EURO 2024 Elemeleri'nde Letonya'yı yenen Bizim Çocuklar Almanya yolcusu!

Burak Alaca
15.10.2023 - 21:40 | Son Güncellenme: 16.10.2023 - 00:57

EURO 2024 Elemeleri'nde Letonya'yı 4-0 mağlup eden A Milli Takımımız önümüzdeki sezon Almanya'da düzenlenecek turnuvaya katılmaya hak kazandı.

EURO 2024 Elemeleri'nde Letonya'yı yenen Bizim Çocuklar Almanya yolcusu!

AJANSSPOR-HABER

Türkiye için Letonya, spor tarihinin en kötü anılarından biri demekti. 2004 Avrupa Şampiyonası play-off'u öncesi "Çek bir Letonya" manşeti atılmış, o manşet gerçekleşmiş sonu ise hüsran olmuştu. Artık o lanet kalktı ve Türkiye, Letonya galibiyetiyle Euro 2024 biletini aldı. 

"Çek bir Letonya" çok konuşuldu

2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olan A Milli Takım tarihinin en büyük başarısını elde ederek gözünü Euro 2004'e dikmişti. Şenol Güneş yönetimindeki A Milli Takım, İngiltere'nin 20 puanla lider bitirdiği grupta 19 puanla ikinci olmuş play-off'a kalmıştı. O dönem Fanatik gazetesinin attığı "Çek bir Letonya" manşeti ise çok konuşuldu. Zira play-off'larda da Türkiye'nin rakibi Letonya oldu. Letonya, play-off'ların en zayıf halkası olarak görülüyordu. Gel gör ki o zayıf halka, yeşil sahalarda favorilerin her zaman kazanamayacağını bize göstermiş; üstelik 2-0 geri düştüğü rövanş maçında skoru 2-2 yaparak A Milli Takımı'ın Euro 2004 hayallerini suya düşürdü.  

Beraberlik Portekiz biletlerini yakmıştı

Letonya ile ilk maçımızı 1924'te oynamıştık ve Zeki Rıza Sporel'in golleriyle sahadan 3-1 galip ayrıldık O tarihten sonra play-off'larda karşılaştığımız Letonya, 2004 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'ne 4. Türkiye ise 1. torbadan katıldı. Her şey günlük gülistanlıkken; 15 Kasım 2003'te deplasmanda oynadığımız maçı 1-0 kaybettik. Altı gün sonra İnönü Stadı'nda oynanan karşılaşmada 2-0 öne geçmemize karşın kalemizde gördüğümüz iki golle karşılaşma 2-2 sona erdi ve A Milli Takım'ın Portekiz'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası finallerine gitme şansı sona erdi.

İlgini Çekebilir
Letonya'yı devirdik Almanya biletini kaptık! İşte puan durumu...
Habere Git

Eşitlik uzun süre kırılamadı

Sonuçta bize hüsran ve "Çek bir Letonya" manşetininin hayal kırıklığı kaldı. Letonya ile daha sonra oynadığımız 5 özel ve resmi maç da eşitlikle sona erdi. 

Şeytanın bacağını ise 2022'deki Dünya Kupası Elemeleri'nde kırdık. 30 Mart'ta Türkiye'de oyannan maç 3-3 sona ermesine karşın; 11 Kasım 2021'de rakibimizi deplasmanda 2-1 yendik. Ancak kaderin bir tecellisi olarak Dünya Kupası play-off'unu bu kez Portekiz ile oynadık ve 3-1 yenilerek finaller hayallerimiz bir kez daha suya düştü. Daha önce Portekiz'deki finallere gidemedik, bu kez de Portekiz bir finale gitmemize izin vermedi. 

Kritik 3 puan son dakikada geldi

Almanya'da düzenlenecek Euro 2024 için Letonya ile bu kez D Grubu'nda eşleştik. Stefan Kuntz yönetiminde gruplara Ermenistan galibiyetiyle başlayan Türkiye, ikinci maçında Hırvatistan'a sahasında 2-0 yenilmekten kurtulamadı. Üçüncü maçında ise 16 Haziran 2023'te Letonya'ya konuk oldu ve sahadan 3-2 galip ayrıldı. Türkiye içinse mucize bir galibiyet gelmişti. Letonya, 90+4'te skoru eşitlemiş; ancak bir dakika sonra İrfan Can Kahveci üç puanı Ay Yıldızlılar'a getirdi. 

İlgini Çekebilir
Bizim Çocuklar'dan tarihi zafer
Habere Git

KOnya'da Şeytanın bacağı kırıldı

Konya'da ise 4-0'lık Letonya galibiyetiyle A Milli Takım, 6. kez Euro 2024 biletini aldı. Daha önce "Çek bir Letonya" laneti iyice unutuldu ve "Çek bir Avrupa Şampiyonası" ortaya çıktı.

Senin için hazırladığımız haberler