Deniz Aytekin, Dortmund-Bayern maçını yönetecek ve tarihe geçecek

Eren Tuncay
06.10.2022 - 13:48 | Son Güncellenme: 06.10.2022 - 14:04

Almanya Futbol Federasyonu, Deniz Aytekin'e Dortmund - Bayern Münih maçını vererek kendi uygulamasının dışına çıktı. Türk asıllı hakem tarihe geçecek.

Deniz Aytekin, Dortmund-Bayern maçını yönetecek ve tarihe geçecek

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Almanya’yı takip edenler bilir. Bundesliga ve 1 ve 2’de haftanın maç yönetecek hakemleri bizde alışıldığı gibi televizyondan veya sosyal medya hesaplarından duyurulmaz. Böyle bir adet yoktur. Çünkü kimse zaten bununla fazla ilgilenmez. İsteyen maçın bilgilerini açıp hangi hakemin görev alacağına bakar. Bu büyük maçlar için de geçerlidir. 

Ancak bu hafta sonu Bundesliga’da Dortmund ile Bayern Münih arasında oynanacak dev karşılaşmanın hakemi ilk kez haber oldu. Cumartesi akşamı 19:30’da oynanacak maça geçen sezon Almanya’da ikinci kez yılın hakemi seçilen Türk asıllı hakem Deniz Aytekin atandı. Aytekin sezon başında uluslararası kariyerine nokta koyduğunu açıklamış ancak Bundesliga’da maç yönetmeye devam edeceğini bildirmişti.

Koronavirüs dönemi istisna vardı

Bu sezon da çok başarılı maçlar yöneten bir hakemin böyle dev bir müsabakaya atanması çok doğal. Ancak işin bir püf noktası var. Bundesliga’da hakemler yaşadıkları şehir ve eyaletin takımlarının maçlarında görevlendirilmiyor. Örneğin Almanya’nın en önemli hakemlerinin başında gelen Münihli Felix Brych, kariyerinde hiç Bayern Münih maçı yönetmedi. Bunun tek istisnası ise korona döneminde yaşandı ve Almanya Futbol Federasyonu (DFB) hakemlerin uzun seyahatler yapmaması için sadece kendi eyaletlerinin takımlarının maçlarını yönetmesine izin verdi.

İlgini Çekebilir
Süper Lig bir Manchester City bile etmiyor
Habere Git

Bu sezon başında korona önlemlerini kaldıran ve yeniden eski uygulamalara dönen DFB, bu hafta Bayern Münih’in içinde olduğu bir maçı Bavyera Eyaleti şehirlerinden biri olan Fürth yakınlarında yaşayan Deniz Aytekin’e vererek lig tarihinde ilk kez kendi uygulamasının dışına çıktı.

Deniz Aytekin ön plana çıktı

Bild’de yer alan habere göre son haftalarda dev maç için aday olabilecek bazı hakemlerin Dortmund maçları dahil hatalar yapmış olmaları nedeniyle baskı altında olan DFB Hakem Komitesi, Bundesliga’nın en önemli karşılaşmasına ilk kez teamüllerin dışına çıkarak Bavyera’da yaşayan Deniz Aytekin’e görev verme kararı aldı. Bu sezon çok başarılı maçlar yönetmesine rağmen 32 yaşındaki Bremenli hakem Sven Jablonski’nin de böyle bir maçı yönetmesinin erken olacağının düşünülmesi artık bir tecrübe abidesi olan Deniz Aytekin’i ön plana çıkarttı.

"Ben Bavyeralı değilim"

Atama ile ilgili Bild’de kısa bir açıklama yapan Aytekin, “Ben profesyonel şekilde her zaman tüm maçlar öncesi yaptığım gibi maça hazırlanacağım. Ama şu açık. Ben de hata yapabilirim. Sonuçta hepimiz insanız. Ben zaten Bavyeralı değil Franke’yim. Bu önemli bir fark” dedi.

 

Not: Bavyera Eyaleti içinde yer alan Franken bölgesinde yaşayanlar kendilerini Bavyeralı değil Franke olarak görüyor.

Senin için hazırladığımız haberler