Çaylaklar, şampiyonluğu bekliyor

03.08.2020 - 11:50 | Son Güncellenme: 03.08.2020 - 15:33

Espor dünyası, Vodafone Freezon Şampiyonluk Ligi'nde büyük başarı kazanan 'çaylaklar'dan kurulu neyi konuşuyor? Robogod namıyla bilinen koç Mete Sevinç, yaptığı tercihlerle ne çizdi? İşte detaylar...

Çaylaklar, şampiyonluğu bekliyor

Melis ÖZTEK - AJANSSPOR

Espor dünyası, Vodafone Freezon Şampiyonluk Ligi'nde büyük başarı kazanan 'çaylaklar'dan kurulu fastPay Wildcats'i konuşuyor. Robogod namıyla bilinen koç Mete Sevinç, yaptığı tercihlerle sıradışı bir portre çizdi. Siz olsanız daha iyi olan 'Köfte'nin yerine 18 maçın 16'sını kaybeden bir oyuncuyu (Serin'i) takımınıza alır mıydınız? İşte geçmişe değil, geleceğe yatırım dedikleri tam da bu olsa gerek.

fastPay Wildcats, ‘çaylak' olarak adlandırılan oyuncularıyla Vodafone Freezone Şampiyonluk Ligi'nde lig aşamasını rakiplerinin çok önünde, ilk sırada bitirmeyi başardı. Popüler takımların öncelikli olarak istemediği, düşünmediği oyuncuları bünyesine katarak onların içindeki gücü ortaya çıkartan, takım uyumunu sağlayan koç Mete Sevinç; nam-ı diğer Robogod bunu nasıl sağladı?

Algleri araştıracaktı ama!

Robogod, 28 Şubat 1988 doğumlu. Şu an yaptığı meslekten tamamen bağımsız olmak üzere İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi mezunu. Doğduğu Almanya'da mikro algler üzerine yüksek lisans yapmak için para toplamak amacıyla espor camiasına girip, orada kalanlardan. “Esporda yüksek kazanç olacağını ve sürekli büyüyeceğini biliyordum. Daha rahat okuyabilmek adına espordan kısa zamanda para kazanıp öğretim hayatıma öyle devam ederim diye düşünmüştüm. Hâlâ espordayım” diyor. Kendisini ve başarısını yeni yeni konuşsak da aslında uzun süredir espor sektörünün içindeki isimlerden biri. Çilekler ile başlayan profesyonel kariyerinde yaşadıklarıyla, görüştüğü ya da içinde bulunduğu takımlarla kendine bir birikim kazandırmayı başarmış.

Esporda da 'abilik' var!

Diğer takımlardan farklı olarak popüler ve tecrübeli oyuncular yerine, Türk ve çaylak oyuncularla çalışmasını yerli oyuncu havuzunu artırmak için olduğunu söylüyor: “Genç oyuncuların, oyunu öğrenmesi daha kolay. Tecrübeli oyuncuların yanlış bildiği şeyleri ve alışkanlıklarını değiştirmek kolay olmuyor.” Genç oyuncularla çalışmanın kendi içinde ayrı zorluklarının da farkında. Fakat Robogod bu konuda gayet başarılı bir koç. Oyuncularıyla birlikte aynı evde yaşıyor, 5 oyuncusuna koçluğun yanında babalık, abilik yapıyor. Görüldüğü üzere sadece futbolda 'abilik' yok, esporda da var!

Oyuncular ve aileleriyle olan iletişimlerinde de doğru şekilde yaklaşarak, oyuncularını psikolojik olarak toparlıyor ve destekliyor. Başarısını da oyuncularına kattığı disiplin, çözüm odaklı çalışma, hırs, doğru analiz ve doğru oyuncu tercihine bağlıyor ve Robogod şöyle diyor: “Oyuncu gelişiminde yetenek yüzde 50 dersek, oyun dışı gelişimin etkisi de yüzde 50 diyebiliriz. Bireysel yetenek bir yere kadar. Oyuncuyu esas geliştiren şey disiplin üzerine inşa edilmiş bir sistem içinde karşılıklı ve oyuncular arası yapılan sohbettir. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.”

Robogod'ın açıklamaları efsane yüzücü Michael Phelps'in bir sözünü hatırlatmakta: “Herhangi bir şey imkânsızdır demem. Bence her şeyin, akıl, zaman ve çaba ile mümkünatı vardır.”

Köfte'yi değil, yenilgi kralı Serin'i seçti!

2019 Yaz Sezonu'ndaki orta koridor oyuncuları olan Emre, 'Köfte' Akça, Galatasaray ile anlaştıktan sonra fastPay Wildcats'in yeni orta koridorlarının kim olabileceği, daha doğrusu Robogod'ın hangi çaylak oyuncuya şans vereceği merak konusuydu. 2019 Yaz Akademi Sezonu'nda Team Aurora ile çıktığı 18 maçta 16 mağlubiyet almış Tolga 'Serin' Ölmez ile devam etme kararı aldı Robogod. Çok fazla eleştiri ve memnuniyetsizlik gelse de Robogod aldığı karardan fazlasıyla emindi. “Serin, scout listemde vardı. Bütün akademi maçlarını izledim. Düşünsenize çıktığı 18 maçta 16 mağlubiyet 2 galibiyet ile akademi sonuncusu olmuş durumda ve espor kariyeri aslında başlamadan bitmişti. Bütün maçlarını izledikten sonra potansiyelini fark ettim. Yanlış alışkanlıklarını değiştirebileceğimden emindim. Eğer Serin ve ailesini ikna etmesem, muhtemelen espor kariyeri bitecekti. Başarılı olmak istiyorsanız, iyi bir gözlemci olmak zorundasınız.”

Belki de Çin'e şampiyon gidecek

2020 Kış Mevsimi'nde tecrübeli Fenerbahçe'ye yenilip ikinci oldu Wildcats. Diğer takımlar kendilerine 'daha güçlü' transferler yaparken, fastPay Wildcats mevcut kadrosunu korudu. Sezon öncesi yapılan power rankinglerde kendilerini arka sıralara yerleştirenlere inat, ligi ilk sırada bitirdikleri için play-off yarı finallerindeki rakiplerinin belirlenmesini bekliyorlar. Beklerken de antrenmanlarına aralık vermeden, şampiyonluk için savaşıyorlar. Kim bilir belki de Robogod, en çok gitmek istediği ülke olan Çin'e; Türkiye Büyük Finali şampiyonu olan takımın koçu olarak gider…
Kapanışı 2020 sezonunun şarkısı, aynı zamanda 2014 Dünya Şampiyonası'nın parçası olan 'Warriors'tan yapalım:

“Ve sen, uzanmışsın, uyanıksın gecenin karanlığında,
Değiştireceklerini düşünüyorsun,
Ama hepsi bir rüya!
Buradayız işte, dönme arkanı artık,
Bu şehri yoktan var eden savaşçılarız biz,
Zaman gelecek elbet, parlaman gerekince,
En iyilerin üstünde, başararak çıktığında
Ruhun asla ölmeyecek!”

Senin için hazırladığımız haberler