En çok hangi takımın taraftarı var? İşte dev anket sonucu!

Ali Bozkurt
19.07.2022 - 23:08 | Son Güncellenme: 20.07.2022 - 14:16

Socios.com'un tarafından en çok kimin taraftarı var anketi açıklandı! Galatasaray mı, Fenerbahçe mi, Beşitaş mı Trabzonspor mu birinci? İşte detaylar...

En çok hangi takımın taraftarı var? İşte dev anket sonucu!

AJANSSPOR HABER

Dünyanın en büyük taraftar etkileşim platformu Socios.com’un Türkiye’deki  futbolseverlerin en çok hangi takımı desteklediklerini içeren dev bir anket yaptı. 50 bine yakın kişinin katıldığı anketin sonucu bugün açıklandı. Katılımcıların yüzde 95'i erkek, yüzde 5'i ise kadın oldu.Katılımcıların ortalama yaşı 32,8 olarak belirlendi. Zirve Galatasaray'ın oldu. Socios.com Türkiye Taraftarlık Anketi'nde en çok taraftarı olan kulüpler şöyle sıralandı:
 
Galatasaray: %37,6

Fenerbahçe:%32,3

Beşiktaş: %20,8

Trabzonspor: %5,9

Diğer: %2,9

Takım Tutmuyor: %0,4

 

Socios.com'un CEO'su Alex Dreyfus, taraftarların eğilimlerinin de ortaya konulduğu anket çalışmasına dair şu değerlendirmeyi yaptı: ''Futbol, sektörel gücü ve gelişim hızı, teknolıji ve bilişimin yarattığı sınırları, mekan ve zamanı ortadan kaldıran global iletişim gücüyle birlikte, tıpkı geçmişte olduğu gibi bugünde milyonlarca insanın ortak tutkusu olmaya devam etmektedir. Bugün, gerçeklerden yola çıkarak, bilimsel araştırma yöntemleri kapsamında hazırladığımız ve Türkiye'de ki futbol taraftarlarının sosyo-ekonomik tercihlerini, değişen dijital trendlere olan ilgilerini göstermeye çalıştığımız bu çalışmanın futbola emek veren bütün paydaşlara ve en önemlisi bilimsel araştırmalar yapan akademik kurumlara yararlı bir kaynak olmasını temenni ederim.'' 

"Blockchain dünyası henüz bebek adımlarda"

Socios TR'nin direktörü Altuğ Öztürk ise  anket çalışmasında katılımcı sayısını 45 bini aşarak rekor bir orana ulaştığının altını çizdi. Öztürk, "Bu bilimsel araştırmada, taraftarların sosyo-kültürel tercihlerini, destekledikleri takımın maç bilet fiyatları ya da stadyuma gitme tercihlerini etkileyen faktörleri araştırırken dijital trendlere, blockchain dünyasına olan yakınlıklarını da öğrenmek istedik. Sonuçlar bize blockchain dünyasının futbolseverler nezdinde de henüz bebek adımlarında olduğunu olduğunu gösterdi. Daha gidecek çok yolumuz olduğunun bilincindeyiz. Sözlerimi noktalarken Türkiye'nin 81 ilinde 'Türkiye Taraftarlık Anketi'ne katılan tüm futbolseverlere teşekkürlerimi iletir, ilerleyen dönemlerde farklı projelerle de Türk futboluna ve dijital dünyaya hizmet edeceğimizin altını çizmek isterim'' dedi.

Türkiye’nin 60 ilinde Galatasaray ilk sırada 

Türkiye’nin 81 ilinden 50 bine yakın futbolseverin katıldığı Socios.com Türkiye Taraftarlık Anketi’nde herkesin cevabını en çok merak ettiği soru kuşkusuz şu oldu: “Taraftar olduğunuz takım hangisi?” Ve bu soruya en çok "Galatasaray" yanıtı geldi. 81 ilin tam 60’ında Galatasaray, ilk sırada yer alan kulüp oldu. Onu 17 ille ezeli rakibi Fenerbahçe takip etti. 


%87,7 rekor oran ile son şampiyon Trabzonspor, kendi ilinde birinci olurken, ülke genelinde de en yüksek oranı yakaladı. 

Trabzonspor’dan Eskişehirsporlular da  %36,03'lük destekle Eskişehirspor'u kendi illerinde birinci yaptı.Aynı şekilde Sivassporlular da %34,20 ile şehir takımlarını ilk sıraya yerleştirdi. 


4 büyüklerden  Beşiktaş’ın birinci olduğu tek il ise Iğdır oldu. Türkiye'nin en doğu noktasında Beşiktaş  %36,54 oranla lider oldu. 

İstanbul’da Galatasaray, İzmir’de Fenerbahçe lider 

Üç büyüklerin memleketi İstanbul'da durum ne? Türkiye’nin en büyük nüfusa sahipli şehri İstanbul'da ezeli rakipler Galatasaray ile Fenerbahçe arasında kıyasıya bir yarış oldu. Sarı kırmızılılar %38,9 oranıyla birinci olurdu. Fenerbahçe yüzde 36 ile ikinci, Beşiktaş yüzde 17,6 ile üçüncü ve Trabzonspor ise yüzde 5,06 ile dördüncü oldu. İzmir’deyse zirve %34,3 ile Fenerbahçe'nin oldu. Galatasaray yüzde 35,5 ile ikinci, Beşiktaş yüzde 13,7 ile üçüncü ve Trabzonspor da yüzde 1,69 ile dördüncü oldu.

Ve Başkent Ankara... Burada yüzde 39,4 ile birincilik Galatasaray'ın oldu. Fenerbahçe 34,3 ile ikinci, Beşiktaş 17,06 ile üçüncü ve Trabzonspor da 3,2 ile dördüncü sırayı aldı.

Takım tutarken kim etkiliyor?

Malum çocukken başlayan taraftarlıkta, hangi kulübü tutacağımız konusunda başta aile bireyleri olmak üzere çevremizdeki kişiler etkili olur. Başta baba, dayı ve amcalar olmak üzere en yakınımızdakiler gönül vereceğimiz takımları belirleyebilir. İşe de bir forma alarak başlarlar. Türkiye Taraftarlık Anketi'nde “Takım tutma tercihinizi hangi faktörler etkiledi?” sorusuna taraftarların yüzde 50'si “Hiç kimse” yanıtı verdi. Taraftarların yüzde %29,4’u ise takım tutma tercihlerinde aile içindeki bireylerin etkili olduğunu söyledi. Arkadaş çevresi diyenler de yüzde %8,8 ile üçüncü sırada yer aldı.

Trabzonsporlular okumuş çocuklar!

Geçmiş yıllarda yapılan taraftar anketlerinde üniversiteli taraftar sayısında genelde Beşiktaş birinci çıkardı. Ancak Socios.com Türkiye Taraftarlık Anketi'nde farklı bir sonuç ortaya çıktı. Öncelikle eğitim düzeyinde %39’luk oranla üniversiteliler ilk sırada yer aldı. Lise mezunu olan taraftar oranıysa yüzde 32. Trabzonspor, yüzde 43,3'e ulaşan üniversite mezunu taraftar oranıyla birinci çıktı. Elbet ankete katılanların ortalama yaşının 32 olması sonuç üzerinde etkili oldu. Genç kesimin dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilen bu ankete daha fazla ilgi göstermesi normal bir durum.

En fanatik Trabzonsporlular!

Özellikle dört büyüklerin taraftarları tutkularını belirtmek için her zaman "En fanatik biziz" der. Ankette bu soru da yanıt buldu.“Taraftarlık seviyenize 1-5 arası puan verseniz hangisi olurdunuz?” sorusuna yanıt verenlerin %65,6’sı 5’i  işaretleyerek “Gerçek bir taraftar” olduğunu vurguladı. Dört büyükler arasındaysa 5 puanı; yani en fanatik seçeneği en fazla oranda işaretleyenler %70,9 oranla Trabzonsporlular oldu. Bordo mavilileri %65,9 ile Galatasaraylılar, yüzde 65,3 ile Fenerbahçeliler ve yüzde 63,7 ile de Beşiktaşlılar takip etti. 

En çok takip edilen sosyal medya platformu Twitter oldu

Sosyal medya artık hayatımızın en önemli parçalarından biri. Gerek ekran başında gerek tribünde, nerede maç izlersek izleyelim bir gözümüz mutlaka sosyal medyada oluyor. Futbolseverlerin en fazla takip ettiği sosyal medya platformu arasında Twitter %40,8 ile birinci oldu. Twitter’ı %24 ile Facebook, %21 ile Instagram takip etti. Youtube tercihini ilk sıraya yazanların oranı ise %8’de kaldı. “Maç izlerken ne yaparsın?” sorusuna “Sosyal medyaya bakarım” diyen taraftarların oranı da %34,4 olarak gerçekleşti. 

Türkiye en çok Real Madrid'i seviyor

Tüm taraflarlar baz alındığında, Türkiye yabancı kulüpler arasında en çok Real Madrid'i seviyor. “Sempati duyduğunuz ya da takip ettiğiniz yabancı bir takım var mı?” sorusuna taraftarların yüzde 17,9'u "Real Madrid" dedi. İspanyol temsilcisini %16,9 ile Liverpol izliyor. Üçüncülük basamağındaysa yüzde 11,6 ile Barcelona bulunuyor.  

Barça'yı da sırasıyla Manchester United, Bayern Münih, Manchester City, Paris Saint-Germain, Chelsea, Borussia Dortmund, Juventus ve Milan izledi.

Verilen yanıtların yüzdesel oranlarına bakıldığında, Türk taraftarların kendi ligimiz dışında en çok La Liga ve Premier Lig’i takip ettiği de ortaya çıktı.

Beşiktaşlılar "Pahalı", Trabzonsporlular "Ucuz" diyor

Ankette taraftarlara kombine ve bilet fiyatlarına dair düşünceleri de soruldu. “Takımınızın bilet ve kombine fiyatlandırmasını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna taraftarların %48’i "Pahalı" ve "Çok pahalı" seçeneklerini işaretledi. Yüzde 49,1 oranında kişi bilet ve kombine fiyatlarını normal bulduğunu belirtirken, fiyatları ucuz bulduğunu söyleyenlerin oranı sadece %2,8 olarak gerçekleşti. 4 büyükler arasında bilet ve kombine fiyatı için “Çok pahalı" ve "Pahalı” seçeneğini en fazla işaretleyenler Beşiktaşlılar oldu. Fiyatlandırmaları en fazla oranda makul bulanlar ise Trabzonsporlular oldu.  Anadolu takımlarının taraftarlarının %80’i ise bilet ve kombine fiyatlarını normal veya ucuz bulduklarını belirtti.

Taraftar, kulüpte söz hakkı istiyor!

Taraftarların ezici şekilde büyük çoğunlu kulüplerinin aldığı kararlarda söz sahibi olmak istiyor. Anket kapsamında taraftarların destekledikleri kulüplerle olan karşılıklı etkileşimi ve söz sahibi olma istekleri üzerine yöneltilen soruya yüzde 83,9 ile "Bazı kararlarda söz sahibi olmak istiyoruz" yanıtı birinci oldu. “Kulübünüzle yeterince iletişim kurabiliyor musunuz?” sorusuna %52,7 oranında olumlu yanıt verilirken, “Takımımla iletişim kuramıyorum” diyenlerin oranı da %22,5 olarak tespit edildi. 

Taraftarlar blockchain dünyasına henüz yabancı 

Blockchain dünyası futbol dünyasının da önemli finansörlerinden biri haline geldi. Ancak futbolseverlerin sadece %3,7’si kripto paralar, Fan Tokenlar veya NFT’ler konusunda yeterli bilgi sahibi olduğunu dile getirdi. %94,8 ile ezici çoğunluk, bu dünya hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını beyan etti. Kripto paralar, Fan Tokenlar veya NFT’ler konusunda bilgi sahibi olan taraftarların yaş ortalamasına bakıldığında da en fazla 22-27 yaş arasındaki kişilerin olduğu dikkat çekti. 

Yüzde 2,3’ü kriptosu, Fan Tokenı ya da NFT'si var

Taraftarların blockchain dünyasındaki ürün sahipliği konusundaki soruya %97,7 ile “Hayır” cevabını verdi. %2,3 oranında Fan Token sahibi olan taraftarların en çok aldıkları bu kategoride en çok aldğı ürünse Galatasaray Fan Token oldu. Galatasaray’ın Fan Tokenı $GAL Fan Token’dan sonra en fazla alınan Fan Token ise İngiliz temsilcisi Arsenal’in Fan Tokenı $AFC Fan Token oldu.  

Senin için hazırladığımız haberler