KKTC'li Çocuk Voleybolculara Mezar Olan İsias Oteli İçin Gizlilik

Ajansspor
19.02.2023 - 23:00 | Son Güncellenme: 19.02.2023 - 23:35

25'i çocuk voleybolcu olmak üzere 35 KKTC'liye mezar olan İsias Oteli için açılan soruşturma dosyasına gizlilik konulması KKTC'de büyük tepki çekti...

KKTC'li Çocuk Voleybolculara Mezar Olan İsias Oteli İçin Gizlilik

AJANSSPOR-HABER

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası Adıyaman'da onlarca genç voleybolcusunu Isias otelinde kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), adalet istiyor. Sosyal medyada açılan kampanyada İsias oteline yönelik dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması istendi.

35 Gazimağusalı hayatını kaybetti

KKTC Gazimağusa Maarif Koleji'nin kız ve erkek voleybol takımlarından oluşan 39 kişilik kafile turnuva için geldiği Adıyaman'da kaldığı Granda İsias Oteli'nde  depreme yakalandı. Kafileden sadece 4 kişi hayatta kalırken, 35 kişiyse hayatını kaybetti. KKTC'yi olduğu gibi Türkiye'de büyük üzüntüye sebep olan gencecik canlar binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.

Uçaklar eve cesetlerle döndü

6 Şubat'ta meydana gelen deprem haberini alır almaz KKTC'den arama kurtarma ekipleri Adıyaman'a ulaşarak İsias Oteli enkazında arama kurtarma çalışmaları başlattı. Ama Wall Street Journal'ın konuya ilişkin yazısındaki şu bölüm yürek parçalayıcıydı: "Beş gün boyunca her gün Kıbrıs'tan arama kurtarma malzemeleriyle bir uçak gelir ve eve ceset torbalarıyla dönerdi."

İlgini Çekebilir
Gazimağusa Türk Maarif Koleji kurtarılmayı bekliyor
Habere Git

Lala Paşa avlusu mahşer yeri gibiydi

Geçen hatfa sonunda KKTC bayraklarına sarılı 25'i öğrenci voleybolcular olamak üzere, 35 tabut yan yana dizilerek büyük bir yas ve gözyaşı seli arasında toprağa verildi. Lala Mustafa Paşa Camii, Yavru Vatan için adeta bir mahşer yeriydi. Wall Street Journal tabloyu şöyle tasvir ediyordu: "Lala Mustafa Paşa Camii çevresindeki sokaklarda müezzinin sesi yankılanırken, yüzlerce kişi tabutları öpmek ve okşamak için toplandı." 

Voleybolcu öğrenciler için anıt dikilecek

Gazimağusa Maarif Koleji Müdürü Saras Morali, yitirdikleri öğrencileri için şehirde bir anıt dikileceğini söylerken, okuldaki öğrencilerinin de yaşadıkları travmayı atlatmaları için danışmanlarla çalışacaklarını belirtiyordu: "Hepimizin yüreği yanıyor ama eğitimlerine devam etmek zorunda olan öğrencilerimiz için güçlü olmamız gerekiyor."

Otelde park için kolonlar kesildi iddiası

KKTC kamuoyu ise adeta bir cinayete neden olduğu vurgulanan İsias Oteli'nin sahiplerinin hesap vermesini istiyor. İddialara göre otelin park alanında yer açmak için kolonların kesildiği belirtiliyor. Wall Street Journal de bu bilgiyi otelin bodrum katında deprem öncesi çekilen görüntülerde kesilen sütunların görüldüğünü kaydetti.

İlgini Çekebilir
Kıbrıslı çocuk voleybolculara mezar oldu! O otelin sahibi tutuklandı
Habere Git

Park Otel'deki 20 kişi hayatta kaldı

Aslında Adıyaman'a gelen ama depremde hayatta kalan KKTC'li voleybolcu da vardı. İsias Oteli'nde yer olmadığı için 300 metre yakınındaki Park Otel'e yerleştirilen 20 Gazimağusa Maarif Koleji öğrencisi hayatta kaldı. Otelde hasar olsa da bu cana mal olmadı. Bu otelde kurtulan  antrenörü Ali Osman Nurettin, "Hayatta kaldığım günden beri suçluluk duygusuyla mücadele ediyorum. Kendimi şanslı hissetmiyorum" diyor.

Sosyal medyadan gizlliğe tepki yağdı

İsias Oteli'nin sahibi Ahmet Bozkurt ile üç yöneticisi tutuklandı. Ancak, yargı sürecine dair dosyaya gizlilik konuldu. 30 rehberin de hayatını kaybettiği otel için başlatılan yargı süreci için gizlilik kararı alınması KKTC kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada başlatılan kampanyada, İsias'ta ihmalleri olanların cezalandırılması istendi. "#isiasgizliliğikaldırılsın" etiketiyle yapılan çağrı Twitter'da trend topic oldu.

Türkiye'den de talebe destek

Bir çok medya mensubu da başta olmak üzere Türkiye'den de destek verilen kampanyanın nasıl bir sonuç vereceği merak ediliyor. Öncelikle aileleri ve binlerce kişi insanlar enkazda kalan gencecik voleybolcuların fotoğraflarını ve son görüntülerini paylaşarak, yargı sürecinin kamuoyuna açık yürütülmesini talep etti. Atılan tweet'lerde "Ucu nereye giderse gitsin, hesabı sorulsun" denildi.

Senin için hazırladığımız haberler