Diarra, Ribery, Drogba, Modeste ve dahası! Peki Kruse'de ne olacak?

19.06.2020 - 12:18 | Son Güncellenme: 19.06.2020 - 12:21

Max Kruse'nin sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesinin ardından gözler Fenerbahçe'ye çevrildi. Sarı lacivertliler Diarra örneğini gösteriyor ve Kruse'nin ceza alabileceğini söylüyor. FIFA bu tarz durumlarda nasıl bir tutum sergiliyor? Diarra'da yaşananlar. İşte haberin detayları...

Diarra, Ribery, Drogba, Modeste ve dahası! Peki Kruse'de ne olacak?

Mert ELAM-AJANSSPOR

Max Kruse’nin Fenerbahçe ile olan sözleşmesini tek taraflı olarak feshettiği haberi gündeme bomba gibi düştü. Fenerbahçe’nin Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Alper Pirşen, Lassana Diarra’nın Kruse’nin yaptığının aynısını yapıp 10 milyon Euro ödediğini ifade etti. Peki Diarra olayında neler yaşanmıştı? Dünyada yaşanan diğer örneklerde FIFA kulüp lehine mi yoksa aleyhine mi kararlar verdi? İşte detaylar…

Fenerbahçe cephesi Internet sitesinden yapılan açıklamada Kruse’nin gerçekleştirdiği feshi haksız ve mesnetsiz bulduklarını ifade etti. Konuyla ilgili beIN Sports canlı yayınına katılan Alper Pirşen de bu konuda haklı olduklarını söyledi ve Diarra örneğini verdi.

2013’te Anji’den 12 milyon Euro bedelle Lokomotiv Moskova’nın yolunu tutan Diarra, sezon bitimiyle birlikte kayıplara karışmıştı. 2014-15 sezonu hazırlık kampına mazeret göstermeden katılmamış ve 10’un üzerinde yapılan uyarı sonrası sözleşmesi 22 Ağustos 2014 tarihinde kulüp tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti.

Yani Diarra olayı Kruse ile bire bir aynı değil. Burada sözleşmeyi fesheden taraf kulüp. Ama Kruse’de oyuncunun kendisiydi.

Ortak nokta ise konuyu kulüplerin FIFA’ya taşıması. Lokomotiv Moskova bu feshin ardından Diarra’yı FIFA’ya şikayet etti. Zira oyuncunun 2017 yılına kadar sözleşmesi bulunuyordu ve oyuncu hiçbir yazılı mazeret bildirmeden hazırlık kampını ve ligin ilk maçını kaçırmıştı. Burada mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler ve Diarra’nın tazminat ödemesi için girişimde bulundular.

FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu da konuyu görüştü ve Diarra’nın Lokomotiv Moskova’ya 10.5 milyon Euro tazminat ödemesine karar verdi. Ayrıca Fransız orta sahaya 15 ay hak mahrumiyeti cezası verildi.

Diarra olayı Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) taşıdı ama oradan da istediği sonucu elde edemedi. CAS, 28 Mayıs 2016’da FIFA’nın kararını onayladı.

Diarra sözleşmesinin feshedildiği 22 Ağustos 2014’ten sonra yaklaşık 1 yıl top oynayamadı. Temmuz 2015’te Marsilya ile sözleşme imzaladı.

Öncesinde Şubat 2015’te Belçika ekibi Charleroi ile 15 aylık sözleşme konusunda anlaşmıştı. Fakat Belçika Futbol Federasyonu ve FIFA bu transfere onay vermedi. Diarra daha sonra bu kararı Charleroi Ticaret Mahkemesi’ne taşıdı. Haklı bulundu. FIFA ve Belçika Futbol Federasyonu’nun oyuncunun kayıpları için 60 bin Euro ödemesi kararlaştırıldı. (Birçok kaynakta 6 milyon Euro yazıldı ama o haberler gerçeği yansıtmıyordu)

Mart 2017’de ise Lokomotiv Moskova ile Diarra arasında bir uzlaşma anlaşması imzalandı. Ancak anlaşmanın detayları paylaşılmadı.

Ribery vakası

2004-05 sezonunun devre arasında Galatasaray’a gelen Ribery 100 bin dolarlık alacağı zamanında ödenmediği gerekçesiyle sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmişti. Yıldız oyuncu ardından Marsilya’ya imza atmıştı. Galatasaray’ın FIFA’ya taşıdığı dosyada istenen sonuç alınamadı. FIFA oyuncu lehine karar verdi. O dönem Marsilya’nın bedavaya aldığı Ribery için 10 milyon euroluk bir tazminat istendi ama Fransız ekibi bunu kabul etmedi. Galatasaray oyuncuyu bedavaya kaçırmış oldu.

Geçici lisansla oynayan Drogba!

Didier Drogba’nın Galatasaray’a transferi olaylı olmuştu. Haziran 2012’de Çin’in Shanghai Shenhua takımına transfer olan Fildişili, alacaklarının zamanında ödenmediği gerekçesiyle sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmişti. Ara transfer döneminde Galatasaray’ın yolunu tutan Drogba FIFA’dan geçici lisansla oynamıştı. Çin ekibinin FIFA’ya götürdüğü dosyadan sonuç çıkmadı. Yani FIFA, oyuncu tarafını haklı buldu ve Galatasaray tazminat ödemek zorunda kalmadı.

Galatasaray, Modeste'de riske girmemişti!

2018-19 sezonunun başında adı uzun süre Galatasaray ile Anthony Modeste de kulübüyle sorun yaşamış bir futbolcuydu. O dönem Çin ekibi Tianjin Quanjian’la olan sözleşmesini tek taraflı olarak fesheden Fransız oyuncu Galatasaray’ın radarına girmişti. Ancak sarı kırmızılılar hukuki sorun yaşamamak adına bu transferi gerçekleştirmemişti. Modeste Kasım 2018’de Köln’ün yolunu tuttu. FIFA, Tianjin’in başvurusu sonrası oyuncuyu haklı buldu ve oyuncu 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Köln forması giymeye başladı.

Hajrovic'te de sonuç değişmedi!

2013-14 sezonun devre arasında Galatasaray’ın yolunu tutan İzet Hajrovic, alacaklarını tahsil edemediği gerekçesiyle sezon sonu sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmişti. Oyuncu ardından Werder Bremen’e imza atmıştı. Galatasaray konuyu FIFA’ya taşıdı ancak FIFA oyuncuyu haklı buldu ve ona lisans çıkardı.

Schwechlen de feshetti!

Kruse ile aynı gün Göztepe’den Leo Schwechlen de sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. İzmir ekibi konuyla ilgili "Oyuncumuz Leo Schwechlen kulübümüze yolladığı ihtarname ile sözleşmesini, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi nedeniyle hayatın durduğu dönemde ödemelerinin yapılmadığı gerekçesiyle, tek taraflı olarak feshettiğini tarafımıza bildirmiştir. Süreci yakından takip eden kulübümüzün bu haksız fesih karşısında hukuki haklarını arayacağını kamuoyunun bilgisine sunarız" açıklamasında bulundu.

Fenerbahçe Yöneticisi Alper Pirşen'in verdiği Diarra örneğiyle yukarıda bahsi geçen diğer futbolcuların durumları günümüzdeki olaylarla bire bir aynı değil.

Diarra örneğinde ödeme konusunda bir problem yoktu. Zaten sözleşmesi fesheden taraf kulüptü. Ribery, Drogba, Modeste, Hajrovic örneklerinde ise futbolcular maaşlarının zamanında yatırılmadığını söyleyip böyle bir yolu tercih etmişlerdi. Fenerbahçe cephesi ise oyuncunun şubat ayına kadar olan maaşlarının eksiksiz yattığını ifade ediyor. Mart ve nisan ödemeleri içinse oyuncuyla uzlaşma yoluna gidilmiş fakat oyuncu olumlu cevap vermeden sözleşme fesih yoluna gitmiş.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle verilen arada oyuncuların birçoğuna ödeme yapılmadı. FIFA ise bu dönemdeki fesih işlemlerini değerlendirirken kulüp lehine daha toleranslı davranabilir. Burada oyuncunun maaşının zamanında ödenip ödenmediği veyahut istenilen indirim talebinin gerçekçi olup olmadığı gibi durumlar belirleyici olacak.

Kruse konuyla ilgili sessizliğini koruyor. 32 yaşındaki oyuncunun Fenerbahçe ile 2022 yılına kadar sözleşmesi bulunuyordu. 

Senin için hazırladığımız haberler