Demirkol: "Senede 5 defa yaptığın bir iş olur mu?"

02.09.2017 - 21:27 | Son Güncellenme: 02.09.2017 - 21:27

Demirkol: "Senede 5 defa yaptığın bir iş olur mu?"

AJANSSPOR – Spor yazarı ve yorumcusu Mehmet Demirkol, Türkiye Milli Futbol Takımı’nın Ukrayna’ya 2-0 kaybettiği maçı değerlendirdi. Demirkol’un Ntvspor’da yaptığı açıklamalardan Ajansspor’un derledikleri şu şekilde:

"Bu takımı Lucescu yapmamış"

Bu takımı ben bildiğim Lucescu’nun yaptığını düşünmüyorum. Bu kadroyu başka biri yaptı herhalde. Yardımcılarına da yaptırmış olabilir. Lucescu, oyuncu psikolojisinden anlar. İsmail, Topal, Şener, Ozan… Varda eşleşmesinde perişan olan Fenerbahçe’nin dörtlüsü. Buna ek olarak 37 yaşına girmek üzere olan Emre ve bu pozisyonda oynadığında hiçbir şey yapamayan Tolga. Bu psikolojide bir takımın başarılı olacağını Lucescu’nun düşünmesi imkansız. Pozisyonu hak eden tek adam Emre Belözoğlu. Böyle bir takımla hayat-memat maçına çıkılmaz. Bu takımı başka biri yapmış. Lucescu’dan Advocaat tarzı açıklamalar duyabiliriz. Kimse bunu yapmaz. Çok mantıksız.

"Kimse ne olduğunu bilmiyor"

Bu takım nasıl hücum edecek? Emre ya da Hakan, Cengiz’i kaçıracaklar. Ya da Cenk’i kaçıracaklar. Başka bir plan yok. Belli ki planı kuran, arkada bekleyelim, kalabalık olalım, Cenk ya da Cengiz kaçırılsın diye kurulmuş. Ortada bir plan yok. Kimse de ne olduğunu bilmiyor. Tolga olmuş bir orta saha 3’lüsünün yanında bir uydu oyuncudur. Ekstra işleri yapan bir oyuncu. Bu oyunda ise sıradan. Tudor bunu bilerek mi buldu bilmiyorum. Bir takım sakatlıkların etkisiyle 11’e girdiği haberleri de var.

"Mircea Lucescu'dan görünce şaşırıyorum"

Lucescu’dan bunları görünce şaşırıyorum. Topu tutabilen adam, topla dripling yapabilen adamdır orta saha oyuncusu… Sonra fizik, mücadele gelir. Buna yakın oyuncular lazım. Yusuf bunu yapabilir mi? Bilmiyorum. Ama Ozan’dan daha fazla aday. Yusuf, dripling yapabilecek oyuncular arasında ideal midir? Değil. Fakat eldeki oyuncular arasından söz ediyorum. Ozan kilo sorunları yaşıyor. Taraftarları da üstünü çizmiş. Bu kadro Lucescu’nun kafası olamaz. Hem oyuncu özellikleri hem de psikolojik analiz anlamında tutmuyor.

"Eğer Lucescu bu ise yanmışız"

Milli Takım hak edilecek bir yerdir. Milli Takım mecbur olmaz. Ona mecbur olunur. Oyunumuz çok zayıftı. Ukrayna ahım-şahım oynamadı. Biz ne yaptık? Hiçbir şey yapmadık. Aynı anda iki futbolcu taç attı. Bilemiyorum. Çok fazla sürmez. 2-3 hafta sonra Fatih Terim dönsün diye konuşuruz artık. Lucescu bu değil. Lucescu bu ise yanmışız. Luce yapmadı diye tahmin ediyorum. Böyle olursa Dünya Kupası Elemeleri’ne girilmez. Sponsorlar geliyor diyorlar. Sen olmasan da gelir o. Çok komikler. Ortada zaten güçlü bir marka var.

Yabancı sınırlaması ve eğitim vurgusu...

İngiltere’de bir futbolcuya yabancı sınırlaması ister misin diye sor, tabi ki ister. Fiyatı artsın diye bunu isteyecektir. Lucescu günü kurtarmanın peşinde. Daha fazla oyuncu oynasın istiyor. Bir ulusun, devlet organizasyonun görevi küresel rekabete uygun şekilde yetiştirmektir. Kendi içimizde bir dünya yok. Orada senin elemanların sağlam olsun. Görevin onları iyi eğitmektir. Sen kapatıp, korumacılık içine alırsan bunlar tembelleşir. Böyle olurlar. Bu formayı hak eden 37 yaşındaki Emre Belözoğlu. Emre Can, İlkay Gündoğan, Hakan Çalhanoğlu… Onlar nasıl yapıyorlar? Ayrımcılık gördükleri ülkede adamlar yapıyorlar. Türk insanına hakarettir. Sen eğittin de olmadı mı? Sen Belçika gibi değilsin ki. Üret, yetiştir.

"Taç pozisyonu her şeyi anlatıyor"

3 tane ciddi hakem hatası var. Hakem hakkımızı yedi de, bizim hakkımız ne onu bilmiyorum. Hem maç başı planı doğru değil hem de istenen seviyede değildik. Defansif olarak çöktük. Taç pozisyonu (Arda ve Şener'in farklı yönlere aynı anda taç kullanması) da çok şeyi anlatıyor. Ona bakacaksın. Hangi ikili iyiydi? Bir fikir yürütürken buna bakabiliriz.  Var mı öyle bir şey? Oyuncular ekstra iş yapmadığını görürsün ama işini yapmıştır. Böyle bir durum yok. Pas bağlantısından bile bahsedemeyeceğiz.

"Lucescu, 1 numaralı kuralın yanlış olduğunu söylüyor"

Bu takımı kim yapmış? Onu merak ettim. Onun cevabı basın toplantısında yok. Advocaat gibi konuşuyor. Eleştiri yapıyor. TFF’nin planına kimsenin bu kadar ağır eleştiriler getirdiğini görmüyorum. Konuşmaları sanki Fatih Hoca’nın yerine gelmiş her şeyi değiştirecek bir tavrı var gibi. Adam memleketin 1 numaralı futbol kuralının yanlış olduğunu söylüyor. Bu kuralı ortaya koyan da Türkiye Futbol Federasyonu’dur. Kural değişsin demedi de ama laf oraya gidiyor. Bütün bunlar söylediklerinin karşılığı değil.

"Lucescu uzun süre çalışacakmış gibi durmuyor"

Bu takım statik oynar. Bu orta saha hareketli oynayamayaz. Lucescu’ya istediğin her şeyi söylersin ama futbolu bilmiyor diyemezsin. Lucescu, kime danıştı bilmiyorum. Onların dediklerini fazla kullanmış gibi görünüyor. Türkiye’de uzun süre çalışacakmış gibi görünmüyor. Bence bu 4 maçlık bir anlaşma. Sponsorlardan çok alıyoruz parayı ödüyoruz diyebilirler. Lucescu’nun buraya gelmesinin 1 numaralı sebebi, kamuoyunun yabancı sınırılması konusunda ikna edilmesinin bir PR çalışması da olabilir.

"Veteranlar oynuyor gibiydi"

Bazı pozisyonlar var ki Acun’un turnuvaları gibi. Veteranlar oynuyor gibi pozisyonlar var. Hem de bu seviyeden bahsediyoruz.  Arda ile Şener’in aynı anda taç kullanması tesadüf değil. Bazen bir fotoğraf her şeyi anlatır. Bir de Lucescu’nun esnemesi var. O hakikaten şanssızlık olmuş. Biz ikinci bile olamıyoruz. Son duruma baktığımızda 4. sıradayız. Sahada oynanan oyun bizim burada 4.olacağımızı gösteriyor.

"Senede 5 defa yaptığın bir iş mi olur?"

Bu oyun Lucescu’nun oyunu ise bu iş yürümez. Luce’nin dediği gibi artık ben yapıyorum derse onu görmek lazım. Ona göre sıralamanın ne olabileceğini konuşur hem de 2 yılı Luce ile geçirip geçirmemiz gerektiğini konuşulur. Senede 5 defa yaptığın bir iş mi olur? Hiddink, işin ne olduğunu gösteriyordu. İş bu kadar. Lucescu maçları gidip izlese ne olur, izlemese ne olur?  Hayatta ne iş yapıyorsan yap her gün yapacaksın. Yoksa formdan düşersin.

"Yerli oyuncular, yabancı kısıtlaması ister"

Oyuncu yabancı kısıtlaması ister. Kızmayın adamlara. Rio Ferdinand İngiltere’de kampanya başlattı. Türkiye’de yabancı sınırlaması var diye İngiltere’de kampanya başlattı. Çünkü kendi sınıfını korumak istiyor. Doğru mudur? Değildir. Ama normaldir. Sen oyuncularını saklayarak, koruyarak ileriye götüremezsin. Lucescu’nun dediklerine bakarsak  yabancı sınırı değişecek. Niye sabah akşam bu konuyu konuşuyor? Konuş diyorlar da ondan. Herkes transfer yaptı ama bir sonraki sene olabilir diyebilirler daha sonra değiştirirler. Beşiktaş gurbetçi oyuncuları aldı. Negredo, Gomez gelse de Cenk oynuyor. Demek ki olabiliyor.

"Arda'nın oynaması lazım"

Barcelona, Arda’nın kafasında başka bir yerde. Ama olmuyor. Bunu artık antrenmanda oynarsın. O artık konuşulur. Sen de anlarsın. Sen zaten oynadın orada. Keşke 5 sene daha oynasa. Ama olmuyorsa devam et. Kolay değil. Kabul ediyorum ama Arda’nın oynaması lazım. Arda oynamıyorsa Fatih Terim niye gitti? İki kristal vazodan biri kırıldı. Diğerinin gerçekten de kristal olduğunu göstermesi gerek. Şu anda Arda’nın yapması gereken şey yüzde yüz top oynamak. Bugün neden 1.dakikada sahada olmaz? Niye yaşadık bu durumları? Sakat dedim ben… Herhalde öyle oynamaz dedim. Durum, resim o değil.

Senin için hazırladığımız haberler