Football Leaks Belgelerinde Manchester City’e Ağır Suçlamalar

Akın Ungan
08.04.2022 - 23:26 | Son Güncellenme: 09.04.2022 - 08:34

Yeni Football Leaks belgelerine göre Manchester City, reşit olmayan oyuncularla üç köşeli sözleşme yaptı. Kulübe usulsüz para aktarıldı. Roberto Mancini'nin maaşı hayali bir şirket tarafından ödendi.

Football Leaks Belgelerinde Manchester City’e Ağır Suçlamalar

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

2016 yılı dünya futbolunda tarihin en büyük sarsıntısının yaşandığı yıl olmuştu. Çünkü Alman Der Spiegel dergisi muhabiri Rafael Buschmann, 1,9 TB büyüklüğünde 18,6 milyon belgeye ulaşarak, futbolda yapılan yolsuzlukların yer aldığı “Football Leaks” belgelerini yayınlamaya 2016’da başladı.

Kasım 2018’de belge sayısı 70 milyona (3,4 TB) ulaştı. 3 Kasım 2018 günü yayınlanan Der Spiegel, Der Verrat (İhanet) kapağıyla çıkarken, Avrupalı büyük kulüplerin gizlice planladıkları (ve 2021 yılında hayata geçirmeyi denedikleri) Süper Lig bombası da derginin bu sayısıyla birlikte patlıyordu.

2 kitap halinde yayınlandı

Alman gazeteci bu belgeleri ayrıca Alman NDR TV kanalı ve çok sayıda ülkeden araştırmacı gazetecilerin oluşturduğu Avrupa Araştırma İşbirliği (EIC) platformu ile paylaşarak, belgelerin bütün dünyaya yayılmasını sağladı. Rafael Buschmann daha sonra bu belgelerin bir bölümünü birlikte çalıştığı arkadaşı Michael Wulzinger ile birlikte 2 kitap halinde yayınlandı.

İfşa platformu!

Ancak futbolun bu kirli yüzünü, karanlık işleri ve ilişkileri ortaya çıkaran hikaye, aslında 2015 yılı sonbaharında Portekiz’de başladı. Football Leaks adıyla internette ortaya çıkan anonim bir “ifşa platformu” birbiri ardına futbolla ilgili gizli belgeleri kamuoyuna açıklamaya başladı. İlk belgeleri Portekizce yayınlayan platform, Aralık 2015’ten sonra birçok lisanın yanı sıra çoğunlukla İngilizce belgeler sunarak yayınlarını sürdürdü.

Rui Pinto'nun Rafael Buschmann’a ulaşması

Ancak kimsenin, gerçek olduğu kuvvetle muhtemel bu belgelerin kim tarafından açıklandığı hakkında bir fikri yoktu. Bunun yanında bu platformun varlığından çok az insan haberdardı. Daha sonraki yıllarda Macaristan’da yakalanan ve adının Rui Pinto olduğu ortaya çıkan Portekizli genç bir futbolsever (takma adlı John) Der Spiegel dergisi muhabiri Rafael Buschmann’a ulaşarak belgelerin bütün dünyaya yayılmasını sağladı.

Yeni belgeler ortaya çıktı

Der Spiegel muhabiri Rafael Buschmann ve iki arkadaşı 7 Nisan günü uzun zaman sonra ilk kez yeni bilgilerle okuyucu karşısına çıktılar. Yayınladıkları yeni Football Leaks belgeleri, İngiltere Premier Lig’in en önemli kulüplerinden Manchester City’i ciddi şekilde güç duruma düşürecek derecede önemliydi.

City, Şeyh Mansur ile roket hızıyla yükseldi

BAE sermayesinin sahip olduğu İngiliz kulübü, bugüne kadar transferlere 1,7 milyar Euro harcamış ve UEFA ile başı ciddi anlamda derde girmiş bir kulüp. Takım, Abu Dabi şeyhliğinin bir üyesi olan Şeyh Mansur bin Zayed Al Nahyan’a ait. Şeyh Mansur, 2008 yılında City’i satın aldıktan sonra kulübün yükseliş trendi roket hızıyla başladı.

2 yıl men cezası CAS'tan döndü

Harcanan paralar ile UEFA’nın FFP kurallarını hiçe sayması üzerine Şampiyonlar Ligi’nden 2 yıl men cezası alan kulüp, bu kararı CAS’a yaptığı itiraz sonrasında geri döndürmeyi başardı. Tabii ki kulübü, sayıları 1 düzineyi bulan İngiltere'nin en ünlü ve pahalı avukatlarının savunduğunu da unutmamak gerek.

Üç köşeli sözleşme, menajerlere ödeme!

İşte bütün bunların ardından Der Spiegel ve EIC’ye ulaşan yeni belgeler City’nin ihlallerinin hâlâ sürdüğünü ortaya koyuyor. Belgelerde kulübün bağlı olduğu holdingin menajerlere milyonlarca Euro ödeme yaptığı ve yaşı küçük reşit olmayan oyuncuları gizli üç köşeli olarak adlandırılan sözleşmelerle kendine bağladığı görülüyor.

Devlet kaynağından City'nin kasasına!

Football Leaks belgeleri ayrıca Manchester City Kulübü'nün iç çalışma sistemi ve Abu Dabi hükümet yetkililerinin işbirliğinin adeta bir fotoğrafını çekerken, City’nin önüne örülen hukuk duvarını delecek bilgileri sunuyor. Kısa adı ADUG olan (Abu Dhabi United Group) Abu Dabi Birleşmiş Kalkınma ve Yatırım Grubu’nun Manchester City’e aktardığı paraların devlete ait bir kurum tarafından (EAA) ADUG’a gönderildiği belgelerle ortaya konuyor.

Yeni belgeler City'nin başını ağrıtacak

Manchester City’i özel bir kulüp olarak otoriter bir devletten ayırt etmek bu bağlamda çok zor. Ortaya çıkan yeni belgeler kulübe ciddi anlamda problem çıkartacak cinsten. Premier Lig yönetimi uzun yıllardan bu yana City kulübünü kamuoyundan gizli bir şekilde denetlemek için uğraş veriyor.

Ortaya çıkan bu yeni belgelerden sonra soruşturma üç maddede yoğunlaşıyor:

  • Reşit olmayan oyunculara baskıyla sözleşme imzalatılması.
  • Abu Dabi’deki sponsorların ödedikleri paraların sadece küçük bir bölümünü kendilerinin ödedikleri kalan paraların kulübün sahibi tarafından ödendiği.
  • 2009-2013 yılları arasında görev yapan Roberto Mancini’ye maaşının önemli bir bölümünün hayali bir danışmanlık sözleşmesiyle gizlice ödenmesi.
İlgini Çekebilir
FIFA hakemi böyleyse vah 6719 hakemin haline!
Habere Git

Kötü imajdan futbolla kurtulmak!

İster BAE (M.City), ister Katar (PSG), ister Suudi Arabistan (Newcastle) olsun, tüm bu yatırımların ve olağanüstü miktarda gizli paraların harcanmasının bir nedeni var. Üst düzey futbolu kullanarak, bu ülkelerin insan hakları konusundaki kötü imajının parlatılması. Rusya ve Katar’a verilen Dünya Kupası organizasyonlarının da bu planın bir parçası olduğunu unutmamak gerek.

Senin için hazırladığımız haberler