Cem Bölükbaşı Süper Formula’da Yarışacak

İsa Kethüda
03.03.2023 - 13:30 | Son Güncellenme: 07.06.2023 - 17:09

Geçtiğimiz sezon Charouz Racing ile Formula 2’de mücadele eden Türk pilot Cem Bölükbaşı, bu sezon Süper Formula’da TGM Grand Prix’in pilot koltuğunda olacak.

Cem Bölükbaşı Süper Formula’da Yarışacak

Formula 2 kariyerinde istediği başlangıcı yapamayan Cem Bölükbaşı, yaşanan anlaşmazlıklar sonucu Charouz Racing’le 1+1 yıllık sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilmişti. 

Geçen sezon Team Goh adıyla yarışan TGM Grand Prix, ocak ayı sonunda yeni ismini ve logosunu açıklamış ancak yeni sezonda yarışacak pilotlarını duyurmamıştı. 

TGM, Toshiki Oyu ve Cem Bölükbaşı ile yarışacak

TGM, sezon öncesi testinden önce yaptığı açıklamada, Toshiki Oyu ve Cem Bölükbaşı ile yarışacaklarını belirtti.

Super Formula nedir?

Super Formula adını alan serinin yeni şasisi Dallara SF14, 25 Mart 2013’te tanıtıldı. SF14, sürücü de dahil olmak üzere 660 kilogram ağırlığında ve Honda ile Toyota’nın iki litrelik tek turboşarjlı motoruna sahip. Ayrıca, kısa bir süreliğine 5 kilogram/saat daha fazla yakıt kullanımına izin veren geçiş butonu özelliğine de sahip.

Şasi, İtalyan şirket Dallara tarafından tasarlansa da, araçların %30’u Japonya’da üretiliyor.

Araçları Formula 1 ile karşılaştırırsak, Super Formula’nın açık şekilde yavaş olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, Super Formula’nın 2017 Suzuka’daki pole pozisyonu derecesi, 2017 F1 Japonya Grand Prix’sindeki pole posizyonu derecesinden 8.588 saniye daha yavaştı.

2019’da ise, Dallara SF19 şasisi seride kullanılmaya başlandı.

Geçmişte birçok ünlü sürücü seride yarıştı. Bunlardan bazıları Michael Schumacher, Ralf Schumacher (1996 şampiyonu), Pedro de la Rosa (1997 şampiyonu), Eddie Irvine, Loic Duval (2009 şampiyonu), Andre Lotterer (2011 şampiyonu), Stoffel Vandoorne ve Pierre Gasly gibi isimler yer alıyor.

Yarış formatı

Super Formula’da yarış hafta sonlarında, cumartesi sabahı bir saatlik bir antrenman seansı, ardından da Formula 1’deki gibi üç seanslık sıralama turları gerçekleştiriliyor.

Pazar günü, yarış öncesinde 30 dakikalık bir ısınma seansı ve ardından da yarış gerçekleştiriliyor.

Puan sistemi

​Super Formula'da, yarışları ilk sekiz sırada tamamlayan sürücülere puan veriliyor. Bu sistem, Formula 1'de 2003-2009 arasında kullanılan sistemle aynı.

Ayrıca pole pozisyonunu elde eden sürücü de fazladan bir puanın sahibi oluyor.

Yarışlar S Sport Plus'ta

Neden S Sport Plus?

LaLiga, Serie A, EuroLeague, Formula 1, NBA, Formula 2, NFL, UFC, Boks Geceleri ve daha fazlası S Sport Plus’ın çoklu ekran özelliğiyle sen neredeysen orada! Dünyanın en iyi lig ve şampiyonalarını her ay 700 saatten fazla canlı yayını, tekrar izle seçeneği ile S Sport Plus’ta izleyin.

Senin için hazırladığımız haberler