Mehmet Demirkol'dan Deprem Uyarısı Bel Üstü Bir Şey Olmasın

Ali Bozkurt
23.11.2022 - 13:35 | Son Güncellenme: 23.11.2022 - 15:01

Düzce'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem sonra Türkiye yine hakikatle yüzleşti. Ünlü spor yorumcusu Mehmet Demirkol, deprem tecrübesini paylaşarak, uyardı.

Mehmet Demirkol'dan Deprem Uyarısı Bel Üstü Bir Şey Olmasın

AJANSSPOR-HABER

Türkiye, Salı'yı Çarşama gününe bağlayan sabaha karşı Düzce merkezli sarsıcı ve korkutucu bir depremle uyandı. Üssü Gölyaka olan ve saat 04.08 olan 6 büyüklüğündeki deprem Zonguldak, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, İstanbul ve Ankara'da da ciddi şekilde hissedildi.

Yine deprem yine benzer manzaralar

Her depremde olduğu gibi, vatandaşlar yine kendilerini sokağa attı ve evlerine girmekte tereddüt etti. Elektrikler kesildi, iletişim hatlarında zaaflar oluştu. Ve haber kanalları da yine alışık olduğu üzere deprem uzmanlarına bağlanarak yıllardır yapılan yorumları bir kez daha aldılar.

Deprem değil, ihmal öldürür

Depreme bir bütün olarak yaklaşılması gerektiği artık aşikâr. Deprem değil, ihmal öldürür sözü bilimsel bir tespitin ürünü. O nedenle deprem anında yapılması gerekenler kadar öncesinde alınması gerekenler de çok belki de öncelikli olarak hayati önem taşıyor. 

Demirkol'dan önemli bilgi paylaşımı

Ünlü spor yorumcusu Mehmet Demirkol, 17 Ağustos 1999'da yaşanan ve Marmara bölgesinde büyük bir yıkıma neden olan deprem sırasında Gölcük'te askeri görevini yerine getirdiğini hatırlatarak, o dönem yaşadığı somut tecrübelere dayanan hataları sosyal medya adresinden paylaşarak, vatandaşlara uyarıda bulundu.

İlgini Çekebilir
Korkutan deprem! 6 ile sarstı
Habere Git

Demirkol: Bel üstü hiçbir şey olmasın

Mehmet Demirkol, "Bizzat 99'da Gölcük'te asker olarak yaşadığım deprem tecrübesi: Evinizde bel seviyesinin üzerinde hiçbir şey olmasın. Hele yatak odasında gardrop... Kaç kişiyi bu şekilde, hem de bazen sağlam binalarda kaybettik tahmin edemezsiniz" dedi.

Deprem öncesi ve sonrası farkındalığı

Evet, topraklarının neredeyse yarıya yakını deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'nin binaların güvenliğinden bireysel önlemlere, deprem öncesinden, deprem sırası ve sonrasına kadar büyük bir farkındalık içerisinde olması şart. Türkiye'nin önünde duran en büyük tehdit deprem. Ama biz ancak ara ara depremler olunca gerçekliğimizi fark ediyoruz. Ajansspor olarak Türkiye'ye geçmiş olsun derken, depremde yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

Ünlü gazeteci Fatih Altaylı da depremle ilgili dünya çapında uzmanlardan olan Celal Şengör'ün yorumuna yer verdi. Şengör, Düzce depreminin korkutucu olduğunu ve büyük depremin çok daha erken bir tarihte olacağının işaretini verdiğini söyledi. 

İstanbul depremi bayağı yaklaştı İşte Şengör'ün Altaylı'ya verdiği bilgiler: "Fatih, bu deprem müthiş kötü bir haberdir. Bu deprem Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde Düzce’de ikinci bir deprem bu. Oysa herkes Düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. Öyle olmadığını gördük. Bunun anlamı şu. İstanbul depremi bayağı yakınlaşmış. Stres birikimi had safhaya yaklaştı."

 İstanbul'u son kez uyarıyorum!

Şengör, bir diğer ünlü deprem uzmanı Profesör Doktor Naci Görür'ün tespitini de haklı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Naci Görür’ün dediği doğru. Bolu Dağı’na doğru da bir deprem bekleyebiliriz. Ama orada 1944 yılında bir deprem oldu. Stres var ama çok büyük bir depreme yol açacak kadar değil. Asıl stres birikimi Batı’ya doğru oldu. Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul. İstanbul’u bir kez daha uyarıyorum. Ve belki bundan sonra bir kez uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, şehir içindeki evinden taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru hattının kırılması bile yeter. Taşın çünkü Fatih’siz bir hayat istemiyorum.”

Senin için hazırladığımız haberler