Galatasaray'ın Florya Projesine Divan Kurulu'nda Çarpıcı Sorular

Ajansspor
18.03.2023 - 15:41 | Son Güncellenme: 18.03.2023 - 16:46

Galatasaray'ın kurtuluşu denilen Florya Projesi başta olmak üzere gayrimenkul yatırımları için üye Ayhan Özmızrak'tan Dursun Özbek'e çarpıcı sorular.

Galatasaray'ın Florya Projesine Divan Kurulu'nda Çarpıcı Sorular

AJANSSPOR-HABER

Galatasaray yönetimi, büyük bir gayrimenkul hamlesine girişmiş durumda. Son olarak Florya'da kamuya ait 40 dönümlük arsa da alındı. Burada bir konut projesi hayata geçirilecek. Kulübün Riva projesinde de satışlar devam ediyor. Galatasaray, Florya'dan üst kullanım hakkı aldığı Kemerburgaz'a taşınacak. Buradaki yeni tesislerin temeli de atıldı. Kulüp ayrıca Nef Stadyumu'nun bitişiğindeki arsanın da üst kullanım haklarını aldı ve buraya da spor salonu yapacak.
Başkan Özbek ayrıca Büyükçekmece'deki arsa için de projeler geliştirileceğini açıkladı.

Florya'nın kaynağı da Bankalar Birliği'nden

Başkan Özbek, son divan kurulu toplantısında Florya Metin Oktay Tesisleri'nin bitişiğinde yer alan ve devlet kurumu Emlak Yatırım'ndan alınan 40 dönümlük arazinin finansmanına dair de bilgi verdi. Özbek, 1.2 milyar liralık finansmani için, daha önce borç yapılandırma anlaşması da yapılan Bankalar Birliği Konsorsiyumu ile görüşüldüğünü söyledi. Özbek, konsorsiyumdan kredi talep ettiklerini belirtti. Özbek, böylece Florya projesini hayata geçirip elde edilecek gelirle tüm borçları kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

Galatasaray Bayern Münih mi oluyor?

Tüm bu hamlelerden sonra medyada bazı kesimler "Galatasaray Bayern Münih oluyor" yakıştırmasında bulundu. Buna karşın divan kurulunun bazı üyeleri yaptıkları konuşmalarla yönetimi sorguladı. Bu isimlerin başında Ayhan Özmızrak geliyor. 15 Mart 2023'te yapılan Galatasaray Mart Ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda kürsüye gelen Özmızrak, mali raporu sayfa sayfa okuduğunu vurguladı. Özmızrak'ın yaptığı değerlendirme ve yönetime yönelttiği sorular, salonda alkış aldı.  

"Adamıza gökdelen de diksek 20 sene sonra aynı noktadayız"

Galatasaray'ın konsilide brüt borcunun 7.8 milyar olduğunu belirten ve özellikle de brüt zarara dikkat çeken Özmızrak, "Eğer brüt zararlar devam ederse, değil Florya'ya site yapmak, adamıza (Galatasaray Adası) gökdelen diksek 20 sene sonra yine aynı noktadayız" dedi. Divanda açıklanan rapora göre kulübün net konsolide borcuysa 4.6 milyar lira. Özmızrak, başkan Özbek'in de anlattığı gayrimenkuller üzerinde gerçekleştirileceği söylenen projelere dair bütçede giriş çıkış olmadığını vurguladı: "Florya, Kemerburgaz, Mecidiyeköy...Bütçede bu kalemlerin hemen hemen hiçibirini görmedim. Mecidiyeköy'den bir giriş görmüyorum; bir finansal ne giriş ne çıkış görmüyorum."

"Nasreddin Hoca gibi! Kavuğu cüppeyle değişitirdim "

Florya projesi için 735 milyon liralık bir yatırımdan söz edildiğini kaydeden Ayhan Özmızrak, "Onun da nereden kaynaklandığı; yeni kredi mi istiyorsunuz nasıl alacağız, ne yapacağız, yazmıyor! 735 milyonun kaynağı Mecidiköy'den gelen parayla finanse edeceğiz diyorsanız, o zaman Florya'nın parasını kim ödeyecek, nasıl ödeyecek? Nasreddin Hoca gibi kavuğu cüppeyle değiştirdim, cüppeyi de zaten almadım. Bu işin içinden ben çıkamadım. Bu projelerin bütçesinin de olması lazımdı" dedi.

"Bu kadar şirket niye? İnekler dağa kaçtı falan filan"

Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Ayhan Özmızrak, kulübün çok sayıda şirket kurduğunu hatırlatarak, buna neden ihtiyaç duyulduğunu sordu: "Gayrimenkul Menkul Yatırım AŞ (Sportif AŞ'ye bağlı), Emlak AŞ, Florya Emlak AŞ, İktisadi İşletme... Bunların bütçesi niye yok? Esas burası. Artık futbolu da geçtik, biz gayrimenkul işi yapıyoruz! Bunun bütçesi geliri-gideri niye gözükmez, belli değil. Galatasaray İktisadi İşletme niye kuruldu? Niye Emlak AŞ'yi kullanmadık? Belli değil. Elimizde derneğe bağlı hazır şirket var! Lansmanı ne zaman yaptık? Sattık. 'Sattık' denildiyse satılmıştır. Başkan bir şey söylediyse, odur Peki, biz bu iktisadi işletmeyi ne zaman kurduk? Aralık ayında. Düşünmedik mi? Tüzüğe göre şirket kurmak veya ortak olmak genel kurulun yetkisindedir. Şirket değil, iktisadi işletme! E Florya Emlak ne, o şirket değil mi? O da dijitalin altında. Dijital kimin, bizim! İnekler dağa kaçtı falan, filan!"

"Formada Galatasaray İnşaat logosuyla çıkacak"

Galatasaray'ın üç ayrı gayrimenkul şirketine sahip olduğunu belirten Özmızrak, "Artı bir de iktisadi işletme var. Yakında korkuyorum; Galatasaray burada (formasının göğsünde) 'Galatasaray İnşaat' diye bir logoyla çıkacak. 'Galatasaray İnşaat' futbola sponsorluk yapmış olacak! İş tersine döndü. Dernek zaten sportife el atacak hale geldi. Artık o bir, 'Hadi sen de şu bayramlıkla idare et' hale geldi! Bizim evlat bize fırça atıyor!" diye konuştu.

"Galatasaray Mecidiyeköy'den ne kadar para kazancak?"

Mecidikeye projesinin kulübü ne kazandırıcağını da yönetime soran Özmızrak, şunları söyledi: "Mecidiyeköy bir motor. Doğru. Çözemediğim şeyler var; genel kurulda cevabını alırsam, bir daha sorma durumunda kalmam. Sadece cevabını arıyorum: Bu proje sonunda nakit bize ne sağlıyor? Bu proje bize ne katıyor? 1 mi, 1.5 milyar mı bilelim. 786 milyon liraya karşılaştırmalı gelir gider bütçesinde arsa devrinden dolayı derneğin bir geliri gözükoyr. Peki gider kimde? 786 milyon lira derneğin geliri var diyor. Arsa devrettik diyor. Kime devrettik? İktisadi işletmeye. İktisadi işletme kim? O da biziz! O da kulübün içinde, derneğin içinde konsolideyse? Mutlaka doğru ve mantılı bir cevabı vardır. Benim bilgim yetmiyor!"

"Danıştay'daki Florya davası sonuçlandı mı?

Galatasaray'ın borçları sıfırlayıp, kasaya nakit de getirmesi beklenen Florya porjesine dair bir yargı süreci olduğunu söyleyen Ayhan Özmızrak, Danıştay'ın bir karar verip vermediğini sordu. Özmızrak, "Florya'da ilk sorum; umarım yanılıyorumdur. En son sorduğumda, 'Henüz sonuçlanmadı' dediler. Florya'ya dair iki mahkeme kararı var. İlk sattığımızda, Emlak Konut burayı iskâna açtı. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası plana itiraz etti ve iptal edildi.

Bunun üzerine Emlak Konut İstinaf Mahkemesi'ne gitti. Ve yeniden imara açıldı. Bunun üzerine Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası da Danıştay'a gitti. Benim bildiğim Danıştay'da. Çıktı ve kesinleştiyse çok sevinirim. Yüzde 99.9 lehimize çıkması mümkündür ama trilyonda bir de olsa.. Bu çıktı mı? Çıkmadıysa bu riski nasıl aldık? 1.2 milyara enginar mı yetiştireceğiz? İskana açılmazsa böyle bir sıkınıt var. İnşallah bana bilgi verenler yanlış biliyorlardır o mahkeme karar vermiş ve iskana açılmıştır" dedi.

Ayhan Özmızrak: "1.2 milyarlık Florya kredisinin faizi ne kadar?"

Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Ayhan Özmızrak, Dursun Özbek yönetimine Florya için alınan krediye dair de önemli sorular sordu: "1.2 milyar kredi aldık. Gayrimenkul AŞ'ye aldık. O da gitti arsayı aldı? Hayır! Öyle olur mu? Gayrimenkul AŞ de gitti bu parayı Florya Emlak AŞ'ye verdi. Florya Emlak AŞ de Emlak Konut'tan bu arsayı aldı. Florya Emlak AŞ ile Gayrimenkul AŞ arasında bir anlaşma yapılmış. Orada yapılacak projeden bazı bağımsız bölümlerin Gayrimenkul Yatırım AŞ'ye verilmesi. Biraz yani.. Demek ki öyle gerekmiş! Bilmiyorlar mı doğrudan Gayrimenkul Yatırım AŞ'ye almayı! Ama benim merak ettiğim bazı şeyler var: 1.2 milyarlık kredinin vadesi ve ödeme planı ne? Faizi kaç lira ve teminat olarak ne verdik? 1.2 milyar daha para verdiklerine göre, eğer teminat olarak da arsayı gösterdiysek... Yani arsa ipotekliyse üzerinde yapılan evi nasıl satacağız? Belki basit bir cevabı vardır, ben bilmiyorum..Bu işin içinden ben çıkamadım."

Dursun Özbek sorulara cevap vermedi

Galatasaray'ın kıdemli divan kurulu üyelerinden Ayhan Özmızrak'ın önemli sorular barındıran bu uzun konuşması üyelerin beğeni ve alkışını aldı. Diğer söz alan üyelerin konuşmaları da bittikten sonra kapanış için kürsüye Galatasaray Başkanı Dursun Özbek geldi. Ancak Özbek, Özmızrak'ın sorularına yanıt vermeden, sadece verimli bir toplantı olduğunu belirtip, teşekkür etmekle yetindi.

Senin için hazırladığımız haberler