Dört büyükler sınıfta kaldı! İşte test gerçekleri...

15.05.2020 - 11:03 | Son Güncellenme: 15.05.2020 - 11:23

Dört büyükler sınıfta kaldı! İşte test gerçekleri...

Süper Lig için- ‘şimdilik’ kaydıyla- başlangıç tarihi 12 Haziran olarak belirlendi ancak üst üste açıklanan koronavirüs vakaları futbol camiasını tedirgin ediyor. TFF, 1 Mayıs’ta Futbola Dönüş Öneri Protokolü’nü yayınlanmış ve kulüplerden buna uyulmasını talep etmişti. Fakat görülen o ki birçok kulüp buradaki kurallara riayet etmiyor. Bunlardan bir tanesi de koronavirüs test zamanlaması.

MERT ELAM / AJANSSPOR

Federasyonun yayımladığı protokole göre kulüpler tesislerde sınırlı sayıda çalışan ile bireysel ve grup antrenmanlarına başlamadan önce bütün futbolcu ve personele test yaptırmak zorunda. Peki sizce Süper Lig’deki 18 takımdan kaçı bu kurala uygun hareket etti? Ufak bir ipucu vereyim; yarısından az...

Trabzonspor (❌)

Süper Lig lideri Trabzonspor 4 Mayıs itibariyle gruplar halinde çalışmalara başladı. Kulüpten yapılan açıklamada, “TFF Futbola Dönüş Öneri Protokolü’nde belirtilen esasları dikkate alarak gruplar halinde idmanlar yapmaya devam edilecek” denildi. Ancak bordo mavili ekip ilk koronavirüs testini 6 Mayıs tarihinde yaptı. Sonuçlar ise 7 Mayıs’ta açıklandı. Yapılan testler sonucunda hiçbir pozitif vakaya rastlanmadığı kaydedildi. 11 Mayıs’ta yapılan ve 12 Mayıs’ta açıklanan ikinci tur testlerde de hiçbir pozitif vakaya rastlanmadı.

Başakşehir (❌)

Başakşehir grup halinde idmanlara 7 Mayıs tarihinde başladı. Kulüp neredeyse her gün idman raporu paylaşırken koronavirüs testleriyle ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Yani oyuncuların test olup olmadıklarını bilmiyoruz. Başakşehir dün (14 Mayıs) de bir idman gerçekleştirdi.

Galatasaray (❌)

Galatasaray 28-29-30 Nisan ile 4-5-6 Mayıs tarihlerinde dörderli gruplar ve üç ayrı seans halinde olmak üzere çalışmalar yapmaya başladı. İlk test ise 7 Mayıs tarihinde yapıldı. 8 Mayıs’ta yapılan açıklamada takımda hiç pozitif vakaya rastlanmadığı bildirildi. 11 Mayıs’tan itibaren bu sefer altışarlı gruplar halinde çalışmaya başlayan sarı kırmızılı ekip 14 Mayıs’ta yapılan testler sonucunda bir personelde pozitif vakaya rastlandığını açıkladı. İdmanlar 6 gün süreyle durduruldu.

Sivasspor (❌)

Sivasspor, 9 Mayıs’ta gruplar halinde çalışmalara başladı. Ancak koronavirüs testleriyle ilgili kamuoyuna herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Oyuncuların test olup olmadıkları bilinmiyor.

Beşiktaş (❌)

Beşiktaş’ta grup halinde çalışmalar 5 Mayıs’ta başladı. Kulüpten testlerle ilgili ilk açıklama 9 Mayıs tarihinde Sağlık Ekibi Danışmanı Tekin Kerem Ülkü’den geldi ve bir futbolcu ile bir çalışanda koronavirüse rastlandığı bildirildi. 14 Mayıs’ta açıklanan ikinci test sonuçlarında ise 8 kişi artı başkan Ahmet Nur Çebi’de koronavirüs olduğu kaydedildi.

Alanyaspor (❌)

Alanyaspor grup halinde çalışmalara 4 Mayıs’ta başladı. İlk testler 6 Mayıs’ta yapılırken 7 Mayıs’ta açıklanan sonuçlarda hiçbir pozitif vakaya rastlanmadı.

Fenerbahçe (❌)

Fenerbahçe grup halinde çalışmalara 4 Mayıs’ta başladı. 5 Mayıs’ta yapılan testler sonucu Samandıra’daki bir çalışanda koronavirüs tespit edildi. Durumu şüpheli olan diğer çalışanın ikinci testi negatif çıktı. 11 Mayıs’ta yapılan ve 12 Mayıs’ta açıklanan test sonuçlarında bir çalışanda daha koronavirüs tespit edildi.

Göztepe (❌)

Göztepe 27 Nisan itibariyle gruplar halinde antrenmanlara başladı. 4 Mayıs’ta yapılan ve 6 Mayıs’ta açıklanan test sonuçlarına göre kulüpte hiç vakaya rastlanmadı. (Göztepe’nin idmanlara başladığı tarihte Futbola Dönüş Öneri Protokolü yayımlanmamıştı.)

Gaziantep FK (✅)

Gaziantep FK’da gruplar halinde idmanlar 13 Mayıs tarihinde başladı. Testler ise 11 Mayıs’ta yapıldı. 13 Mayıs sabahı hiçbir vakayı rastlanmadığı açıklandı ve aynı gün 16:30’da idmanlar resmi olarak başladı. Gaziantep FK’nın protokole uygun hareket ettiği görülüyor.

Denizlispor (❌)

Denizlispor protokol henüz açıklanmamışken, 28 Nisan tarihinde idmanlara başladı. 30 Nisan’da ise yapılan testlerde hiç pozitif vakaya rastlanmadığı açıklandı.

Antalyaspor (✅)

Antalyaspor grup halinde çalışmalara 8 Mayıs’ta başladı. Kulüp aynı günün sabahında koronavirüs test sonuçlarının geldiğini, hiç pozitif vakaya rastlanmadığını ve idmanlara başlanmasında bir sakınca olmadığını açıkladı. Kırmızı beyazlı ekip de tıpkı Gaziantep FK gibi protokole uygun hareket eden kulüplerden.

Gençlerbirliği (✅)

Gençlerbirliği’nde idmanlar 12 Mayıs’ta başladı. 11 Mayıs sabahı yapılan ve akşamına açıklanan testlerde hiçbir pozitif vakaya rastlanmadı. Başkent ekibi de bunun üzerine idmanlara başlama kararı aldı. Gençlerbirliği’nin protokole uygun hareket ettiği görülüyor.

Kasımpaşa (❌)

Kasımpaşa ilk idmanını 27 Nisan tarihinde gerçekleştirdi. İlk testlerin ne zaman yapıldığı kulüp tarafından açıklanmadı. Dün (14 Mayıs) ise 13 Mayıs günü 2. testlerin yapıldığı ve 2 futbolcuda koronavirüse rastlandığı açıklandı.

Kasımpaşa’da dikkat çeken konulardan bir tanesi 6 Mayıs’tan düne (14 Mayıs) kadar hiçbir tweet paylaşılmaması. Aradaki süreçte idmanların devam edip etmediği bilinmiyor. İlk testlerde herhangi bir çalışanda pozitif vakaya rastlanıp rastlandı mı? Bu da maalesef bilinmiyor.

Konyaspor (❌)

Konyaspor grup halinde çalışmalara 4 Mayıs’ta başladı. İlk testler 6 Mayıs’ta yapıldı. 7 Mayıs’ta yapılan açıklamada testlerin tamamının negatif çıktığı bildirildi.

Yeni Malatyaspor (✅)

Yeni Malatyaspor’da idmanlar 12 Mayıs’ta başladı. 9 Mayıs’ta ilk tur testler, 11 Mayıs’ta ise ikinci tur testler yapıldı. 12 Mayıs’ta hiçbir pozitif vakaya rastlanmadığı ve aynı gün saat 16:00’da idmanlara başlandığı bildirildi. Sarı siyahlı ekip, TFF’nin Futbola Dönüş Öneri Protokolü’ne uyan kulüplerden.

Rizespor (✅)

Rizespor 6 Mayıs itibariyle grup halinde idmanlara başladı. Aynı gün idmanlar başlamadan önce yapılan açıklamada hiçbir testin pozitif çıkmadığı kaydedildi. Rizespor protokole uygun hareket etti.

Ankaragücü (✅)

Ankaragücü idmanlara başlanacağı 5 Mayıs günü bir futbolcuda koronavirüse rastlandığını açıkladı. İdman iptal oldu. 11 Mayıs’ta bir kez daha test yapıldı ve bu sefer hiç pozitif vakaya rastlanmadı. İdmanlar 12 Mayıs’ta resmi olarak başladı.

Kayserispor (✅)

Kayserispor 11 Mayıs’ta gruplar halinde idmanlara başladı. 6 Mayıs’ta testler yapıldı. 8 Mayıs’ta testlerin hepsinin negatif çıktığı açıklandı.

Sonuç

Sonuç olarak Süper Lig'deki 18 takımdan sadece 7'sinin protokolün testlerle ilgili kısmına uyduğu görülüyor.

Kasımpaşa, Sivasspor ve Başakşehir'de test sonuçlarının açıklanmaması (Kasımpaşa sadece ikinciyi açıkladı) büyük bir soru işareti. Özellikle Kasımpaşa'nın Twitter hesabındaki 8 günlük sessizlik kafalarda soru işareti yaratıyor.

Son olarak şunu söyleyelim: Her kulüp bu protokoldeki maddelere harfiyen uyarsa takımda hiç kimsede koronavirüse yakalanmayacak diye bir şey söz konusu değil. Böyle bir şey yok. Zaten hiç kimse bu kurallara uyulursa kimse virüse yakalanmaz demiyor. Amaç riski minimuma indirmek. Fakat gözüken kulüpler böyle davranmaya devam ederse 12 Haziran'da maçlara başlama hayali bir süre daha ertelenmek zorunda kalacak. 

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler