Trabzonspor mu, Fenerbahçe mi?

01.02.2020 - 03:28 | Son Güncellenme: 01.02.2020 - 00:56

SÖRLOHT MU MURİÇ Mİ

Trabzonspor mu, Fenerbahçe mi?

Türkiye'nin gözü kulağı bu akşam Trabzon'da olacak. Süper Lig'de ikinci devrenin ilk büyük maçı Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında. Şampiyonluk yarışındaki iki ezeli rakipte formda olan golcüler Sörloth ve Muriç da kader adamı olmaya çalışacak.  İşte mevki mevki iki takımın oyuncularının avantaj ve dezavantajları. ALİ BOZKURT yazdı.

Süper Lig'de 20. haftanın en önemli maçında iki güçlü şampiyonluk adayı Trabzonspor ve Fenerbahçe, Medical Park Stadı'nda karşı karşıya geliyor. Saat 19. 00'da başlayacak olan ve Ali Palabıyık'ın yöneteceği mücadeleyi Beinsports 1 canlı olarak yayınlayacak. 

Ahmet Ağaoğlu ve Ali Koç'un geçen sezon Trabzon'daki maçta sergiledikleri centilmen görüntüler, iki kulüp arasındaki gerilimi azaltmıştı. Ne var ki iki kulüp arasında son dönemlerde yaşanan demeç savaşları, maç öncesi yeniden gerilimli bir atmosfer oluşturdu. Bu nokta iki başkana yine görev düşüyor. Centilmen bir maç olmasını diliyoruz zira iki takımı sahadaki rekabeti Türkiye futbolunun en büyük renklerinden. 

Şampiyonluk yarışı içinde olan iki takım kritik bir mücadeleye çıkıyor. Peki mevki mevki baktığımızda hangi takım avantajlı? Muhtemel 11'ler üzerinden bir değerlendirme yaptık. Ev sahibi Trabzonspor'un oyuncularını iç saha, konuk ekip Fenerbahçe'nin oyuncularının ise dış saha performanslarını göz önüne aldık.

Uğurcan, Sosa, Sörloth aksı Trabzonspor'un en güçlü damarı olurken, Fenerbahçe'nin direnç noktasıysa Ozan-Gustavo-Muriç...

Elbette bu tür büyük maçlar en umulmadık oyuncuları da öne çıkartabilir. Büyük mücadele öncesi iki ekibe yakından bakalım.

Dev maçın 11'leri belli oldu

Trabzonspor: Uğurcan, Pereira, Hüseyin Türkmen, Campi, Novak, Obi Mikel, Jose Sosa, Ndiaye, Ekuban Yusuf, Sorloth

Fenerbahçe: Altay, Isla, Jailson, Serdar, Dirar, Gustavo, Ozan, Rodrigues, Tolga, Kruse, Muriç

Şimdi mevki mevki iki takımın oyuncularının değerlendirmesine geçelim:

KALECİLER

 

UĞURCAN ÇAKIR

İç saha performansı: Süper Lig’de 10 iç saha maçına çıktı. Toplam 866 dakika görev aldı. 0.3 hava topu kazanma oranına sahip. 58.7 pas isabet oranı bulunuyor. Süper Lig’de direkt gole katkısı oldu. 1 asist yaptı. 3 sarı kartı bulunuyor. İç saha maçlarında 8 maçta kalesinde 11 gol gördü. Yediği gollerin çoğunu yan toplardan kaynaklandı. Uzaktan şutlarda kalesinde gole kapalı.

 

ALTAY BAYINDIR

Dış saha performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe, formasıyla 11 deplasman maçına çıktı. Bu maçlardan 3 maçta kalesini gole kapattı. 8 maçta ise 13 gol yedi. Hava toplarında 0.2 kazanma oranına sahip. 76.6 pas yüzdesi bulunuyor. Uğurcan gibi yan toplarda sıkıntı yaşıyor. Ceza sahası içinde karambol olan pozisyonlarda kalesinde gol görüyor. Uzaktan şutlarda kurtarma yüzdesi yüksek.

*İkili arasında Uğurcan Çakır’ın istatistikleri ön plana çıkıyor. İstatistiklere bakarsak Uğurcan, daha iyi performans sergilemiş.*

SAĞ BEKLER

JOAO PEREIRA

İç Saha Performansı

 

Süper Lig’de Trabzonspor, formasıyla 10 iç saha maçına çıktı. 0.4 şut yüzdesi bulunuyor. Hava toplarında 0.3 başarı yüzdesi var. Pas oranı ise 85.6 bunların yanı sıra 10 maç içinde 1 maçın adamı seçildi. 7.13 reyting yüzdesi bulunuyor. Hava toplarında yüzdelere bakarsak çok zayıf olduğu ortada. Top kapma yüzdesi de düşük duruyor. Pas verme, kilit pas verme yönünden çok başarılı 10 maç geçirdi. Orta açma konusunda iyi performans sergiliyor. En son oynana iç saha maçında Kasımpaşa’ya karşı iki asist yaptı.

 

 

MAURICIO ISLA

Dış Saha Performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe formasıyla, 6 dış saha maçına çıktı. Toplam 496 dakika görev alan Isla, bu maçlarda şut katkısı bulunmadı. Pas yüzdesi ise 81.5 olarak gözüktü. Isla, hava toplarında başarılı bir 6 maç geçirdi. 1.2 yüzdesine sahip. Kilit paslarda dış sahada yüksek performans sergiledi.

Hava toplarında Isla, daha üstün gözüküyor. Pas yüzdesinde ise Pereira daha yukarıda gözüküyor. İki oyuncununda kilit pasları güçlü. Isla, rakipten çok çalma konusunda Pereira’ya göre daha iyi.

STOPERLER

HÜSEYİN TÜRKMEN

 İç saha performansı

 

Süper Lig’de Trabzonspor ile 10 iç saha maçına çıktı. 1 maçı yedek olarak başlayan Hüseyin Türkmen, bu maçlarda 0.3 şut çekme yüzdesini gördü. Pas yüzdesi ise 86.6 olarak kayıtlara geçti. Hava toplarında başarılı orana çıkan Türkmen, 1.8 hava top yüzdesine sahip. 10 maç üzerinden 1 maçta, maçın adamı seçildi. Rating olarak 7.12 yüzdesine sahip. Top kapmada başarılı istatistiklere sahip. Hava topları genel anlamda zayıf olan bir oyuncu. En iyi oynadığı maç ise Galatasaray iç saha maçı.

 

JAILSON

Dış Saha Performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe forması ile 8 dış saha maçına çıktı. 5 maçı ilk 11 başladı. 3 maçı yedek olarak başladı. 8 deplasman maçında 1 gol attı. Şut yüzdesi 0.1 olan Jailson, 87.5 pas yüzdesine sahip. Hava toplarında ise 1.3 yüzdesine ulaşmış durumda.

Maç başı şut yüzdelerine bakarsak bu yönden Hüseyin Türkmen ön plana çıkıyor. Hava toplarında da Hüseyin Türkmen’in üstünlüğü gözküyor. Pas yüzdesinde ve top kapmada Jailson ön plana çıkıyor. İki oyuncunun verileri birbirine yakın derecede.

CAMPI

İç Saha Performansı

 

Süper Lig’de Trabzonspor formasıyla 5 iç saha maçına çıkan Campi, toplam 450 dakika takım forması giydi. Bu maçlarda 0.8 maç başı şut yüzdesine sahip. Pas yüzdesi ise 88.2 olan 28 yaşındaki Arjantinli oyuncu, hava toplarında ise 2.4 maç başı kazanılan hava topları yüzdesine sahip.

 

SERDAR AZİZ

Dış Saha Performansı

 

Süper Lig’de bu sezon Fenerbahçe formasıyla 6 maça çıktı. Toplam 540 dakika forma giyen Serdar Aziz, 1 gol katkısı verdi. Şut yüzdesi ise 1.0 olarak kayıtlara geçti. Pas yüzdesi 86.1 olan Serdar Aziz, Hava toplarında da başarılı bir orana sahip. 5.8 gibi bir oran ile oynanacak maçlarda en başarılı stoper oyuncusu konumunda. 6 maçta 2 defa maçın adamı seçildi. Rating ise 7.44.

İkili arasında en çok ön plana çıkan Serdar Aziz, hava toplarında en başarılı oyuncu. Pas verme konusunda da gayet başarılı fakat Campi pas konusunda Serdar Aziz’den daha çok ön plana çıkıyor. Şutlarda ise Serdar Aziz ön plana çıkıyor. Top kapmada da Serdar Aziz ön planda.

SOL BEKLER

 

NOVAK

İç saha performansı

 

Süper Lig’de Trabzonspor formasıyla, 8 maça çıkan Novak, 1 gol katkısı sağladı. Maç başına şut isabet oranı 0.8 yüzdesinde. Pas yüzdesi ise 84.1 fakat hava toplarında 1.1 gibi bir yüzdeye sahip olan Çekyalı oyuncu bu konuda çok zayıf gözüküyor. Bek oyuncuların yanı sora orta açma konusunda çok iyi diyemeyiz. Savunma yönü daha çok ön plana çıkıyor.

 

DIRAR

Dış Saha Performansı

Süper Lig’de Fenerbahçe formasıyla 8 maça çıkan Dirar, toplam 720 dakika görev aldı. Maç başına isabet oranı 0.4 olan Faslı oyuncu, pas yüzdesinde gayet başarılı. Pas yüzdesi 85.1 olarak bu yönden rakip takımın oyuncusu Novak’tan daha iyi gözüküyor. Hava toplarında ise 1.1 gibi yüzdeye sahip. Orta açma konusunda kendi bölgesinde olmadığından dolayı sorunlu oluyor. Defansif katkısı iyi değil. Hücumda daha çok yer alıyor.

Novak, ikili arasında bu sezon oynanan maçlar arasında daha çok ön plana çıkıyor. Fakat bazı özellikleri iki oyuncunun da aynı derecede. Pas yüzdelerinde fazla fark gözükmüyor. Novak defansif özellikleri kuvvetli oyuncu, Dirar ise hücum yönünde daha kuvvetli oyuncu.

SAVUNMA ÖNÜ

 

NDIAYE


İç daha Performansı

 

Trabzonspor’un yeni transferi takımı ile birlikte 1 maça çıktı. Bundan dolayı doğru istatistikleri vermek zor olur.

İkili arasında Max Kruse daha çok maça çıktığı için ön planda gözüküyor.

 

OZAN TUFAN

Dış saha performansı

 

Bu sene yaptığı çıkışla dikkatleri üzerine çekti fakat karşısında ise ligin en iyi oyuncularından biri olan Sosa var. Ozan Tufan, Süper Lig’de bu sene Fenerbahçe forması ile 10 deplasman maçına çıktı. Toplam 897 dakika görev aldı. 10 maçta 2 asist yaparak takıma katkı sağladı. 1 sarı kart 1 kırmızı kartıda bulunuyor. Şut isabet oranı 1.4 pas yüzdesi ise 79.7 maç başı oranına sahip. Hava toplarında 1.3 maç başı oranı bulunuyor. 1 maç ise maçın oyuncusu seçildi.

 

OBI MIKEL

İç saha Performansı

 

Trabzonspor formasıyla 7 iç saha forması giydi. Bunlardan 6 maçta ilk 11 başladı 1 maç ise sonradan oyuna dahil oldu. Sarı kart ve kırmızı kart görmedi. Şut oranı 1.0, pas yüzdesi ise maç 96.1 hava toplarında 1.0 gibi düşük orana sahip.

İkili arasında Obi Mikel performans olarak Gustavo’dan daha çok ön plana çıkıyor.

 

 

GUSTAVO

Dış saha performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe formasıyla 9 deplasman maçına çıkan Gustavo, toplam 810 dakika forma giydi. 1 sarı kart ve 1 kırmızı kart gördü. Maç başına şut oranı 1.0 Pas yüzdesi ise 88.8 olarak gözüküyor. Hava toplarında 1.2 maç başı oranına sahip.

FORVET ARKALARI

SOSA

İç saha performansı

 

Trabzonspor ile 9 iç saha maçına çıkan Sosa 3 gol ve 4 asist katkısı sağladı. Maç başına şut oranı ise 1.7 maç başına pas yüzdesi 84.4 olarak gözüküyor. Hava toplarında ise başarısı çok az 0.9 gibi bir orana sahip. 1 maçta maçın oyuncusu seçildi.

Bu ikili arasında baktığımız zaman sadece hava toplarında Ozan biraz daha ön plana çıkıyor. Onun dışında Sosa üstünlük sağlamış durumda. Trabzonspor’un beyni olarak sahada yer alacak. Sosa direkt 7 maça etkisi sağlamış. Ozan Tufan’dan daha verimli.

 

KRUSE

Dış daha performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe formasıyla 7 deplasman maçına çıktı. 1 gol 1 asist katkısı sağlayan Alman oyuncu, 2.0 şut oranına sahip. 74.3 pas yüzdesi bulunuyor. Hava toplarında ise 0.1 maç başı oranı var. 1 maçta ise maçın adamı seçildi. Defansif katkısı yoktur. Top tutma, kilit pas verme, konusunda güçlü.

KANATLAR

 

EKBUAN

İç saha performansı

 

Süper Lig’de Trabzonspor ile 5 maçta görev aldı. Bunlardan 2 maçta ilk 11 oynarken 3 maçta ise sonradan oyuna dahil oldu. 1.0 gibi şut oranına sahip. Pas yüzdesi 81.8, hava toplarında ise 0.4 maç başı oranına sahip.

İkili arasında performans farkı fazla bulunmuyor. Pas oranında Ekuban daha çok ön plana çıkıyor. Şutlarda ise Garry daha ön planda. İki oyuncuda hızlı ve adam geçmesini seviyor. Bitiricilik konusunda iki oyuncunun da özelliği aynı oranda.

 

RODRIGUES

Dış saha performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe formasıyla, 9 maçta görev aldı. Bunlardan 6 maçta ilk 11 başlarken, 3 maçta ise yedek olarak başladı. Toplam 573 dakika forma giyen 24 yaşındaki oyuncu, 1 gol katkısı verirken 2 sarı kart 1 kırmızı kart gördü. Maç başı şut oranı 1.4, pas yüzdesi ise 77.8 olarak gözüküyor. Rodrigues, hava toplarında 0.7 maç başı oranına sahip.

 

STURRIDGE

İç saha performansı

 

Süper Lig’de Trabzonspor ile 5 iç saha maçında görev aldı. Bunlardan 3 maçta ilk 11 oynarken 2 maçta sonradan oyuna dahil oldu. Sturridge çıktığı maçlarda 3 gol 1 asist katkısı verdi. Şut isabet oranı 2.4 pas yüzdesi ise 76.0 hava toplarında 0.2 gibi maç başı oranına sahip.

İkili arasında baktığımız zaman Sturridge daha çok ön plana çıkıyor Sakatlığını atlattıktan sonra daha çok katkı vermeye başladı.

 

 

TOLGA CİĞERCİ

Dış saha performansı

 

Fenerbahçe formasıyla 8 deplasman maçında görev aldı. Bunlardan 7 tanesini ilk 11 başlarken 1 maçta ise sonradan oyuna dahil oldu. Tolga deplasmanda takımı adına 2 gol ve 1 asist katkısı sağladı. Şut oranı 1.6 olan 27 yaşındaki oyuncu pas yüzdesinde ise 84 .0 gibi bir orana sahip. Hava toplarında 0.5 maç başı oranı bulunuyor.

SANTRFORLAR

SÖRLOTH

İç saha performansı

Süper Lig’de Trabzonspor ile 10 iç saha maçına çıktı. 9 gol ve 2 asist yaptı. Şut isabet oranı 3.0, Pas yüzdesi ise 70.8, hava toplarında 1.8 gibi bir oranı bulunuyor. 1 maçta ise maçın adamı seçildi.

 

MURİÇ

Dış saha Performansı

 

Süper Lig’de Fenerbahçe forması ile 9 deplasman maçına çıktı. Bunlardan 9 maçın 1’inde yedek olarak başladı. 3 gol ve 3 asist katkısı verdi. Maç başı şut oranı 2.8 olan 25 yaşındaki forvet oyuncusunun 68.2 gibi pas yüzdesi bulunuyor. Hava toplarında ise 4.6 gibi maç başı oranına sahip.

 

TEKNİK DİREKTÖRLER

 

HÜSEYİN ÇİMŞİR

Çiçeği burnunda teknik adam kariyerinde ilk büyük maçına çıkıyor. Ünal Karaman'dan şampiyonluk içinde yer alan bir takım alan ve ilk iki maçını kazanan Çimşir, için Fenerbahçe maçı büyük bir sınav olacak. En büyük handikapı tecrübesizliği, en büyük avantajı maçın seyircisinin önünde olması.

 

ERSUN YANAL

Trabzonspor'u havasını suyunu çok iyi biliyor. Zira bordo mavili ekibi de iki kez çalıştırdı. Şampiyonluk yaşamış, sayısız büyük maça çıkmış bir hoca. Tecrübesi en büyük avantajı. Takımının yükselen formu da güvencesi.

HERKES ONLARA BAKACAK

 

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında elbette gözler en çok iki takımın golcüsünün üzerinde olacak. Bir yanda kariyerinin en iyi dönemini geçiren Sörloth, diğer yanda tırnaklarıyla kazıya kazıya geldiği Fenerbahçe'de de rüştünü ıspatlayan Vedat Muriç... Peki istatistikleri ne diyor? İşte rakamlarla Sörloht ve Muriç...

 

SÖRLOTH'UN AYAĞI DA KAFASI DA ÇALIŞIYOR

 

 

  • Attığı gollerin 8 tanesini sol ayağıyla, 6 tanesini ise kafa ile attı.
  • Şuan 15 gol ile Süper Lig’in gol kral zirvesinde yer alıyor. 5 asisti var.
  • Kendi kariyerinin en verimli sezonunu yaşıyor. (18 gol)
  • Attığı 4 golü maçların ilk yarısında attı. (15. Dakika)
  • Maç başına 3.3 dripling ve 72.1 pas yüzdesi va

 

MURİÇ, SOLDAN SOLDAN VURUYOR

 

Attığı gollerin 9 tanesini sol ayağı ile attı. Sağ ayağıyla 2, kafayla ise 1 golü var.

Genel olarak 76 ve 90. dakikalar arasında 3 gol atması dikkat çekiyor.

Maç başına 4.6 hava topu kazanıyor, bu alanda rakipsiz.

Ayrıca 1.7 kilit pas istatistiği ile de zirvede yer alıyor

Fenerbahçe’nin forvetleri arasında 12 kez fileleri sarsarken, 4 de asist yapmayı başardı.

MAÇIN HAKEMİ ALİ PALABIYIK

 

TRABZONSPOR KARNESİ

 

22 maç

9 galibiyet

6 mağlubiyet

7 beraberlik

Palabıyık, Trabzonspor'a 4 kez kırmızı kart gösterirken 2 kez de bordo mavililer lehine penaltı verdi.

 

FENERBAHÇE KARNESİ 

28 maç

16 galibiyet

4 mağlubiyet

8 beraberlik

Palabıyık 11 kez kırmızı kartına başvururken 11 kez de sarı lacivertliler lehine penaltı noktasını gösterdi.

EZELİ REKABETTE FENERBAHÇE ÜSTÜN

 

Trabzonspor–Fenerbahçe rekabeti, Süper Lig’in en büyük rekabetlerinden biridir. 70’li yıllarda iki takımın sık sık şampiyonluk yarışında bire bir kalmaları bu rekabetin tohumlarını atmıştır. ‪1995-96 ve 2010-11 sezonundaki şampiyonluk yarışları da tarihe geçti. İki takım bu sezon da şampiyonluk yarışında birbiriyle çekişme içinde. Önlerinde Sivasspor olsa da bu iki takım birbirleriyle daha çok ilgileniyor.

Bordo mavili ekiple sarı lacivertli ekip bugüne kadar 123 maç oynadı. Bunların 48’ini kazanan Fenerbahçe, rakibine üstünlük sağlamış durumda. Trabzonspor ise 38 maçta sahadan galip ayrıldı. Taraflar 37 maçtaysa yenişemedi.

Trabzonspor ile Fenerbahçe, ilk olarak Türkiye Kupası çeyrek finalinde 13 Şubat 1974’te Avni Aker Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. 0-0 biten maçın rövanşı ise 27 Şubat 1974’te İnönü Stadyumu’nda oynandı. 3-2 kazanan Fenerbahçe, hem tur atladı hem de rekabetin ilk galibiyetini alan taraf oldu.

 

Trabzonspor ise ilk galibiyetini 1975 yılında 2-1’le aldı.

2011’de iki kulübü karşı karşıya getiren 3 Temmuz süreci özellikle Trabzon’daki maçlarda gerilimin yükselmesine neden oldu. ‪2013-14 sezonundaki maç da bu gerilimin zirve anıydı. Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda oynanan ve 1-0 Fenerbahçe’nin üstünlüğüyle süren maçta taraftarların çıkardığı olaylar yüzünde 90 dakika tamamlanamadı. Tatil edilen maç daha sonra TFF tarafından 3-0 Fenerbahçe lehine tescillendi. 3 Temmuz sürecinden sonra tam 8 sene boyunca Fenerbahçe’yi yenemeyen Trabzonspor, ‪2018-19 sezonunda şeytanın bacağını kırdı. Rakibini 2-1 yenen Karadeniz ekibi, kötü seriyi bitirdi.

 

İstatistikler              O    G   B   M    AG   YG

Fenerbahçe          123  48 37  38  155   133

Trabzonspor         123  ‪38 37 48   133  155

TRABZONSPOR-FENERBAHÇE REKABETİNİN ‘EN’LERİ

İlk maç: Trabzonspor 0-0 Fenerbahçe

Son maç: Fenerbahçe 1-1 Trabzoınspor

İlk Gol: Kadir Özcan (Trabzonspor)

Son Gol: Ekuban (Trabzonspor)

En Gollü Maç: Fenerbahçe 3-5 Trabzonspor (6 Ekim 1990)

En Farklı Skor: Fenerbahçe 5-1 Trabzonspor

İKİ TAKIMDA DA OYNAYAN FUTBOLCULAR - İKİ TAKIMI DA ÇALIŞTIRAN TEKNİK DİREKTÖRLER


Osman Denizci      

Erdoğan Yılmaz     

Erol Bulut    

Murat Bölükbaş    

Sergen Yalçın         

Serkan Özsoy

Fatih Akyel

Ceyhun Eriş

Serkan Balcı

Burak Yılmaz

Olcan Adın  

Özer Hurmacı        

Ali Kemal Denizci  

Şenol Ustaömer    

Hasan Vezir

Erkan Sözeri           

Abdullah Ercan      

Ogün Temizkanoğlu        

Oktay Derelioğlu  

Aurélio         

Egemen Korkmaz 

Volkan Şen 

 

İKİ TAKIMI DA ÇALIŞTIRAN TEKNİK DİREKTÖRLER

Ersun Yanal

Şükrü Ersoy

Sebastiao Lazaroni

 

HAZIRLAYAN

Yazan: Ali Bozkurt

 

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler