Çinli Hakem Ning Ma, VAR Kayıtları İle Dünya Tarihine Geçti!

Ali Bozkurt
03.02.2023 - 09:46 | Son Güncellenme: 03.02.2023 - 09:52

Fas’da düzenlenen FIFA Kulüpler Dünya Kupası, Çarşamba akşamı oynanan Al Ahly ile Auckland City arasındaki maçta Çinli hakem VAR tarihine geçti. Detaylar...

Çinli Hakem Ning Ma, VAR Kayıtları İle Dünya Tarihine Geçti!

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Fas’da düzenlenen FIFA Kulüpler Dünya Kupası, Çarşamba akşamı oynanan Al Ahly ile Auckland City arasındaki karşılaşma ile başladı. Mısır temsilcisi Al Ahly’nin 3-0 kazandığı karşılaşma VAR uygulamasının kısa tarihinde bir ilke sahne oldu ve hakem VAR yardımı ile verdiği kararın nedenini stat hoparlörlerinden stattaki seyircilere anlattı.

Seyircilere açıklayan ilk hakem

Çinli Hakem Ning Ma’nın maçın uzatma dakikalarında bir penaltı kararı sonrası VAR hakemi monitöre davet ederek müdahalenin ceza sahası dışında yapıldığını gösterdi. Hakem de bu durumu tespit ettikten sonra İngilizce olarak açıklama yaparak müdahalenin dışarıda yapılmış olması nedeniyle penaltıyı iptal ettiğini ve direkt serbest vuruş vererek faulü yapan oyuncuyu bariz gol şansından oyundan attığını ilan etti. Çinli hakem böylece VAR’da verilen bir kararı maçı stat ve ekranlarda izleyenlere ilk açıklayan hakem olarak futbol tarihine geçti.

IFAB duyurmuştu

Futbol oyun kurallarını değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, ocak ayında Londra’da yaptığı son yönetim kurulu toplantısı sonrasında VAR kararlarının açıklanmasının uluslararası maçlarda 1 yıl boyunca test edileceğini ve ilk uygulamanın Kulüpler Dünya Kupası’nda yapılacağını kamuoyuna açıklamıştı.

İlgini Çekebilir
Real Madrid, kendi sahasında yara aldı!
Habere Git

Turnuvada favori Real Madrid

7 takımla düzenlenen Kulüpler Dünya Kupası’nda UEFA ve CONMEBOL temsilcileri turnuvaya yarı finalden itibaren katılıyor. Turnuvada cumartesi günü Wydad Casablanca-Al Hilal ve Seattle Sounders - Al Ahly karşılaşmaları oynanacak. İlk eşleşmenin kazanan takımı Salı günü Flamengo karşısına çıkarken ikinci eşleşme galibi Çarşamba akşamı Real Madrid ile kapışacak. Bu maçların sonucunda ise 11 Şubat cumartesi günü kaybedenler üçüncülük kazananlar ise final müsabakasına çıkacaklar.

2025’te 32 takımlı turnuva geliyor

FIFA tarafından pandemi öncesinde 24 takımla yapılacağı duyurulan Kulüpler Dünya Kupası, FIFA Başkanı Gianni Ifnatino’nun Dünya Kupası’ndan sonra yaptığı ancak ayrıntı vermediği açıklamaya göre 2025’ten itibaren 32 takımla düzenlenecek.

Senin için hazırladığımız haberler