CAS, Futbol Menajerlerine Ağır Darbe Vurdu

İsa Kethüda
27.07.2023 - 11:34 | Son Güncellenme: 27.07.2023 - 12:30

CAS, FIFA tarafından getirilen bazı kısıtlamalara karşı dava açan menajerleri reddetti. İşte FIFA'nın koyduğu yeni menajerlik kuralları. İşte detaylar...

CAS, Futbol Menajerlerine Ağır Darbe Vurdu

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

FIFA’nın futbol menajerlik sistemine yeni bir düzen sağlamak amacıyla 2017 yılında başlattığı proje çalışması sonrasında 16 Aralık 2022'de FIFA Konseyi tarafından kabul edilen FIFA Futbol Temsilci Talimatı (FIFA Football Agent Regulations - FFAR) futbol menajerleri dünyasına adeta bomba etkisi yarattı.

Menajerler birliği itiraz etti

Bunun ardından Profesyonel Futbol Temsilciler Birliği (Professional Football Agents Associations – PROFAA) CAS’ta FIFA kararı ve kısıtlamalar aleyhinde dava açtı. Pazartesi günü açıklanan CAS kararıyla birlikte PROFAA tarafından dile getirilen tüm iddialar reddedildi ve FIFA haklı bulundu. Böylece dünya futbolunun patronu menajerlere karşı aleyhine açılan ilk davadan zaferle çıktı.

Bir dava da Avrupa Adalet Divanı’nda

Diğer yandan Almanya’da da ismi açıklanmayan bir menajerlik firması geçtiğimiz aylarda FIFA aleyhine Almanya Federal Adalet Divanı’nda bir dava açtı. Ancak mahkeme bu başvuruyu Avrupa Birliği mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’na göndererek son kararı üst mahkemeye bıraktı.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe yeni transferi Ferdi'nin golüyle duyurdu
Habere Git

FIFA lisansı olmayan menajer olamaz

FIFA’nın geçen yıl yayınladığı talimata göre bundan böyle; FIFA tarafından verilmiş bir menajerlik lisansı olmayan kimse menajerlik yapamayacak ve oyuncu, teknik direktör, kulüpler, federasyonları temsil edemeyecek.

Menajerlere iki tarafı temsile son

Menajerler, futbolcu transferlerinde hem alan hem de satan kulübü aynı anda temsil edemeyecek ve çoklu temsile son verilecek. Bütün menajerlik ücretleri FIFA ödeme sistemi üzerinden ödenecek. 

Ücretlere bir tavan sınırı olacak

Menajerlik ücretlerine tavan ücret uygulanacak. Menajerler için sürekli mesleki gelişim sağlanacak. Menajerler için FIFA içinde bir çalışma grubu oluşturulacak. Talimatla birlikte FIFA, futboldaki bütünlüğü korumayı ve transfer sisteminin iyi çalışmasını sağlamayı amaçlıyor.

İlgini Çekebilir
Icardi'nin ayak sesleri! İşte İstanbul'da olacağı tarih
Habere Git

FIFA karardan memnun oldu

CAS aldığı menajerler kararı FIFA'yı da çok memnun etti. FIFA’dan yapılan yazılı açıklamada CAS kararının büyük bir memnuniyetle karşılandığı vugrulanarak, "Bu da kurumumuzun aldığı kararların   doğruluğunun tasdiklendiği anlamına geliyor" denilid. 

Senin için hazırladığımız haberler