"Diego Costa Beşiktaş'a gelirse..."

12.07.2017 - 12:30 | Son Güncellenme: 12.07.2017 - 12:30

"Diego Costa Beşiktaş'a gelirse..."

AJANSSPOR -  Türkiye'nin spor ekranı S Sport'ta yayınlanan Sabah Sporu Extra programında gündemdeki gelişmeler masaya yatırıldı. Selçuk Aytekin'in moderatörlüğünü yaptığı programda Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül tespit, analiz ve görüşlerini paylaştı. Ertül'ün S Sport'ta yaptığı açıklamalar şu şekilde : 

"Mariano nokta atışı bir transfer gibi görünüyor"

Mariano’nun yaşı 31 ve 3 yıllık bir kontrattan söz ediliyor. Futbolcu artık son transferini yapıyor diyebiliriz. Oyuncu için iyi bir kontrat. Galatasaray için de tecrübeli, devamlılığı olan, tecrübeli bir sağ bek oyuncusu diyebiliriz. La Liga’da isabetli orta yapma anlamında dikkat çeken, her sezon forma giyen, iki yönlü bir futbolcudan bahsediyoruz. 2.2 milyon Euro net para da makul bir görüntü olarak dikkat çekiyor ve takım içi dengeleri çok fazla etkilemiyor. Bizim alıştığımız transferlerden biri diyebiliriz. Bu şartlarda Mariano transferi doğru ve nokta atışı bir transfer gibi görünüyor. Sağ bek için artık bir sıkıntı kalmayacak diyebiliriz. Sol taraf, merkez orta saha için ise sıkıntı devam ediyor. Merkez orta sahaya savaşçı bir oyuncu gerek. Galatasaray’ın bir Atiba ya da Mehmet Topal’ı yok. Bunu da sarı-kırmızılılar adına ihtiyaç listesine ekleyebiliriz.

"Göbekteki sorun halledilemezse bütün takım çöker"

Galatasaray’ın merkez orta sahaya mutlaka takviye yapması gerekiyor. İki yönlü olması tercih edilen, defansif özellikleri ağır basan bir oyuncu ihtiyacı var. Tolga Ciğerci geldiği günkü performansını devam ettiremedi. Tolga öyle oynasa ve Ryan Donk da iyi bir alternatif olsa durum değişebilirdi. Ayrıca Feghouli transferi de gündemde. Yasin Öztekin ve Garry Rodriques de alternatifsiz olarak görünüyor. Beşiktaş’ta örneğin öyle bir durum vardı ama durumu iyi idare ettiler. Galatasaray sağ bek sıkıntısını halletti. Göbekteki sorun ise halledilemezse bütün takım çöker. Çünkü savunmayı sıfırdan kurdular. Defanstaki 4 oyuncu sokakta bile karşılaşmadılar. Muslera da önündeki oyuncularla oynamadı.

"Donk'un performansı nedeniyle transferden vazgeçilmemeli"

Ryan Donk Galatasaray’da kalacak mı? “Kampta performansıyla dikkat çekiyor ve hiç beklenmedik kadar iyi görünüyor” deniliyor. İstekli ve istikrarlı olması konuşuluyor. Fakat; Ryan Donk kimseye heyecan vermiyor. Melo’nun 3’te 1’i kadar bile oynayamadı. “İlk aldığımız gibi hevesliyiz ve beklentileri karşılayacaktır” deniliyorsa saygı duyar ve bekleriz. Benim halen Donk ile ilgili tereddütlerim var. Tudor bu riski alacak mı? Donk’un performansı sebebiyle Galatasaray o bölgeye transferden vazgeçmez diye düşünüyorum. Ayrıca vazgeçmemeli. Asamoah tarzında bir oyuncu alamayacaklarsa sezona sıkıntılı başlayacaklardır. Kağıt üstünde görüntü bu. Galatasaray’ın hazırlık maçlarındaki görüntüsü de kimseyi tatmin etmez. Henüz bunu konuşmak için erken.

Takımda düşünülmeyen oyuncular konusu...

Oyuncular birbiriyle kaynaştığında, şu anda fiziksel yeterliliği olmayan oyuncular ilerleyen dönemde farklı olabilir. Bu Belhanda ve Gomis için de geçerli. Toparlanırlar. Donk ise takımın ihtiyaçlarını karşılama noktasında sıkıntı yaşadı. Tudor, sezona Donk ile başlama cesaretini gösterebilir mi? Sanmıyorum. Bu bölgeye transfer yapılması gerekiyor fikrindeyim. Takımda düşünülmeyen oyuncular da var. Kadrodaki şişkinlik tolore edilemez. Finansal Fair Play kriterleri var. Takımın toplam maliyeti de düşünülmeyen futbolcular konusunun çözülmesi gerek. En kötü çözüm bu noktada tek taraflı fesih. Ancak ; tek taraflı fesih de sıkıntı yaratabilir. O açıdan oyuncuları bir yerlere pazarlamaları gerek. Düşünülmeyen oyunculardan bir kaçının sözleşmesini kulübe zarar vermeden feshedebilirler mi? Bu da önemli. Hiçbiri Wesley Sneijder kadar sıkıntılı değil. Sneijder’in alıcısı var. Ama diğer oyuncuların çok fazla alıcısı yok. İstenmeyen 9 oyuncunun maliyeti 36 milyon lira olarak konuşuluyor. Bunlar kulüp açısından ciddi bir rakam.

Balta'dan neden bu kadar kolay vazgeçildi?

Hakan Balta Galatasaray’da neden bu kadar kolay gözden çıkarıldı anlamıyorum. Balta, o bölgede en aklı başında, ayağı düzgün, sessiz-sakin işini yapan bir adamdı. Tudor ne oldu da “Hakan’ı istemiyorum” dedi. Mesela ; Fenerbahçe’de de Van der Wiel vakası var. Futbola kendini veremedi. Futbolcuların, hayatını bir düzene sokabilmesi gerek. Öte yandan oyuncuları kazanırsan, hem maliyetinden kurtulma hem de takıma derinlik kazandırma açısından hamle yapabilirsin. Galatasaray’ın Donk’u, Hakan Balta’yı kazanması mümkün olabilirdi. Emrah Başsan gitti kiralandı, fena da oynamadı. Göndermek zorunda değilsin. Oraya adam da almak zorunda değilsin. Başsan’dan Tudor memnun olduğunu söylüyormuş. Aynı şey Donk’ta söz konusu olabilir mi? Tüm oyuncuları elden çıkarmak kolay değil. Büyük takımların birlikte okey oynadığını düşünelim. Galatasaray bu dörtlü okey oyununu nasıl kazanacak? Şu anda Galatasaray’ın işi çok kolay görünmüyor. Galatasaray, takımda düşünülmeyen oyunculardan para kazanamayabilir. Ama belki oyuncuları kazanabilir.

"Cengiz gibi yeni oyuncular bulmak lazım"

Türk futbolu adına her pozisyon için yeni Cengiz Ünder’ler bulmamız lazım. Bu Cengiz Ünder’leri nasıl yetiştirebiliriz? Yerli ve yabancı Cengizleri nasıl keşfedebiliriz? Birincisi senin Altınordulara ihtiyacın var. Bir sürü Altınordu olmalı ki yeni Cengizler de çıksın. Senin yeni bir Başakşehir’e de ihtiyacın var. Hele büyük takımlar, kendi altyapılarını Altınordu gibi kullanmalı. Daha sonra da Başakşehir gibi  bu oyuncuları takıma monte edebilmeli. Altınordu, Cengiz’i satarak ciddi bir kazanç sağlamış. 70 çocuğun yeme-içme parasını bir futbolcudan çıkarmış. Ayrıca kontratına yetiştirme parası da eklemiş. Yetiştirici taraftayım, yarışmacı takımım daha alt seviyede diyorlar.

"Roma, Cengiz'i alırsa ileride yüksek bir fiyata satabilir"

Altınordu, Cengiz’in satılması halinde transferden de %30 pay alacak. Başakşehir de 700 bin Euro’ya alınmış bir oyuncuyu daha büyük bir kulübe (Roma) satıyor. Hem Başakşehir hem de Altınordu transfer gerçekleşirse ciddi bir kazanç elde etmiş olacak. Başakşehir de bu çocuktan faydalandı. Ligde ikinci oldular. Avrupa’ya gittiler. Prestij ve ekonomik getirisi var. Bunlar bir kazanımdır. Ortada ekonomik bir realite var. Transfer gerçekleşirse ciddi kazanç elde etmiş olacaklar. Futbolcu giderse Roma’da neler yapacağı da ayrı bir mesele. Acaba Roma da Cengiz’i 25 milyon Euro’ya ilerleyen dönemde başka bir kulübe satar mı? Neden olmasın? Satmasa bile “En azından zarar etmem” diyorlar.

Cengiz Ünder - Mohamed Salah kıyaslaması...

Avrupa’da da sıkıntılar, spor endüstrisine yansıyan olumsuzluklar var. Fakat ; İngiltere Ligi sürekli büyüyor. Amerika’da NBA nasıl ise Premier Lig de o şekilde. Premier Lig’de küme düşen takımın kazancı bile ortada. Liverpool, Mohamed Salah’ı Roma’dan aldı. Salah’ın Cengiz Ünder’den ne farkı var? 40 milyon Euro gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Roma da 13 milyona Cengiz’i aldı diyelim. Belki ileride 40 olmasa bile 25’e satacak. Cengiz en kötü rotasyona girecek. Kendisini geliştirecektir. Çok çabuk bir oyuncu. Roma’da bence iş yapar. İşi bilen kulüplerden bahsediyoruz. Ama Cengiz Ünder’in de üzerine koyması gerek. Mesela ; Salih Uçan orada antrenman futbolcusu olup, geri dönmüştü. Cengiz Ünder’e ise çok daha fazla güveniyorlar. Bunların hepsi bir derstir. Cengiz’e de büyük bir kapı açılıyor.

"Başakşehir ve Altınordu'dan dersler alınmalı"

Başakşehir, Cengiz Ünder’i belki gönderebilirim diye transfer de yaptı. Elia niye alındı? Cengiz gidiyor diye o futbolcuyu aldılar. Başakşehir, Altınordu ve Cengiz Ünder için heyecanlanıyorum. Roma çok umurumuzda değil. Cengiz gitmezse ne olacak? Başakşehir’in eli cebinde. Ancak yeni bir Cengiz bulurlarsa en iyisini yaparlar. Bunlar keyifli dertler. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’un buralardan bir ders alması gerek. Kendilerinin de böyle hareket etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Diğer kulüpler de Altınordu ve Medipol Başakşehir gibi olmalı.

"Diego Costa'ya hiç kimse hayır diyemez"

Diego Costa gibi bir golcü Beşiktaş’a gelirse elbette hayır demem. Kim hayır diyebilir ki? Fakat ; Diego Costa nereden ve ne şartlarla geliyor? Chelsea’den kiralık olarak geliyorsa ve şartları uygunsa 10 tane Aboubakar eder. Öp de başına koy derim. Ama Atletico Madrid alacak ve Beşiktaş’a kiralanacak da deniliyor. Atletico oynatmayacağı adamı alır mı? “Ocak’a kadar sana kiralıyorum, Şampiyonlar Ligi’nde oynatmayacaksın” diyecekler. Peki o zaman Beşiktaş’ın ne kadar işine yarayacak? Bugün bulamadığın adamı Ocak’ta nasıl bulacaksın? Beşiktaş, Costa’yı eğer Şampiyonlar Ligi’nde oynatamayacak ve Ocak ayında gönderecekse bu transferi konuşmanın hiçbir anlamı yok.

"Talisca, Beşiktaş için yeni bir transfer gibi"

Erdal Torunoğulları, gündeme ilişkin konularla ilgili Radyospor’da açıklamalar yaptı. “Talisca dönecek” dedi ve futbolcu da gereken açıklamayı yaptı. Talisca ne kadar doğru söylüyor, ne kadar samimi? Bunu tayin etmek bizim işimiz değil. Talisca, annesinin rahatsızlığını kullanarak tatili biraz uzattı, başka takımlarla konuştu da mı geri döndü? Yoksa gerçekten de böyle bir durum mu oldu? Önemli olan burada Talisca’nın dönüşüdür. Adeta yeni bir transfer gibi. Çok iyi bir forvet arkası Talisca… Beşiktaş’ın neler yapacağı da ortada. Talisca, Beşiktaş için yeni bir transfer gibi müjdedir.

"Aboubakar'ın gidişine üzülmemişlerdir"

Transferde hiçbir zaman kesin konuşmamak lazım. Menajerlerin ve hatta oyuncuların yaptığı oyunlar olabiliyor. Böyle çelişkili açıklamalar da olabiliyor. Beşiktaş’a bir çok forvet önerildi ve konuşuldu. Defansa transfer yapıldı. Beşiktaş şampiyon kadroyu koruyor. Bir tek Aboubakar konusu var. Bu takım aynı futbol oynamaya neden devam etmesin? Aboubakar’ın yerine adı geçen oyuncuların tamamına yakını da Aboubakar’dan çok daha iyi. Andre Pierre Gignac ve Diego Costa da bu işin zirvesi. Beşiktaşlıların, Aboubakar’ın gidişine çok üzüldüğünü zannetmiyorum.

"Fenerbahçe, Emre Mor transferinde öncelikli"

Emre Mor, 19 yaşında ve daha çocuk. Bu haliyle milli takıma girmiş, milli formayla heyecan yaratmış bir oyuncu. Fatih Terim’in kendisine tolerans tanıdığı bir oyuncu. Dortmund gibi bir kulübün özel uçakla imza attırıp, tekrar milli takım kampına gönderdiği, potansiyeli olan bir futbolcu. Emre Mor henüz çok toy ve deneyimsiz. Dortmund çok başka bir takım. Bu kadar top kaybı yapan bir futbolcuyu oynatmıyorlar. “O zaman kiralayalım” diyorlar. Peki nereye kiralayalım? Fenerbahçe büyük bir takım. Dortmund henüz karar veremediği için durum net değil. Ancak; Fenerbahçe bu transferde öncelikli kulüp olarak görünüyor.

"Uygun şartlar oluşursa Emre Mor kiralanabilir"

Emre Mor gelirse, Fenerbahçe taraftarları futbolcuyu merak ettiği için mutlaka maça gider. Uygun şartlar oluşursa Emre Mor kiralanabilir. Ama, Aykut Kocaman, takımda Valbuena da dahil, kimseye forma garantisi vermezken, Emre Mor’a 30 maç garantisi nasıl verebilir? O zaman Aykut Kocaman kendiyle çelişir duruma gelir. Emre, transferinde tabi ki kiralama şartları çok önemli. Bir de Lens’in  alınması gündemde. Bence her ikisi de Fenerbahçe’ye lazım. Fakat ; Emre Mor ve Lens’e gelmeden önce öncelikli başka bölgeler var. Fenerbahçe’ye forvet transferi şart. Golcü oyuncu mutlaka almaları gerekiyor. Takım içinde çeşitli bölgelerde kaydırmalar yapılır. Ama kim golü atacak? Dolayısıyla Fenerbahçe’ye golcü lazım diye düşünüyorum.  

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler