Digiturk'ten (beIN Sports) yayın ihalesiyle ilgili açıklama geldi

Feride Kara
04.03.2022 - 13:15 | Son Güncellenme: 05.03.2022 - 10:53

TFF'nin Süper Lig yayın ihalesi açıklamasından sonra Digiturk (beIN Sports) açıklama yaptı. Saran Group teklif sundu mu? İşte yayın ihalesi detayları...

Digiturk'ten (beIN Sports) yayın ihalesiyle ilgili açıklama geldi

Süper Lig yayın haklarının mevcut yayıncısı beINSports'u bünyesinde bulunduran Digiturk, yeni yayın ihalesine dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, kurumun yayın ihalesine en yüksek teklifleri verdiği vurgulanırken, kazanamaması halinde bunun şirketin uzun vadeli planlarını etkilemeyeceğine dikkat çekildi.  

Digitürk'ten yayın ihalesi açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu, 28 Şubat'ta yaptığı açıklamada, hafta sonu 8 derbi maçını da kapsayan en cazip paket olan Paket 1-A ihalesini iptal ederken diğer 7 paket için en yüksek teklifi veren Digitürk'ü 7 Mart saat 17.00'ye kadar sözleşmeyi imzaya davet etmişti. Digitürk ise bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Süper Lig'in ve 1. Lig’in 2022 - 2023 sezonunu ve sonrasını kapsayan yayın hakları ihalesiyle ilgili olarak TFF ve İhale Komisyonu tarafından yapılan son açıklamanın birçok açıdan kafa karıştırıcı olsa da yalın gerçekleri ortaya koyduğu belirtildi.

 

İlgini Çekebilir
TFF'nin yayın açıklaması ne anlama geliyor? Paket 4 rafa kalktı, Paket 1-A tekrar masada
Habere Git

'Teklif gerçeklere dayanıyor'

Digitürk, ihalede en yüksek teklifi veren yayıncı olduğuna dikkat çekerek, "Öyle ki bazı paketlerde tek teklif veren yayıncı olarak, kulüplere garanti gelir taahhüt eden tekliflerimiz, ikinci sıradaki tekliflerin iki katıydı. İhale sürecinde kamuoyunun önünde yapılan bazı açıklamaların aksine, Türk futboluna her zaman değer verdik, tüm taraflara saygı gösterdik ve iyi niyetle yaklaştık" denildi.

 

'Tek ihaleye bağlı değiliz'

Açıklamada 20 yılı aşkın süredir yayıncılık yaptığını hatırlatan Digiturk’ün açıklamasındaki "Tek ihaleye bağlı değiliz" ifadesi dikkat çekti: "Biz de ticari çıkarlarımıza ve üyelerimizin menfaatlerine uygun hareket edeceğimizi belirtmek isteriz.Digiturk olarak spor, eğlence, internet, OTT ve diğer hizmetlerimizi kapsayan rasyonel ve uzun vadeli bir iş planına sahibiz ve aynı zamanda dünya çapında bir medya grubunun parçasıyız. Faaliyetlerimizin uzun vadeli sürdürülebilirliği tek bir ihalenin sonucuna bağlı değil. Alacağımız tüm kararlarda bu unsurları göz önünde bulunduracağımızı, kamuoyunun bilgisine sunarız."

En cazip olan Paket 1-A iptal edildi

14 Şubat'ta başlayan yeni yayın ihalesi sürecinde TFF, 28 Şubat'ta kararları açıkladı.Digitürk'ün 810 milyon lirayla en yüksek teklif verdi Paket 1-A ihalesi iptal edildi. TFF diğer yandan, Digitürk'ü 7 Mart saat 17.00'ye kadar 500 milyon verdiği Paket 1-B, 140 milyon lira verdiği Paket 1-C , 330 milyon lira verdiği Paket 1-D, 30 milyon lira verdiği Paket 1-E, 15 milyon lira verdiği Paket 1-F, 140 milyon lira verdiği Paket 2 ve 140 milyon lira verdiği Paket 3 için imza atmaya davet etti.Aksi halde bu paketlerden 5'ine en iyi teklif veren Saran Gropu ve 2'sine en yüksek teklifi veren TRT'yi çağıracağını da duyurdu. 

7 paket için 1.3 milyar önerdi

TFF, ihale sürecinde karar değiştirerek Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın haklarını 5 yıl yerine 3 yıllığına satma kararı aldı. Digittürk tüm paketelere toplam 2.1 milyon lira önerdi. Ancak Paket 1-A çıkartılınca Digitürk'ün teklif sayısı 7'ye düştü. Bunun da toplam tutarı 1.3 milyar lira. Saran Group ve TRT'nin söz konusu 7 paket için toplam teklifiyse 800 milyon lira. İşte ihale sonucunda gelen teklifler: 

Hangi Firma Hangi Pakete Ne Teklif Verdi
_________________________________________
Paket 1 A

Digitürk: 810 milyon lira
(Bu paket iptal edildi, yeniden ihale edilecek)

Paket 1-B

Digitürk: 500 milyon lira
Saran Group: 324 milyon lira

Paket 1-C

Digitürk: 140 milyon lira
Saran Group: 30 milyon lira


Paket 1-D

Digitürk: 330 milyon lira
TRT: 190 milyon 400 bin lira


Paket 1-E

Digitürk: 30 milyon lira
Saran Group: 16 milyon 200 bin lira


Paket 1-F

Digitürk: 15 milyon lira
TRT: 4 milyon 80 bin lira


Paket 2

Digitürk: 140 milyon lira
Saran Group: 5 milyon dolar


Paket 3

Digitürk: 140 milyon milyon dolar
Saran Group: 6 milyon dolar

Paketlerin içinde ne var?

TFF, Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın hakları için 4 ana paket oluşturdu. Bunlar Paket 1, Paket 2, Paket 3 ve Paket 4. Paket 1 kendi içinde de A, B,C, D, D, E ve F olarak alt paketlere bölündü. İşte tüm paketler ve içerikleri:


TFF Yayın Hakları Sözleşmesi Paketleri
_______________________________________
PAKET 1-A: 8’i hafta sonuna denk gelen derbi olmak üzere, toplam 210 (2022-23 sezonu için 238 maç) hafta sonu Süper Lig maçının canlı yayın hakları
PAKET 1-B: 4’ü hafta sonuna denk gelen derbi olmak üzere, toplam 60 (2022-23 sezonu için 68 maç) hafta sonu Süper Lig maçının canlı yayın hakları
PAKET 1-C: 4’ü hafta içine denk gelen derbi olmak üzere, 36 hafta içi Süper Lig maçının canlı yayını hakları
PAKET 1-D: TFF 1. Lig maçlarının canlı yayın hakları ve özetleriyle Süper Lig maçlarının geniş özetleriyle haber amaçlı görüntü hakları
PAKET 1-E: Dijital platformlardan Süper Lig kısa özet hakları
PAKET 1-F: Süper Lig ve TFF 1. Lig maçlarının radyo yayın hakları
PAKET 2: Süper Lig maçlarının uluslararası platformlarında canlı yayın hakkı
PAKET 3: Süper Lig ve TFF 1. Lig maçlarının uluslararası bahis platformlarında düşük çözünürlüklü olarak İnternet TV ve GSM şebekeleri canlı yayın hakkı
PAKET 4: Paket 1, Paket 2 ve Paket 3’e giren yayın haklarının tamamı

Bundan sonra ne olacak?

Digitürk'ün açıklamasına bakıldığı zaman TFF'ye rest çektiği görülüyor. Zira açıklamadaki "Faaliyetlerimizin uzun vadeli sürdürülebilirliği tek bir ihalenin sonucuna bağlı değil" ifadesi dikkat çekici. Peki şimde ne olacak? Digitürk, bu açıklamasıyla TFF'nin Paket 1-A'yı ihale dışı tutmasına adeta üstü kapalı bir yanıt vermiş oldu. Diğer yandan pazartesi ya 7 paket için sözleşmeye imzalamaya gidllecek veya vazgeçilecek. Bu durumda TFF, açıklamasında belirttiği üzere Saran Group ve TRT'ye 14 Mart saat 17.00'ye kadar sözleşmeye imza çağrısı yapacak.Bu firmalar imza atarsa, TFF daha sonra Paket 1-A için yeniden ihale düzenleyecek.

Senin için hazırladığımız haberler