Dev derbi öncesi avantajlar, dezavantajlar!

22.02.2020 - 14:06 | Son Güncellenme: 22.02.2020 - 11:23

Dev derbi öncesi avantajlar, dezavantajlar!

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Kadıköy'de oynanacak dev derbiye sayılı saatler kaldı.

Şampiyonluk yarışına tutunmak için kazanmak zorunda olan ve 20 yıldır kendi evinde rakibine yenilmeyen sarı lacivertlilerin avantajları ve dezavantajları neler?

Barış ŞEHİRLİOĞLU

Fenerbahçe'nin Avantajları

-Saha ve seyirci avantajı: 20 yıldır rakibine Kadıköy'de yenilmeyen Fenerbahçe'nin bu maçtaki en büyük kozu yine Ülker Stadı'ndaki atmosfer ve seyircisinin rakip ile hakem üzerinde yaratacağı baskı olacak.

-Psikolojik üstünlük: Çok uzun süredir yenilmezlik unvanını sürdüren Fenerbahçe'nin rakibine karşı psikolojik avantajı derbide öne çıkacak artılardan.

- Kadıköy'de toplanan 23 puan: Fenerbahçe'nin kendi sahasında gösterdiği pozitif performans derbideki avantajlarından. Sarı lacivertliler Ülker Stadı'nda 10 maça çıktı. Sadece 1 karşılaşmayı kaybederken 2'sinde berabere kaldı. Sarı lacivertliler 7 maçta galip gelerek 3 puanı hanesine yazdırdı. İç sahadaki 10 maçta Fenerbahçe 27 gol atarken, 10 gol yedi.

-Fenerbahçe öne geçtiği maçlarda kolay kolay kaybetmiyor: Sarı lacivertliler öne geçtiği 11 süper lig maçının 8'ini kazandı. Bir maçta berabere kalan Fenerbahçe 2 maçta mağlup oldu.

-Fenerbahçe Derbi öncesi takım olarak stressiz olması: Fenerbahçe'nin bayram diye tabir ettiği Galatasaray derbisi öncesi takımın puan tablosundan bağımsız olarak baskı altında olmaması Fenerbahçe'ye derbilerde avantaj sağlıyor.

-Kadro yapısının Fenerbahçe'yi saha içinde savunacak futbolculardan oluşması: Fenerbahçe geçtiğimiz yıllara oranla bu sezonki kadroda futbolcuların savaşması ve yanlış bir karara karşı takımlarını savunması en büyük artıladan.

-Derbinin havasını bilen tecrübeli oyuncular: Tecrübeli futbolcular Emre Belözoğlu, Hasan Ali Kaldırım, Ozan Tufan ve Nabil Dirar'ın yanı sıra futbolcu olarak yıllarca bu derbilerde oynamış ama artık yardımcı antrenör olarak görev yapan Volkan Demirel'in Takıma sezon başında katılan oyuncuları bu derbinin havasını anlatması ve motive etmesi yine sarı lacivertliler adına artılardan.

Fizik Gücü: Fenerbahçe'nin güçlü fiziği ve bunu 90 dakika boyunca yapabilmesi avantajlarından.

Rakip sahadaki pres özelliği: Fenerbahçe'nin bu sezon boyunca en büyük avantajlarından biri de topu kaptırdığı anda rakip sahada yaptığı pres.

Vedat Muriç: Bu sezon transfer edilen Kosovalı golcü 21 maçta 12 gol atarak sarı lacivertlilere büyük katkı sağladı. Muriç hücumda Fenerbahçe'nin en büyük avantajlarından olacak.

Peki dezavantajları neler?

-Galatasaray'dan 4 puan geride olması: Fenerbahçe'nin ezeli rakibinden 4 puan geride olması dezavantajların başında geliyor. Sarı lacivertlilerin şampiyonluk yarışında kalabilmesi için kazanmaktan başka çaresi yok.

-Altay'ın Kadıköy'deki ilk Galatasaray derbisi olması: Kalesinde bu sezon sorun yaşayan Fenerbahçe'de Muslera'ya göre Altay'ın daha tecrübesiz olması eksilerden bir tanesi. 21 yaşındaki kaleci 22 maçta 26 golü kalesinde gördü.

-Ersun Yanal'ın Fatih Terim'e karşı üstünlük sağlayamaması: Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal'ın 18 yıldır Fatih Terim'e karşı galibiyet alamaması da dezavantajlar arasındaki yerini alıyor.

-Ersun Yanal'ın geleceğini tartışılması: Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal'ın Galatasaray maçında puan kaybetmesi halinde takım ile yollarının ayrılacağının iddia edilmesi derbi öncesi olumsuz etkilerden bir tanesi.

-Eksiklerin çokluğu Fenerbahçe için handikap: Sakatlıkları süren Emre Belözoğlu, Garry Rodrigues ve cezalı Luiz Gustavo'nun olmayışı Fenerbahçe'nin kozlarından derbide yoksun olması anlamı taşıyor. Önemli oyuncularının olması sarı lacivertliler adına dezavantaj oluşturuyor.

-Hakem kararlarına güvenilmemesi: Fenerbahçe Bu sezon hakem kararlarından dolayı bazı maçlarda puan kayıpları yaşadı. Hakemlere güvenilmemesi ve futbolcuların saha içinde bundan etkilenmesi sarı lacivertliler adına handikap yaratacak etkenlerden.

-Fenerbahçe Yönetiminin TFF ve MHK açıklamaları: Fenerbahçe yönetiminin TFF ve MHK açıklamaları takımdaki oyuncularda olumsuz bir etki yaratabilir.

-Savunmadaki zaafiyet ve Jailson'un güven vermemesi: Fenerbahçe'de 23. haftaya girilirken savunmasının zayıf kalması derbide en büyük eksiklerden olacak. Esas bölgesi orta saha olan ancak yokluktan dolayı savunmada oynamak zorunda kalan Jailson'un orjinal stoper olmaması ve çok hata yapması Fenerbahçe'nin en büyük zaafiyetlerden birisi olarak dikkat çekiyor.

-Sol bek sorunu: Hasan Ali Kaldırım'ın sakatlığından dolayı uzun süre oynayamaması ve sol bekte sağ kanat oyuncusu Dirar'ın kullanılması da eksilerden. Hasan Ali oynasa bile maç eksiğinden dolayı göstereceği performans soru işareti oluşturuyor.

-Kanatların işlememesi: Kanatlarda oynayan oyunculardan rakip ceza sahası içine yeterince düzgün orta gelmemesi de Fenerbahçe'nin oyuna hükmetmesinde sorun yaratması handikaplardan biri olarak önümüze çıkıyor.

Fenerbahçe'nin derbide avantajları ve dezavantajları bu şekilde sıralanırken derbide bunlar sahaya nasıl yansıyacak. 90 dakika sonunda ortaya çıkacak.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler