Derbilerde Kadıköy kalesi düştü… Ali Koç ne yapmalı?

27.05.2021 - 22:55 | Son Güncellenme: 28.05.2021 - 11:23

Fenerbahçe, 2020-21 sezonunda sadece şampiyonluktan değil; derbilerdeki üstünlüğünden de oldu. Sarı lacivertliler, 42 haftalık Süper Lig serüveninde spor medyasına hangi olaylarla yansıdı? İşte detaylar…

Derbilerde Kadıköy kalesi düştü… Ali Koç ne yapmalı?

Cüneyt MUHARREMOĞLU - AJANSSPOR


Galatasaray derbisinde oynanan oyun ve alınan 1-0’lık mağlubiyet camiada büyük düş kırıklığı yaşattı. Erol Bulut tekrar hedef tahtasındaydı. Galatasaray maçında Ozan Tufan’la atılan gol yine VAR’dan ofsayt gerekçesiyle dönüyor ve bu da deftere yazılıyordu. Bu defter Gençlerbirliği maçından sonra açılacaktı.

Derbiler ve seriler bitti

Galatasaray maçının kaybedilmesiyle Fenerbahçe’nin Kadıköy'deki psikolojik üstünlüğünü kaybettiği resmiyet kazanıyordu. Göztepe yenilgisi ve Antalya beraberliği Kadıköy yarasına tuz basıyordu. Fenerbahçe Stadı'na fark yememek amacındaki takımların yerini yıllardır süren serileri bitireceğine inanan rakipler aldı. Kadıköy'de ilk defa hem Beşiktaş hem Galatasaray'a mağlup olundu. 6 yenilgi ve iki beraberlik yüzünden belki de şampiyonluk kaybedildi.

Yayıncı kuruluşla mahkemelik oldular

Başarısız sonuçlardan sonra Fenerbahçe’nin ilgisi saha içinden dışına kıydı. Yayıncı kuruluşla süren gerilim Fenerbahçe ile ilgisi olmayan bir Karagümrük maçından sonra patladı. beIN Sports, Fenerbahçe’ye küfür içeren bir tezahüratı Karagümrük maçında efekt olarak vermişti. Bu yönetimde bardağı taşırdı.

Sezon başından beri görüntü seçimlerinden 3 dakikalık özetlere kadar taraflı bir tutum sergilediğini iddia eden Fenerbahçe yayıncı kuruluşu futbolcularına ‘be fair’ (adil ol) tişörtü giydirerek protesto etmeye başladı. beINsports da buna karşılık olarak Fenerbahçeli teknik heyet ve futbolcuları sansürledi. Yayıncı kuruluşun moderatörü Güntekin Onay ile Fenerbahçe Teknik Direktörü Erol bulut polemiğe girdi. Yayıncı kuruluş, benzer logo kullanıp marka haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Fenerbahçe’yi mahkemeye verdi.

Nihat Özdemir üyelikten ayrıldı


Nihat Özdemir’in bir söyleşide kullandığı “2011'den bu yana şike olmadı” sözü ise Fenerbahçe’de yeni bir kavgayı ateşledi. Ali Koç yönetimi, Nihat Özdemir’den acil bir açıklama yapıp sözlerini düzeltmesini aksi takdirde kulüp üyeliğinden atılması için girişimlere başlayacağını duyurdu. Özdemir, Fenerbahçe üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

1959 öncesi şampiyonluklar


Fenerbahçe bu dönemde bir de 1959 öncesi şampiyonlukların için resmi başvuruda bulundu. Galatasaray’ın bu başvuruya karşı çıkmasıyla büyük polemikler yaşandı.

Gençlerbirliği yenilgisi ve VAR isyanı

Fenerbahçe’nin ilgisi tamamen saha dışına kaymıştı. Gençlerbirliği karşılaşmasından sonra olay bambaşka bir boyut kazandı. Ligin dibinde yer alan Gençlerbirliği, Kadıköy’de Fenerbahçe’yi 2-1 yenerken Ankara ekibinin ikinci golünün ofsayt olduğunu iddia eden yöneticilerin iddiası gündemi değiştirdi. Gaziantep, Galatasaray ve Gençlerbirliği karşılaşmalarında manipülasyon yapıldığını iddia eden Fenerbahçe yöneticilerine göre VAR hakemleri ve operatörleri arasında terör örgütü FETÖ üyesi kişiler vardı. TFF topu savcılığa attı. Bu arada Başakşehir’e 2-1 yenilen Fenerbahçe Türkiye Kupası’na da veda etti.

Beşiktaş derbisi ve Erol Bulut’un gidişi


Fenerbahçe’de oynanan futbol taraftarı memnun etmiyordu. Beşiktaş derbisinde mahkum bir oyun sergilendi. Karşılaşma Beşiktaş forvetleri ile kaleci Altay arasında geçti. Ozan Tufan’ın golü beraberliği getirse de Fenerbahçe yönetim karar vermişti. Erol Bulut artık yoktu.

Sosyal medya mı yönetecek Ali Koç mu?

Ali Koç, her ne kadar Fenerbahçeli taraftarların sosyal medyada yaptığı paylaşımlardan etkilenmediğini söylese de son 3 yıla baktığımızda bunun doğru olmadığı görülüyor. Koç'un Aykut Kocaman ve Ersun Yanal ile ilgili verdiği kararlarda sosyal medya büyük rol oynadı. Erol Bulut’un gidişi Fenerbahçe yönetiminin sosyal medyaya biraz dayanıklılık kazanmış gibi görünse de ondan hâlâ etkilemeye devam ettiğini gösterdi.

Ali Koç’un güven sorunu


Bulut'un görevine ligde 10 maç kala son verildi. Ligin dörtte üçü geçmişken alınan bu karar şu sorunun sorulmasına neden oldu: "Ya başta Erol Bulut'u getirerek hata yaptınız ya da oynanan futbol sizi tatmin etmediği ve şampiyonluk ışığı görmediğiniz halde bu kadar geç göndererek?"

Damien Commoli'ye güvenen ve ihanete uğradığını düşünen Ali Koç, o dönemden sonra herkese şüpheyle bakıyordu. . Bu güvensizlik futbolculara 'Nasıl olsa biz değil teknik direktörler suçlanacak" rahatlığı verdi. Sportif direktör Belözoğlu'nun istediği ile Erol Bulut'un kafasındaki futbol arasında ciddi farklar vardı.

 

Bu transferlere de yansıdı. Erol Bulut'un Emre Belözoğlu'nun ve Fenerbahçe yönetiminin ayrı ayrı aldığı oyuncular kadroya dahil edildi. Erol Bulut'un göreve gelirken yardımcılarını getirememesi, Fenerbahçeli eski oyuncuların teknik kadroda yer alması otorite sorununa tuz biber ekti. Fenerbahçe, kimseyi tatmin etmese de Bulut'un sistemi ile başarıya ulaşabilirdi ama otorite boşluğu bunu ortadan kaldırdı.

Emre Belözoğlu göreve başlıyor

Beşiktaş karşılaşmasından sonra göreve gelen Emre Belözoğlu’nun söylemlerinde ‘cesaret’ ve Fenerbahçe’nin büyük takım gibi oynaması gerektiği söylemi öne çıkarıyordu. Denizlispor’dan alınan güç galibiyet ve Malatya deplasmanında 1-1’lik skorla alınan 1 puandan sonra Belözoğlu strateji değiştirdi.

 

Mesut Özil, Pelkas, İrfan Can Kahveci, Jose Sosa gibi teknik isimler sahaya sürülürken Erol Bulut sisteminin yıldızı Luis Gustavo yedeğe düştü. Fenerbahçe karşılaşmaları zar zor bazen son saniyelerde bazen kaçan penaltıyla kazansa da sarı lacivertlilerin oyunu en azından taraftarları memnun ediyordu. Beşiktaş ve Galatasaray’ın puan kayıplarıyla sarı lacivertliler bir anda tekrar kendilerini şampiyonluk yarışının içinde buldu.

Sergen Yalçın, Fatih Terim ve Emre Belözoğlu…


Emre Belözoğlu'nun göreve gelmesinden sonra onun yeşil çimdeki tavırlarını saha dışarısına da yansıtacağını düşünenler vardı. Şampiyonluk yolundaki rakiplerin teknik adamları Sergen Yalçın ve Fatih Terim her hafta hakemler hakkında konuşuyordu. Ama Belözoğlu,saha kenarında bunun tam aksi bir tavır sergiledi. Bunda Ali Koç'un da etkisi bulunuyor. Fenerbahçe Başkanı, gerek teknik direktörlerden gerekse yöneticilerinden verdiği mesajlara dikkat etmesini istiyordu.

Kadıköy’de Sivas finali kayıp!


Fenerbahçe’nin aradığı fırsat Kadıköy’deki Sivasspor karşılaşmasına geldi. Beşiktaş’ın yenildiği haftada sarı lacivertliler Rıza Çalımbay’ın takımını yendiği takdirde Fenerbahçe son haftaya lider girme fırsatı taşıyacaktı. Şampiyonluk yarışından uzak bir Fenerbahçe devralan ve bunun rahatlığını yaşayan Emre Belözoğlu, ilk defa bu kadar stresli bir maça çıktı. Taktik olarak rakibe çözüm üretemedi. Sivasppor karşısında alınan yenilgiyle sadece şampiyonluk değil Şampiyonlar Ligi fırsatı da kaçıyordu.

Taraftarın isyanı

Fenerbahçe taraftarı, sezon boyunca sahadaki isteksiz davranışlarına kızdı. Sivasspor maçından sonra rahatsızlık sahada sonuca isyan eden oyuncu olmamasınaydı. Aynı son hafta son saniyede Kayserispor’a atılan golle alınan galibiyet ve futbolcuların yaşadığı sevinç gibi…

Ali Koç ne yapmalı?


Fenerbahçe taraftarı, Ali Koç’a her türlü desteği vermişti. ‘Fener Ol’muştu, ‘Mesut Ol’muştu.. 3. Sene sonunda Ali Koç yönetimindeki Fenerbahçe ilk defa Avrupa kupalarından birine hak kazansa da sonuçtan mutlu olan yoktu. Ali Koç'a en muhalif olanlar bile Fenerbahçe Başkanı'nın bu 3 yıllık dönemde ekonomik olarak yaptıklarını takdir ediyor.

Aziz Yıldırım döneminden beklediğinden çok daha fazla borç bulan Koç, gerek cebinden verdikleri gerekse kendi şirketlerinden yaptığı sponsorluklarla sarı lacivertlilerin ayakta durmasını sağladı. Pandeminin hayatımıza girmesiyle bütün gelirlerin düşmesine karşın kulübü adeta tek başına ayakta tuttu. Amatör branşlarda bütçe düşmesine rağmen takımlar ezeli rakiplerinin aksine şampiyonluk mücadelesi verdi. Fenerbahçe, olimpiyatlara en çok sporcu gönderen kulüp olma geleneğini sürdürüyor.

Futboldaki başarısızlık: Planlama


Ancak konu futbola gelince ciddi bir başarısızlık söz konusu. Fenerbahçe'nin başarısız geçen sezonları için birçok bahanesi olabilir. Önce saha içindeki duruma bakalım. Bu konuda Ali Koç'un başkan seçildiğindeki söylemleri ile bugün yaptıklarını karşılaştırmak birçok açıdan fikir veriyor.

Geçmiş iki sezonda yapılan hataları saymaya gerek yok. Biri küme düşme korkusu yaşanan 7.'lik ve 6. olarak Avrupa kupalarına katılamayan Fenerbahçe'nin bu sezonuna bakılması yeterli. Atilla Szalai, Mert Hakan Yandaş, İrfan Can Kahveci, Dmitris Pelkas gibi gelecek yıllarda takımın temel taşlarını oluşturabilecek isimlerin transferi büyük önem taşıyor.

 

Altyapı konusuna gelince geleceği en parlak gösterilen Ömer Faruk Beyaz, sözleşme yenilemedi ve Stuttgart'a gitmeyi tercih etti. Sarı lacivertliler, 3 sezonda hiç aynı teknik direktörle sezonu bitiremedi. Futbolcu değişimini saymaya gerek bile bulunmuyor. Gelenler ve gidenlere baktığınızda karşınıza ciddi bir sirkülasyon çıkıyor.

Liyakat gelmeli


Başarısız geçen 3 sezonun ardından Ali Koç tekrar başkanlığa aday oldu. Ali Koç, çok geç olmadan gelecek yıl için kararını vermeli. İster Emre Belözoğu ister yeni teknik direktör olsun ona kadro üstünde güvenini sağlayacak bir konum sağlanmalı. Teknik adama istediğini yapacak özgürlük tanınmalı. Bunun için ‘ağbi’ sisteminin yerini ‘liyakat’ sistemi almalı.

Camianın birleşmesi sağlanmalı

Fenerbahçe'nin başarısız bir sezon geçirmesinde saha içi kadar saha dışındaki hatalar da rol oynadı. Sarı lacivertlilerin saha dışındaki mücadelesini de camia içi ve camia dışı diye ikiye ayırmak gerekiyor. Sarı lacivertliler, Ali Koç döneminde enerji hep saha dışı olaylara harcandı. Belki de o yüzden yeşil zeminde neyin yanlış gittiğiyle yeterince ilgilenilmedi. Camianın çok bölünmesi ortak tepki verilmesi gereken yerlerde bile kopukluklar yaşanmasına neden oldu.

Muhalifliği bırak, masada ol...

Saha dışına gelince, Fenerbahçe'nin uzun süredir  TFF Başkanları'yla yıldızı barışmadı. Fenerbahçeliliği tartışma götürmeyecek hatta başkan adayı olsa kimseyi şaşırtmayacak Nihat Özdemir bile hedefe konuldu. Özdemir'in Fenerbahçe üyeliğinden istifa etmesine neden olundu. Özellikle hakem atamaları, PFDK ve Tahkim'de verilen cezalar ya da başvurular konusunda Fenerbahçe hep sıkıntı yaşadı. Fenerbahçe, rakipleriyle eşit mücadele etmek istiyorsa bu engeli aşmalı ve artık her konuda masada olmalı.

Rakipler için strateji geliştirmeli

Ali Koç, ligin son haftalarında hakemler konusunda konuşmadıkları için taraftarlarca eleştirildiklerini ancak ne olursa olsun bu tavrından taviz vermeyeceğini söyledi. Sarı lacivertliler, gelecek yıl başarı istiyorsa bu konuda strateji geliştirmek zorunda. Hem kendisi hem rakipleri için...

Yayıncı kuruluş ve TRT için ne yapılacak?

2020-21’de Fenerbahçe kökenli İlker Yağcıoğlu beIN Sports’ta yorumcu olarak görev yaptı. Tuncay Şanlı’nın ayrılmasından sonra TRT’de ise Fenerbahçeli bir yorumcu yoktu. Toplumu yönlendirme konusunda Fenerbahçe’nin geride kalması sarı lacivertlileri güç duruma düşürürken Başkan Ali Koç’un çare bulması gereken konulardan biri olarak bu gözüküyor.

Güçlü takım…

Saha dışı faktörlerle istediği kadar aleyhine olsun Fenerbahçe’nin esas meselenin yeşil zeminde olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Gelecek sezon başarı isteniyorsa futbolcuların zaferi istediklerini hem taraftara hem rakiplerine karşı göstermesi gerekiyor. Bu da sahada her anlamda güçlü bir takımdan geçiyor.

Güçlü söylem…

Ali Koç başkan seçildikten sonra hep iddialı söylemlerden ve ‘Şampiyon biz olacağız’ sözünden kaçındı. Aziz Yıldırım’ın son ve kendi dönemini sayarsak Fenerbahçe’nin kupasız geçirdiği sezon sayısı 7 oldu. Şu an genç nesil kaybedilmek üzere.  Ali Koç, yeni sezonda hedefi net olarak belirtmeli ve bunu şeffaflıkla taraftarla paylaşmalı.

Son söz: Mazisini hatırlamalı


Nesrin Sipahi’nin söylediği Fenerbahçe Marşı, “Kalpleri fetheden renkler” diye başlar ve “Mazinde bir tarih yatar” diye devam eder… Ali Koç’un yeni sezonda sarı lacivertlilere mazisini hatırlatması ve yeni nesillere “Ne mutlu sevene…Yaşa Fenerbahçe” dedirtmesi gerekiyor.

Senin için hazırladığımız haberler