Derbinin hakemi Meler'in maça çıkarken yaptığı totem ne?

17.03.2021 - 15:37 | Son Güncellenme: 17.03.2021 - 23:41

Türkiye liglerinde görev alan en genç hakemlerden biri olan Halil Umut Meler, 21 Mart Pazar günü oynanacak olan Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde düdük çalacak. TFF TamSaha dergisine 2015'te verdiği röportajda Meler, kendisi hakkında bir çok bilinmeyenini anlatmıştı. İşte detaylar...

Derbinin hakemi Meler'in maça çıkarken yaptığı totem ne?

AJANSSPOR-HABER

21 Mart Pazar günü saat 19:00'da Vodafone Park'ta oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin orta hakemi Halil Umut Meler, 2015 yılında TamSaha dergisine verdiği röportajda hakkında merak edilenleri anlatmıştı. Derbinin hakemi Meler'i yakından tanıyalım...

Meler, “Babam kulüp yöneticisiydi. Selçuk Efesspor'da uzun yıllar yöneticilik yaptı. Futbola aşıktı. Uzun yıllar da futbol oynamışlığı vardı. Aynı zamanda hakemliği de takip ediyordu. Çocukluğumdan beri, ‘Hakem ol. Daha iyi yaparsın’ diyerek bana hakemliği aşıladı.” diyerek, futbola ve hakemliğe olan ilgisinin babasından geldiğini ifade etmişti.

“Kendimde Süper Lig tecrübesini görmüyorum desem yalan olur”

MHK’nın 2015 yılında açıkladığı kararlar doğrultusunda, Süper Lig’e yükselme yaşının 22’ye düşmesi ve bu durumdan ötürü kendisini yeterli görüp görmediği konusunda gelen soruya yanıt veren Halil Umut Meler, “Görmüyorum desem yalan olur. Daha çalışmam gereken bir şey var mı? Var elbette. Gereken çalışmalarımı saha dışında yapıp, maç analizlerimi yaptıktan sonra belli bir mertebede tecrübe sahibi olacağım. Ondan sonra da neden hazır olmayayım? Neden bu işi yapmayayım?” demişti.

“Saha içindeki performansımın iyi olduğunu düşünüyorum”

Genç yaşına rağmen, hangi özelliklerin kendisini en üst lige çıkardığı sorusuna cevaben Meler, “Öncelikle saha içindeki performansımın iyi olduğunu düşünüyorum. Sahada yer almamla ilgili hocalarımın olumlu değerlendirmesi var. Aynı zamanda öngörümün de gelişmiş olduğunu söylüyorlar. Bu özelliklerim biraz daha ön plana çıktı.” ifadesinde bulunmuştu.

“Örnek aldığım hakemler…”

Halil Umut Meler, röportajda, kendisinin örnek aldığı yerli ve yabancı hakemleri de açıklamıştı. Örnek aldığı yerli hakemler için “Türkiye'de Cüneyt Hocamız var, Fırat Hocamız var, Bülent Hocamız var… Sayamadığım birçok hocamız var. Hemen hemen herkesin maçlarını izlemeye çalışıyorum. Herkesin beğendiğim yönlerini alıp saha içerisinde uygulamaya çalışıyorum.” ifadelerini kullanan Meler, idol olarak gördüğü yabancı hakemlerin ise Nicola Rizzoli ve Howard Webb olduğunu belirtmişti.

“Her hakem hata yapabilir”

Verdiği hatalı kararlar sonrası vicdanen rahatsız hissettiğini, hatta uykularının bile kaçtığını söyleyen Meler, “Psikolojik olarak tabii ki kendimi vicdanen rahatsız hissediyorum. Vicdan meselesi sonuçta bu… Her hakem hata yapabilir. Bu doğal… ‘Hata yapmam’ sözü bir yere kadar… Hata yapmışsam zaten yolculuk esnasında başlıyor vicdan muhasebesi… Akşam uyuyuncaya kadar bu sizi rahatsız ediyor. Bazen uykularınızı bile kaçırıyor.” şeklinde konuşmuştu.

“Oyuncularla iletişimimi çok iyi kurmaya çalışıyorum”

Hakemlik tarzının nasıl olduğuna dair sorulan soruya “daha çok rahat olmayı tercih ediyorum.” cevabını veren Halil Umut Meler, “Aslında görüntü anlamında çok rahat gibi gözüküyorum ama bunu içimde çok heyecanlı yaşıyorum. Bir yandan heyecanı yaşayıp bir yandan rahat olmak istiyorum. Ben de futbolcuyken çok hırçındım. Dolayısıyla oyuncularla nasıl diyalog kurmam gerektiğini de iyi biliyorum. Önceden önlem alıyorum. Maçına göre durum değişiyor bazen… Oyuncunun karakterine göre de değişebiliyor…” demişti.

“Cüneyt Hoca hakemliği özlenen yerlere getirdi”

2015 yılında, Cüneyt Çakır gibi Avrupa’da maç yönetmenin en büyük hedefi olduğunu ifade eden Halil Umut Meler, “Cüneyt Hoca önümüzde bir marka değeri olarak ufkumuzu açtı. Zaten hakemliği özlenen yerlere getirdi.” şeklinde konuşmuş, ayrıca Cüneyt Çakır’ın bayrağı bıraktığı yerden alıp, devam etmeleri gerektiğini söylemişti.

"Sahaya girerken çimin kokusunu almak hoşuma gidiyor"

Maçlara çıkmadan önce, uğurlu geldiğine inandığı bir şeyin olup olmadığı sorusuna Meler, "Var. Sahaya girdikten sonra çimi koparırım, avucumda gezdiririm. Isınmaya başlayıncaya kadar çimi elimde tutarım. Yavaş yavaş, onu okşayarak dökerim. Hakemliğe başladığımda değil de futbolculuk yaşantımdan beri bu böyle… Beni her zaman sakatlanmaktan koruduğunu, daha iyi motive ettiğini ve psikolojik olarak rahatlattığını düşünürüm. Sahaya girerken çimin kokusunu almak hoşuma gidiyor." şeklinde cevap vermişti

Öte yandan, orta hakemlik kariyerinde bir kez Şampiyonlar Ligi, bir kez de UEFA Avrupa Ligi maçı yöneten Halil Umut Meler, 107 kez Süper Lig, 11 kez Türkiye kupası ve 1 kez de TFF Süper Kupa Finali’nde düdük çaldı.

Ayrıca Meler, 21 Mart Pazar günü oynanacak olan Beşiktaş-Fenerbahçe derbisiyle kariyerindeki 204. maçını yönetecek.

Senin için hazırladığımız haberler