Almanya 1982'deki Avusturya Maçı Utancının Bedelini Ödedi

Kerem Ergün
02.12.2022 - 00:45 | Son Güncellenme: 02.12.2022 - 01:01

2022 Dünya Kupası'nda tur için İspanya'nın ayağına bakan Almanya, umduğunu bulamadı. 40 yıl önce Cezayir de Almanlara bel bağlamış ama utanç verici bir maç oynanmıştı.

Almanya 1982'deki Avusturya Maçı Utancının Bedelini Ödedi

AJANSSPOR - HABER

2022 Dünya Kupası'nın grup aşamasında en büyük şoku Almanya Milli Takımı yaşadı. Evet, bir başka güçlü kadroya sahip olan Belçika da elendi ancak 4 kez Dünya Kupası'nı kazanmış olan Almanya'nın tıpkı 2018'deki gibi gruptan çıkamaması çok daha sansasyonel bir sonuç oldu.

Almanlar'dan trajik veda

Almanya, Katar'a çok trajik bir şekilde veda etti. Panzerler lakaplı takım son maçta Kosta Rika'ya 4-2 mağlup edip puanını 4'e çıkarsa da bu sonuç yetmedi. Çünkü İspanya, Japonya'ya yenilince Almanya, son 16 turuna kalma şansını kaybetti. Maç öncesindeki beklentiler ise şöyleydi: Almanya, Kosta Rika'yı yener, İspanya da Japonya'yı... Böylece iki Avrupa devi, el ele bir üst tura çıkar.

Almanya'nın hesabı tutmadı

Ancak tabiri caizse evdeki hesap çarşıya uymadı. En azından Almanya'nın hesabı alt üst oldu. İlk maçta Kosta Rika'yı 7-0 yenerek büyük sükse yapan ve kupanın en büyük favorilerinden biri olarak gösterilmeye başlanan İspanya, Japonlar'a diş geçiremedi. 

İlgini Çekebilir
İspanya kaybediyor, Almanya eleniyor!
Habere Git

Akıllara 1982'deki Almanya-Avusturya maçı geldi

Bu sonuçlar futbolseverleri 40 yıl öncesine; yani 1982'de İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası'na götürdü. Avusturya, Almanya, Cezayir ve Şili aynı grupta yer alıyordu. Cezayir, 3 maçta 4 puan almış ve Avusturya-Almanya maçının sonucunu bekliyordu. Gruptan çıkıp çıkmaması Almanya'ya bağlıydı.

3 fark atsa Cezayir gruptan çıkacaktı

Galibiyete 2, beraberliğe ise 1 puanın verildiği dönemde, Almanya maça 2 puan, Avusturya ise 4 puanla çıkıyordu. Almanya'nın kazanması şarttı. Beraberlikte dahi eleniyordu. Ama şöyle bir durum da vardı: Almanya, 1 veya 2 farkla kazansa dahi Avusturya da gruptan çıkıyordu. Ama Almanya en az 3 farkla galip gelirse kendisiyle birlikte Cezayir turlayacaktı.

80 dakika al gülüm ver gülüm

25 Haziran 1982'de Gijon'da oynanan maçta Almanya, Avusturya'yı 1-0 mağlup etti. Bu sonuçla iki takım da gruptan çıktı. Cezayir ise averajla elendi. Ama şaibeli bir elenmeydi bu! Çünkü, Almanya ihtiyacı olan golü henüz 10. dakikada buldu. Ve geriye kalan 80 dakika boyunca iki takım da tabiri caizse "al gülüm, ver gülüm" şeklinde bir futbol oynadı. İspanyol taraftarlar "Dışarı, dışarı" diye bağırırken, tribündeki Cezayirliler de sahaya para attı.

İlgini Çekebilir
Kosta Rika-Almanya maçında bir ilk! Stephanie Frappart...
Habere Git

Top çevirdiler, spiker isyan etti

İki takım da ağırlıkla kendi sahasında paslaşarak zaman öldürürken sık  sık da geri pas yaparak topu kalecilerine atıyorlardı. Yapılan hücumlarsa laf olsun kabilindendi. Maç öylesine utanç verici bir hal aldı ki Avustralyalı spiker Robert Seeger, "Sayın seyirciler, televizyonunuzu kapatın" dedi. ABD'li yorumcu Eberhard Stanjek ise protesto ederek maçı yorumlamayı bıraktı. 

Komşular maçı 1-O'a bağladılar!

Almanya-Avusturya maçı, Dünya Kupası tarihinin karanlık sayfalarından birine yazıldı ve hiçbir zaman unutulmadı. Dünya kamuoyu, tarihsel, siyasal ve ırksal olarak birbirine çok yakın iki komşunun, bilerek birbirine hücum etmeyip maçı 1-0'a bağladığına hükmederek Cezayir'in hakkının yenildiği noktasında birleşti.

Cezayir'in 40 yıllık ahı tuttu

Cezayir'in 40 yıllık ahı 1 Aralık 2022'de Almanya'dan çıktı bir nevi. Almanya, Kosta Rika'yı mağlup ederken kulağı Japonya-İspanya maçındaydı. Panzerler, Boğalar'ın galip gelerek kendisine de tur attırmasını bekledi. Ancak, İspanya maçın başında 1-0 öne geçip Almanlar'ı umutlandırsa da Japonlar'ın 2 golüne mani olamadı ve yenildi. Böylece İspanya yenilince Almanya da elendi. Ama Almanya dönüp İspanya'ya bir şey diyemez çünkü kendisi de Japonya'ya yenildi.

İlgini Çekebilir
FIFA cezayı kesti! Almanya...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler