40'ın üzerine çıkabilirler mi? Eğer buraya gelemezseniz, sıkıntı yaşarsınız. Aboubakar bu kadar hazır mıdır? Bunu düşünmek gerek. Ligimizin bir oyuncudan talebi yüksek mi? Değil. Falcao burada gösterdiği performansı İngiltere'de gösterse forma bulabilir mi? Ülkelerin oyunculardan bir talebi var. Bu bir terminolojidir. Ligin kalitesi düşmeye başladı. Aboubakar bu düşük talebi karşılayabilir mi? Ona bakmak gerek" diye konuştu.

"Altyapıdan oyuncular sistematik bir şekilde Avrupa'ya gitmiyorsa buna tesadüf derim"

Galatasaray ile anlaşayaman, bir süre sonra kadro dışı kaldıktan sonra Lille'e transfer olan Mustafa Kapı transferi için de Bayraktar dikkat çeken bir ifade kullandı. Bayraktar, sistematik bir şekilde oyuncuların altyapıdan çıkmadığını ve altyapıdan çıkıp Avrupa'ya transfer olan oyuncuların tesadüf olduğunu dile getirdi.

Emrah Bayraktar, "Mustafa Kapı konusuna iki taraflı bakmak gerek. Kulüp perspektifinden önce bakalım. Ben bir kulübüm ve oyuncunun üzerinde ciddi bir emeğim var. Kulüplerin beklentisi, oyuncunun aidiyet duygusuyla hareket etmesi. Bu kulüp perspektifi. Oyuncu perspektifine bakınca farklı bir durum var. Altyapıdan yetişen birçok oyuncu son 20 yılda çok fazla değer görmedi. Oyuncular 18, 19 yaşına geldi hazırdı. Ama kulüpler futbolcuları Kırşehir'e, Muğla'ya yolladı. Futbolcular orada pişmedi, kavruldu. Oyuncu bazı liglerin kalitesinde olgunlaşmayabilir. Elinizde bir plan ve stratejisi olması gerekir. Oyuncu, 'Benim kulübüm benimle ilgili bir kariyer planlaması yapar' diyebilmeli. Bunu Mustafa Kapı olayından bağımsız olarak anlattım. Bazı oyuncular çıkıyor, profesyonel takımda oynuyor. Kimse kusura bakmasın ama bu tesadüftür. 40 yılda olan bir şey tesadüftür. Sistematik olması önemli. Kulüpler bu konuyla ilgili bakış açılarını iyileştirmeli diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

Senin için hazırladığımız haberler