Çin Futbol Federasyonu'ndan şike ve kumar soruşturmasında 43 ömür boyu men cezası!

12.09.2024 - 09:27 | Son Güncellenme: 12.09.2024 - 10:02

Çin Futbol Federasyonu şike ve kumar kapsamındaki operasyonda 43 oyuncu ve yetkiliye ömür boyu futboldan men cezası verdi. İşte detaylar...

Çin Futbol Federasyonu'ndan şike ve kumar soruşturmasında 43 ömür boyu men cezası!

AJANSSPOR - HABER

Çin Futbol Federasyonu iki yıllık bir soruşturma sonrasında 38 futbolcu ve 5 kulüp yetkilisine şike, kumar ve rüşvet nedeniyle futboldan ömür boyu men cezası verdi. Çin'deki tüm futbol faaliyetlerinden ömür boyu men edilen isimler arasında Jin Jingdao, Guo Tianyu ve Gu Chao'nun yanı sıra Güney Koreli Son Jun-ho da yer aldı.

Çin'de 120 şikeli maç tespit edildi

Xinhua tarafından aktarılan bilgilere göre, Çin'in Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Zhang Xiaopeng, 10 Eylül'de Dalian'da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda futbolda yapılan soruşturma kapsamında 120 şikeli maçın tespit edildiği ve 128 sanık ve 41 futbol kulübünün suçlandığı açıklandı. Zhang yaptığı açıklamada "Kamu Güvenliği Bakanlığı, davaya karışan 61 kişilik ilk grubun ayrıntılarını Çin Spor Genel İdaresi ve Çin Futbol Federasyonu'na bildirdi" dedi.

Bildirilen 61 kişinin 44'ünün rüşvet, kumar ve yasadışı kumarhane açma suçlarından cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldığı, 17 kişinin ise rüşvet ve şikeye karıştığının tespit edildiği belirtildi.

Kamerunlu futbolcu da men cezası aldı

Çin Futbol Federasyonu Başkanı Song Kai ise cezai işlemlerle karşı karşıya kalan 44 kişiden 43'ünğn futbolla ilgili tüm faaliyetlerden ömür boyu men edildiğini ve 15'i futbolcu, 2'si ise kulüp yetkilisi olan 17 kişinin de 5 yıllık men cezası aldığını doğruladı.

Bir dönem Hangzhou Greentown'da forma giyen Shen Liux, 2013'te aynı yaptırımı aldığı için ömür boyu men cezası alanlar arasında değildi. Shen, son soruşturmada ise yasadışı kumarhaneler açmaktan suçlu bulundu. 5 yıllık men cezası alan isimler arasında Heilongjiang Ice City'de forma giyen Kamerunlu futbolcu Ewolo Donovan da yer aldı.

İlgini Çekebilir
Arda Güler şaştı kaldı, takım arkadaşı teselli etti: "Seni oynarken izlememişler"
Habere Git

Güney Koreli futbolcu 10 ay gözaltında tutuldu

Çin'deki soruşturma kapsamında ömür boyu men cezası alan Güney Koreli futbolcu Son Jun-ho 10 ay boyunca Çin'de gözaltında tutuldu. Son, Mart ayında ise serbest bırakılmasının ardından ülkesine döndü. Şu anda Güney Kore ekibi Suwon'da forma giyen 32 yaşındaki futbolcunun menajeri Park Dae-yeon müvekkilinin şikeyle suçlanmasının 'gülünç' olduğunu belirtti ve söylenmesi gereken her şeyin söyleneceği bir basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladı.

Suwon'un sportif direktörü Choi Soon-ho ise, Çin Futbol Federasyonu'nun kararının kendileri için geçerli olmadığını ve aksi emredilmedikçe Son'un maçlarda forma giymeye devam edeceğini belirtti. Choi ayrıca "Bizimle sözleşme imzaladığında rüşvet suçlamalarını şiddetle reddetti ve buna saygı duyuyorum." dedi.

CFA'dan Son Jun-ho açıklaması geldi

Çin Futbol Federasyonu (CFA) tarafından yapılan açıklamada ise şunlar söylendi: "Yargı makamlarının bulduğu gerçeklere göre, Shandong Taishan FC'nin eski bir oyuncusu olan Son Jun-ho, yasadışı işlemlere katılmış, futbol maçlarını manipüle etmiş ve yasadışı kazançlarla yasadışı çıkarlar elde etmiştir. Eylemleri spor ahlakını ve sportmenliği ciddi şekilde ihlal etmiş ve önemli olumsuz toplumsal etkilere neden olmuştur."

Çin'de eski yetkililere ceza yağdı

Geçtiğimiz Mart ayında CFA'nın eski başkanlarından biri müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu olaydan yalnızca 5 ay sonra, Ağustos ayında ise eski bir başkan yardımcısı rüşvet aldığı için 11 yıl hapse mahkum edildi. Rekabet biriminde eski bir müdür de aynı suçtan 7 yıl hapis cezası aldı.


Photo: Xinhua

Senin için hazırladığımız haberler