Dopingle suçlanan Rusya, yasaklı atlet sayısında lider

11.11.2015 - 15:52 | Son Güncellenme: 11.11.2015 - 15:52

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı tarafından atletizmde sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyon raporunun ardından gözler Rusya'ya çevrilirken, doping yaptığı için cezası devam eden sporcuların sayısına bakıldığında da Rusya zirvede yer alıyor.

Dünyanın en önemli spor organizasyonu olan olimpiyatlar ve atletizm şampiyonalarının madalya tablosunda ABD, Çin ve Büyük Britanya ile zirve mücadelesi veren Rusya, yayımlanan raporda dopingi sistematik olarak desteklemekle suçlandı ve Rus sporcuların gelecek yıl Rio'da düzenlenecek 2016 Olimpiyat Oyunları'na katılmaktan men edilmesi öneresinde bulunuldu.

800 metre kadınlarda altın madalya alan Mariya Savinova ve bronz madalya kazanan Ekaterina Poistogova, devlet desteğiyle sistematik şekilde doping yaptıkları iddiasıyla karşı karşıya kaldı.

2012 Londra Olimpiyatları'nda 24'ü altın toplam 82 madalya kazanan Rusya, madalya tablosunda ABD, Çin ve Büyük Britanya'nın ardından dördüncü sırada yer aldı. Rus atletler, 2004 Olimpiyatları'nda 19, 2008 Pekin Oyunları'nda 18, Londra'da ise 17 kez madalya sevinci yaşadı.

Spordan men cezası devam eden 48 sporcusu bulunan Rusya, bu alanda ilk sırada yer alıyor. Hindistan 33 sporcuyla Rusya'yı izlerken, 16 Faslı, 15 Kenyalı, 13 Türk, 12 Ukraynalı, 11 Brezilyalı, 10 İtalyan, 9 Fransız, 8'er ABD, İsveç ve Bulgar sporcu cezaları nedeniyle yarışamıyor.

Güçlü lobi faaliyetleriyle Sebastian Coe'yu Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) başkanlığına seçtiren, atletizm ve futboldaki yolsuzluk ve şike iddialarını basın aracılığıyla üstüne giden İngiltere'den ise 2 sporcunun doping cezası sürüyor. Erkekler cirit atmada mücadele eden Ian Burns ile gülle atıcı Carl Fletcher, dörder yıllık cezalarının bitmesini bekliyor.

Atina, Pekin ve Londra'da düzenlenen son üç olimpiyatta, atletizm branşında kazandığı madalyalarla ABD'nin ardından 2. sırada bulunan Rusya'nın, 2016 Olimpiyatları'na katılamaması da gündeme geldi. Dünyaca ünlü çok sayıda isim, rapor sonrası bu öneriye destek verirken, IAAF'nin de cuma günü Monaco'da yapacağı icra kurulu toplantısında konuyu tartışacağı belirtildi.

WADA'nın dün yayımladığı 323 sayfalık raporda, Moskova ve 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Soçi'de yer alan laboratuvarlarda görevli rolü yapan Rus istihbarat servisi personelinin çalışanlara ve doping kontrol sürecine etki ettiği iddia edilmişti. Hükümet tarafından kontrol altında tutulan Moskova'daki ikinci bir laboratuvarın da pozitif doping sonuçlarını ve numuneleri yok etmekte kullanıldığı ifade edilmişti.

Senin için hazırladığımız haberler