Çernobil nükleer santrali neden patladı?

14.04.2020 - 16:23 | Son Güncellenme: 14.04.2020 - 16:27

Ukrayna'da devam eden orman yangınlarının Çernobil nükleer santraline yaklaşması dünyada panik yaşanmasına sebep oldu. Akıllara Çernobil patlaması geldi. Peki Çernobil nükleer santrali neden patladı, Çernobil nerede? Detaylar haberimizde...

Çernobil nükleer santrali neden patladı?

Ukrayna'da aktif olarak devam eden orman yangınlarının Çernobil'deki nükleer santrale yaklaşması sonucu tüm dünyada bir panik oluşturdu. Orman yangınlarının Çernobil'deki nükleer santrale gelirse neler yaşanacağı merak ediliyor. Bu da akıllara 1986 yılında yaşanan Çernobil nükleer santral patlamasını akıllara getirdi. Vatandaşlar ise Çernobil'de neler olabileceğini merak ediyor. Peki Çernobil nükleer santrali neden patladı, nedir ve nerede? İşte detaylar...

Çernobil, Beyaz Rusya sınırına yakın, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev iline bağlı şehir. 1986'da Çernobil reaktör kazası nedeni ile boşaltılmıştır. Atmosferdeki radyasyon seviyesi, zaman içerisinde azalmıştır. Çernobil'de günümüzde yaklaşık 3000 kişi çalışmaktadır.

Neden patladı?

Çernobil faciasının etkileri,  radyoaktif sızıntının yayılmasıyla birlikte insan üzerinde de görülmüştür. Patlamanın meydana geldiği alan, olayın ardından karantina altına alınmış ve o tarihten itibaren bölgeye girişler yasaklanmıştır.

26 Nisan 1986'da eski Sovyetler Birliğine bağlı Ukrayna'da bulunan Çernobil nükleer güç santralının 4. ünitesinde meydana gelen kazada, reaktör kalbinin tümü, binanın büyük bir bölümü hasar görmüştür. Bunun sonucu olarak büyük miktarda radyoaktif materyal çevreye yayılmıştır.

Kazanın oluşu

Santralin 4. ünitesi rutin bakıma alınacağı zaman, durdurma işlemleri sırasında güvenlik yönünden önemli olan elektrik kesilmesi ile ilgili özel bir deneyin yapılmak istenmesi nedeniyle kaza olmuştur.

Deneyin amacı

Nükleer güvenlik açısından tasarıma esas teşkil eden kazalardan biri, soğutucu kaybı kazası ile şebeke cereyanının kesilmesinin aynı anda meydana gelmesidir. Böyle bir durumda devreye girecek olan acil durum soğutma sisteminin pompaları normalde şebeke tarafından beslenir. Şayet şebeke de devreden çıkacak olursa, besleme bağımsız dizel jeneratörleri tarafından yapılır. Şebeke cereyanının kesilmesi ile dizellerin devreye girip pompaları beslemesi arasında 25 saniyelik bir gecikme vardır. Şunu da belirtmek gerekir ki, böyle bir kaza sonucu reaktör hemen durdurulur ve türbin jeneratörlerinin dönüşü volan ataletiyle yavaşlamaya başlar. Deneyin amacı, jeneratör volanlarının dönü enerjisinin acil durum soğutma pompalarını, dizel jeneratörleri devreye girene kadar istenen voltajda 25 saniye süreyle besleyip beslemeyeceğini test etmekti.

Senin için hazırladığımız haberler