Doktorlar rest çekti, TFF değiştirdi

27.05.2020 - 14:55 | Son Güncellenme: 27.05.2020 - 15:08

Doktorlar rest çekti, TFF değiştirdi

TFF, Futbol Dönüş Öneri Protokolü'nde önemli değişiklikler yaptı. Doktorlardan akreditasyona ve bakanlıklarla ilgili maddelere kadar yapılan güncellemeler neler? Ajansspor, protokoldeki tüm değişiklikleri tek tek tespit etti.

Hüseyin Özkök-Ajansspor Özel

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 12 Haziran'da yeniden başlayacak olan Süper Lig için daha önce ilan ettiği 'Futbol Dönüş Öneri Protokolü'nde değişikliğe gitti.

TFF doktorların sorumluluğu konusunda düzenleme yaptı. TFF, Futbola Dönüş Öneri Protokolü'nde doktorlardan gelen tepkiler üzerine bazı değişiklikler yaptı. Bir önceki yayınlanan protokolde pozitif vakaların sorumluluğunun takım doktorları ve idari direktörlere verilmesi tepkilere neden olmuştu. Yapılan değişiklikle 'sorumluluk' kelimesinin yerini 'yönetim' kelimesi yazıldı. Böylece vakaların oluşmasında doktorlara yüklenmek istenen hukuki sorumluluk da ortadan kalkmış oldu. Son güncellenen protokolde 12. sayfada bulunan “Bu alanlar birer bir yoğun temas riskinin olduğu alanlardır ve SORUMLULUĞU öncelikle Medikal Departmana, sonrasında da Tesis Müdürü’ne aittir” cümlesi Bu alanlar birebir yoğun temas riskinin olduğu alanlardır ve bu alanların YÖNETİMİ öncelikle Medikal Departman’da, sonrasında da Tesis Müdürü’ndedir” şeklinde değiştildi. 

'Birlikte yapmalıdır' denildi

Yine 20. sayfada yazılı olan “Bu testlerin yönetiminde Sorumluluk İdari Direktör ve Takım Doktoru’nundur. Bu testlerin başlangıç tarihi zaman çizelgesinde belirtilmiş olup, HD Evre 1’in sonu en uygun zaman olarak düşünülmüştür. Bu sürecin başlatılabilmesi için İdari Direktör’ünöncelikle İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere tüm testlerin aynı merkez tarafından yürütülebilmesi adına gerekli görüşmeleri, planlamaları ve anlaşmaları yapması gerekmektedir” cümlesi de “Bu testlerin yönetimini İdari Direktör ve Takım Doktoru birlikte yapmalıdır” cümlesiyle değiştirildi.

Antikor testleri PCR ile kombine

Protokolün 20. sayfada yer alan 10 maddeye yeni bir madde daha eklendi. Dokuzuncu madde olarak koyulan bu yeni cümle “Antikor testleri, gerekli durumlarda her müsabaka öncesi yapılacak PCR testleri ile de kombine edilebilir” şeklinde yer aldı. 22. sayfada bulunan “Test günü organizasyonu ve düzeninden takım doktoru ve idari menajer sorumludur” şeklindeki metnin yerini “Test günü organizasyonu ve düzenini takım doktoru ve idari menajer yürütecektir” cümlesi aldı.

Doktora 'sorumluluk' muafiyeti

33. sayfadaki “Pozitif test senaryosunun yönetiminde ana sorumluluk Takım Doktoru’nda, sonrasında Tesis Müdürü ve İdari Direktör’dedir” cümlesinin yerine “Pozitif test senaryosunun yönetimini Takım Doktoru, Tesis Müdürü ve İdari Direktör birlikte yapacakır” yazıldı. Protokolün 36. sayfasında bulunan “Test planlaması sorumluluğu Takım Doktoru ve İdari Direktör’de olup, test günü organizasyonu Tarama Testi yönetimi ve bir önceki senaryoda belirtilen kurallar ve önergeler çerçevesinde tamamlanacaktır” şeklinde yazılı olan metin ise “Test planlamasi Takim Doktoruve İdari Direktör koordinasyonunda yapılacak olup, test günü organizasyonu Tarama Testi yönetimi ve bir önceki senaryoda belirtilen kurallar ve önergeler çerçevesinde tamamlanacaktır” olarak düzeltildi.

Bakanlık kararları geçerli

Bir önemli değişiklik de protokolün geçerliliği konusunda yapıldı. Güncellenen protokole şu ibare eklendi: "Bu protokolün İçişleri Bakanlığımızın ve Sağlık Bakanlığımızın pandemi ile ilgili aldığı karar, yaptığı açıklama, genelge ve rehberleri ile çelişmesi halinde geçerli olan hiç kuşku yok ki bakanlıklarımızın konuyla ilgili kararlarıdır."

Akredite olan 2 gün önce test yaptıracak

Öneri Protokolü Müsabaka Dönemi Stadyum Yönetimi bölümü sayfa 43’e ise yeni bir cümle eklendiği görüldü. Daha önceki yayınlanan metinde yer almayan “Akredite olacak herkesin müsabakadan 2 gün önce PCR ve Antikor testi yaptırmış olması ve sonuçları müsabaka günü düzenlenen eşgüdüm toplantısına kadar federasyon yetkilisine bildirmiş olması gerekmektedir” protokole eklendi.

Hakeme mesafede 'diyalog' kriteri geldi

46. sayfada yer alan Genel Maç Operasyonu bölümünde yer alan 17 maddenin ikisinde değişikliğe gidildi.

Madde 3 Eski:

Maç esnasında oyuncular ve teknik ekip hakeme en fazla 2 metre yaklaşabilecektir.

Madde 3 Yeni:

Maç esnasındaki diyaloglarda oyuncular ve teknik ekip hakeme en fazla 2 metre yaklaşabilecektir.

'Top saha dışına çıkarsa' şartı

Madde 5 Eski:

Nerede olursa olsun topa eldivensiz herhangi bir temas olursa top dezenfekte edilmelidir.

Madde 5 Yeni:

Saha dışına çıkan topa eldivensiz herhangi bir temas olursa top dezenfekte edilmelidir. Önceki protokolde yer alan 'El Dezenfektanı' kelimelerinin 'El Antiseptiği' olarak düzeltildiği de görüldü.

İŞTE GÜNCELLENEN PROTOKOLÜN TÜM METNİ

Senin için hazırladığımız haberler