Deniz Çoban: Çakır, doğru yaptı çünkü...

25.10.2017 - 02:57 | Son Güncellenme: 25.10.2017 - 02:57

Eski hakem Deniz Çoban, derbinin en çok tartışılan penaltı pozisyonunun perde arkasını Fanatik'te şöyle yazdı:

Derbi sonrası Rosetti’nin elle oynamalarla ilgili Riva’da yaptığı eğitimi gündeme getirdiğimde, bazı tartışmalar yaşandı. Konuyu açıklığa kavuşturmak adına elle oynamalarda değişen yorumun yakın tarihini açıklamak isterim... 2016 Haziran öncesi elle oynamalar FIFA ve UEFA Hakem Kurulları tarafından farklı farklı yorumlanıyordu.

Fikir ayrılığı vardı

FIFA: “Oyuncu koşmak, sıçramak ve dengede kalmak için kollarına muhtaçtır. Bu yüzden sağa sola açılan, yere denge ve destek için konulan kolların topun geçişini önlemesi halinde; bu elin doğal konumu kabul edecektir.” UEFA: “Oyuncular mücadele halindeyken ellerini-kollarını denge unsuru olarak kullanabilirler ancak bunu yaparken de dikkatli davranmaları, vücuttan çok fazla açmamaları gerekir, açık kola gelen top penaltıyı gerektirir.” Yani UEFA’ya göre penaltı olan bir pozisyon, FIFA’ya göre değildi.

Collina, FIFA’ya geçince...

Farklı yorumların doğurduğu anlaşmazlıkları önlemek isteyen IFAB, 2016 Haziran’ında Oyun Kuralları’na şöyle bir ifade ekledi: “Elin pozisyonu mutlaka bir ihlal olduğu anlamına gelmez” Bir anlamda IFAB, FIFA’dan yana tavır koymuştu. Değişiklik sonrası 2016-2017 sezonunda UEFA Hakem Kurulu’nun eski alışkanlıkları devam etti. Türkiye UEFA çatısı altında olduğundan aynı durum bizde de geçerliydi. Ocak 2017’de UEFA Hakem Kurulu Başkanı Collina, FIFA Hakem Kurulu’nun da başına getirilince; aynı başkan, farklı yorum olmayacağından, UEFA yorumu FIFA yorumuna yaklaştı. ■ UEFA 2017 Haziran’ında değişikliğin standart şekilde uygulayabilmesi için yeni yorumlarla ilgili görüntüler içeren bir eğitim paketi hazırladı. Türkiye’nin eğitiminden sorumlu olan Rosetti de sezon başı hakemlerimize bu değişiklikleri görüntülerle anlattı.

Sezon başında değişti

Ancak hakemlerimiz bu değişiklikleri sezon başından itibaren tam uygulamadılar. MHK, hakemleri yeni değişen yoruma adapte etmek yerine, “Nasıl olsa çalınan düdükler kabul görüyor” mantığıyla bu konunun üzerine eğilmedi. Başakşehir-Trabzon maçında Başakşehir lehine çalınan penaltı buna örnektir. Elle oynama yorumuna göre tamamen yanlış çalınan bu penaltı, herkes tarafından kabul gördü. 8. hafta sonunda Türkiye’ye gelen Rosetti, hakemlerin yeni yoruma adapte olamadıklarını zaten izlediği maçlardan tespit etmişti. Onları yeni yoruma adapte olmaları konusunda uyardı. Yanlış çalınan penaltıları örnek gösterdi. Doğrusunu sene başında anlattığı gibi tekrarladı.

Özetin özeti:

Elle oynamalarla ilgili 12. Kural hiç değişmedi. Sadece yapılan yorumlar güncellendi ve bu 8. haftada değil sezon başında yapıldı. ‘El var penaltı’ mantığından farklı bir noktaya gelindi. Hepsi hakemlere anlatıldı. Sadece MHK, UEFA tarafından yapılan değişikliğin uygulanması konusunda ısrarcı olmadı. Eski usul daha çok hoşlarına gitti! Rosetti geçtiğimiz hafta hakemleri sadece bu konuda uyardı. Dolayısıyla Çakır da belirlenen standartlarda, doğru bir düdük çaldı.

Senin için hazırladığımız haberler