Celtic taraftarı, Filistinlilerin sesi olmaya devam ediyor

Orhan Gülek
12.05.2021 - 18:58 | Son Güncellenme: 12.05.2021 - 19:22

İskoçya'nın köklü ekiplerinden Celtic taraftarı, İsrail'in Filistin'e uyguladığı zulmüne karşılık tribünleri Filistin bayraklarıyla donattı.

Celtic taraftarı, Filistinlilerin sesi olmaya devam ediyor

Orhan GÜLEK - DIŞ HABER

İskoçya'nın köklü kulüplerinden Celtic'in taraftarları, futbol dışındaki konulara gösterdikleri hassasiyet ve yaşanan haksızlıklara karşı verdikleri mücadeleyle dikkati çekiyor.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu birçok kişi hayatını kaybetmesi, sporun da gündeminde. Pek çok ülkenin Filistinlilere yapılan zulümde sessiz kalırken, İskoçya'nın Celtic takımı taraftarı, bu akşam oynanacak St. Johnstone maçı öncesi tribünleri Filistin bayraklarıyla donattı.

İsrail karşısında Filistin'e açıkça destek olan Celtic taraftarları, daha önce de İsrail saldırıları sonrası sert tepki göstererek Filistin'in yanında yer almıştı.

Celtic taraftarı, mağdurların sesi olmaya devam ediyor

Hayatta kalmak için İrlanda'dan İskoçya'ya göç eden halk tarafından kurulan köklü kulübün taraftarları, karşılaşmalar sırasında açtıkları pankart, bayrak ve düzenledikleri yardım kampanyalarıyla mağdurların sesi olmaya devam ediyor.

Filistin'e destek ceza getirmişti

Celtic taraftarlarının yapılan zulümlere sessiz kalmaması, pek çok kez ceza ile karşılaşmasına neden oldu.

Celtic'in Hapoel Beer-Sheva ile 17 Ağustos 2016'da yapılan UEFA Şampiyonlar Ligi elemeleri play-off turu ilk maçının öncesinde Filistin bayrakları açtı. Filistin'i desteklemek amacıyla yapılan bu davranış, UEFA'nın kulübe para cezası vermesine neden oldu. UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, maçta Filistin bayrağı açılması nedeniyle İskoç kulübünü 10 bin avro para cezasına çarptırdı.

Filistinliler için yardım kampanyası düzenlenmişti

Celtic'in taraftarları, kulübe verilen para cezasının ardından Ağustos 2016'da Filistin için yardım kampanyası da düzenledi.

Green Brigade (Yeşil Tugay) adlı taraftar grubu öncülüğünde bir internet sayfasında yardım kampanyası başlatıldı.

Yardım kampanyasına ilişkin, "UEFA'nın dar görüşlü ve siyaseten partizanca tutumunu, futbola olumlu bir katkıya dönüştürmekte kararlıyız ve bu yüzden #matchthefineforpalestine kampanyasını başlatıyoruz. 15 bin sterlin toplamayı amaçlıyoruz. Bağışlanan para, Beytüllahim’deki Aida Mülteci Kampı’na eşit olarak paylaştırılacak." ifadeleri kullanıldı.

Celtic, tarihiyle dikkat çekiyor

Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, Celtic Kulübünün kurulmasının başlangıç noktası oldu. 

1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, ülkede büyük göçler yaşanmasına sebep oldu.

Göç sonrası bir grup İrlandalı, hayatta kalmak adına İskoçya'ya yerleşti. Katolik ağırlıklı bu topluluk, Katolik rahiplerin de katkısıyla İskoçya’nın doğusuna ulaştırıldı.

Yeniden bir düzen kuran ve yaşama adapte olmaya çalışan halk, futbola kayıtsız kalamadı. Rahipler ve halk, ortaklaşa olarak Katoliklerin takımı olarak nitelendirilen bir futbol takımı kurdu. Takımın tabanı yoksul halk ve kilise eşrafından oluştu. 6 Kasım 1887’de kurulan bu takıma, Keltlerden dolayı Celtic adı verildi. 

Celtic Kulübü, köklü tarihinde 50 lig, 38 İskoçya Kupası, 18 İskoçya Lig Kupası ve 1 Avrupa Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Senin için hazırladığımız haberler