Cem Bölükbaşı artık Formula 2'de! Peki Formula 1'e nasıl girilir...

17.01.2022 - 10:27 | Son Güncellenme: 17.01.2022 - 20:37

Cem Bölükbaşı Formula 2'de yarışacağını açıklamıştı. Elbette Cem'in yeni hedefi Formula 1... Ajansspor yazarı Mehmet Selışık ilk yazısında Formula 1'e nasıl girilebileceğini yazdı.

Cem Bölükbaşı artık Formula 2'de! Peki Formula 1'e nasıl girilir...

Mehmet Ali SELIŞIK - AJANSSPOR

İşte tam bu noktada F1'in doğrudan beslendiği formula şampiyonası olan Formula 2 devreye giriyor. FIA Formula 2 adını aldıktan sonra ilk kez bir Türk pilotun yarışacağı 2022 sezonunda Cem Bölükbaşı ve onun takımı Charouz Racing System'ı yakından takip edeceğiz. Bu güzel haberle F2'nin varlığından haberdar olanlar için bu şampiyonayı bir bağlama oturtmak lazım.

Formula 1, motorsporları dünyasının zirvesi. Başarılı olmanın, kalıcı olmanın epey zor olduğu bir şampiyona. Öyle ki, orada yarışabiliyor olmak bile başlı başına takdiri hak ediyor. Hal böyle olunca akıllarda net bir cevabın hala bulunamadığı şu soru canlanıyor: Formula 1'e nasıl girilir?

 

Formula 1'de yarışabilmek için belli bir miktar süper lisans puanına sahip olmanız gerekiyor. Bu miktar pandemi öncesi üç sezonda toplam 40 puandı. Pandemide süre dört yıla, puan limiti de eğer pandemiden etkilenen şampiyona varsa ve pilotlar bundan etkilendiyse teoride 30 puana kadar inebiliyor. Peki bu puanlar nasıl elde ediliyor?

Bu kısımda son dönemde büyük değişiklikler oldu. Yakın döneme kadar F2'nin öncülü GP2 (Grand Prix 2) ve Renault'nun düzenlediği Formula Renault 3.5 benzer popülariteye ve puan ağırlığına sahipti. Daha az bütçelerle Formula Renault iyi bir alternatifken, FIA'nın tıpkı MotoGP'deki gibi F1'in kendi basamaklarını tek tercih yapmak istemesiyle Formula Renault'nun lisans ağırlığı uçuruluverdi. Günümüzde bir F2 sezonunda ilk dört sırada bitirirseniz 40 tam puanı o sezon alıyor ve eğer koltuk bulabiliyorsanız Formula 1'in ihtişamlı ve kompetitif dünyasına adım atabiliyorsunuz.

Ancak işler öyle kolay değil. Şampiyon olsanız dahi eğer koltuk yoksa açıkta kalabiliyorsunuz. Üstelik F2 şampiyonları seriye veda etmek zorunda. 2021 şampiyonu Oscar Piastri bu sebeple 2022 sezonunda Alpine'in yedek pilotu olarak kenarda bekleyecek. Doğru zamanda doğru yerde olmak F1'e yükselmenin en büyük anahtarı. Başarılı olsanız dahi böyle durumlarla karşılaşabiliyorsunuz.

İlgini Çekebilir
Cem Bölükbaşı Formula 2'de! "Benzincide bile soruyorlardı"
Habere Git

Formula 2'nin yetenek ölçümü yaparken net bir şampiyona olmasının sebeplerinden biri de araçların tamamen aynı olması. Teknik özellikler, kullanılan parçalar ve ekipman standart. Burada devreye takımların bütçeleri ve tecrübesi giriyor. Birinci ile sonuncu arasında F1'deki uçurumun onda biri bile yok. Bazı takımların zirveye oynayacağı sezon başlamadan belliyken, iyi bir pilot ortalama altı takımda bile podyumlar ve galibiyetler elde ederek kendini gösterebilir. Şampiyonluk ise favori takımlar dışına pek çıkmıyor.

Formula 2'de genç pilotlar pit stop taktiklerini, DRS kullanmayı, yüksek hızlı virajlarda ve büyük frenajlarda vücuda binen yüklere alışmayı öğreniyorlar. F1 kadar sık olmasa da dönem dönem yenilenen F2 araçları F1 araçlarının biraz daha basit versiyonu olarak tasarlanıp kolay bir geçiş sağlıyorlar. F2 araçlarında hidrolik direksiyon yok, direksiyonda yapılabilecek operasyonların sayısı da kısıtlı. Ancak Formula 2 araçlarını kullanmayı öğrenenler diğer tüm alt serilerdeki pilotlardan daha hazır oluyorlar.

2022 F2 sezonunda 14 durak var. 14 hafta sonu boyunca F1 ile aynı havayı solumak, takım patronlarını, pilotları görüp onlarla konuşma fırsatı yakalamak, F1 için gelen yatırımcı ve sponsorların gözüne girebilmek büyük fırsatlar. Üstelik cuma günleri sıralama turu, cumartesi sıralamaya göre ters dizilişle kısa yarış ve pazar günü zorunlu pit stoplu uzun yarış ile podyumda yer almak için 28 fırsatınız var. Sadece 785 kiloluk araçlarda 3.4 litre V6 turbo motorlardan alınan 620 beygir gücüne hükmetmek kolay değil. Bunu yaparken lastiklerinizi doğru kullanmak, pist üstü mücadelede birbirinden yetenekli rakiplerinizle kaza yapmadan ve aracınıza hasar vermeden kapışmak da zor bir iş. Bu yüzden bunu en iyi yapanlar ya çoktan F1 takımlarının radarına girmiş oluyorlar, ya da burada yaptıklarıyla F1 yolunun tuğlalarını döşüyorlar.

Senin için hazırladığımız haberler