Çip Krizi Nedir? Nasıl Başladı? Çip Krizi Ne Zaman Bitecek mi? 

25.06.2022 - 17:47 | Son Güncellenme: 25.06.2022 - 17:56

Çip krizinin başlamasından sonra vatandaşlar ne zaman sona ereceğini merak etmeye başladılar. Çip krizi nedir, bitince ne olur ve neden başladı? İşte detaylar...

Çip Krizi Nedir? Nasıl Başladı? Çip Krizi Ne Zaman Bitecek mi? 

AJANSSPOR HABER

Dev otomobil şirketlerini zor durumda bırakmaya devam eden çip krizi merak konusu olmaya devam ediliyor. Krizin başlamasından sonra çip krizi nedir, nerede kullanılır ve ne işe yarar gibi merakla aramalar sürüyor. Peki çip krizi ne zaman sona erecek? İşte merak edilen detaylar...

Çip krizi nedir?

Çip krizi, çip üreticilerinin, salgın sürecinde talebin arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlere öncelik vermesiyle otomotivde başlayan çip tedarikine ilişkin bir sorun ve giderek büyüyor. Çip krizi sadece otomobil sektöründe yaşanan bir sorun değil. Oyun konsalları da çip krizinden etkilendi. Örneğin Kyoto merkezli tüketici elektroniği şirketi Nintendo, 2021 yılında yarı iletken çip tedarik sıkıntısı nedeniyle Switch oyun konsolu satışı hedefini daralttı. Buna göre Japon firması, 2021 mali yılı kapsamlı Switch oyun konsolu satışı hedefini 1,5 milyon düşürerek 24 milyona indirdi. (ekonomist.com)

Çip nerelerde kullanılır?

60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşenine dönüşürken, salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talebin beklenmedik şekilde artmasıyla benzeri görülmemiş bir küresel kıtlığı tetikleyen kısa vadeli bir arz şokuna neden oldu. (ekonomist.com)

Çip krizi ne zaman düzelecek?

2021 yılının başlarından başlayan çip krizi için yıl sonunda düzelecek söylemlerinden sonra 2023 yılının ortalarında düzeleceğine dair söylentiler de başladı. 2021 yılının sonunda düzeltmeyen çip krizi için yeni tahmini tarihler ise 2022 sonu ve 2023 ortası söylentisi başladı.
 

Senin için hazırladığımız haberler