Dünya devi olmak için 3 kez denedi, 3'ü de fiyasko çıktı

17.01.2020 - 15:37 | Son Güncellenme: 17.01.2020 - 15:37

Dünya devi olmak için 3 kez denedi, 3'ü de fiyasko çıktı

Fenerbahçe dünya devleri gibi bir kulüp modeline geçmek için üç kez sportif direktörlük denemesi yaptı. Aykut Kocaman, Terraneo ve Comolli... Büyük bir istekle girişilen bu denemelerin hepsi tamamlanmadan bitti.

Fenerbahçe’nin bir sportif direktörlük denemesi daha hüsranla bitti.

“Değişim” sloganıyla gelen ve sadece Fenerbahçe’yi değil, Türkiye futbolunu da değiştirmeyi vaat eden Ali Koç, Philip Cocu’dan sonra yeni modelin en önemli ayağı olan sportif direktör Damien Comolli ile de yollarını ayırdı. Böylece, sarı lacivertliler eski düzene yeniden dönmüş oldu.
Fenerbahçe, yeniden Avrupai anlamda bir sportif direktörlük denemesi yapar mı? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Biz şimdi önceki denemelerin imza törenlerine ve ayrılık günlerine gidelim.

 

İLK DENEME AYKUT KOCAMAN

Geliş Tarihi:

1 Temmuz 2009

Gidiş Tarihi:

30 Haziran 2010

NE DEMİŞLERDİ?

Aziz Yıldırım:

“Allah utandırmasın. Sportif direktörlük geniş bir kapsam. Aykut'la beraber düşüncelerimizi ve koymuş olduğumuz hedefleri, önümüzdeki 3 yıl içinde inşallah yerine getireceğiz. Ondan sonraki yıllarda da bu sportif direktörlüğün esas amacı olan tüm bu şubeyi idare etme pozisyonuna inşallah Aykut Kocaman bu kulüpte gelecektir."

AYKUT KOCAMAN:

"Bugün itibariyle Fenerbahçe camiası içinde biraz daha farklı bir kulvarda koşacağız. Ama her zaman olduğu gibi paydası futbol. Dolayısıyla yeni işimde de adaptasyon süresi mutlaka olacaktır. Bu süreyi en kısa sürede atlatıp, hizmet ve görev anlayışı içinde devam etmeye çalışacağım. Umarım mahcup olmam ve mahcup etmem. Teşekkür ederim"

KAMUOYU YANILMADI

2009-2010 sezonunda Christoph Daum yönetimindeki takımın sportif direktörlüğüne Aykut
Kocaman getirildi.
Ama bu görevlendirme ilk günden itibaren “Kocaman takımın müstakbel teknik direktörü”
tartışmalarını da başlattı. Sezon ortasında Kocaman şu açıklamayı yapmak zorunda kaldı:

“Sezon başında bir karar verdim. Ne kulübeye girdim, ne benzeri davranışlarda bulundum. İşime verdiğim kararlar doğrultusunda devam etmeye çalışıyorum. Bu kararlardan bir tanesi de şu ki sportif direktörlük adı altında Fenerbahçe'de bir kurum oluşturuldu, benimle başladı. Sezon için söylüyorum, bu kararı sonuna kadar sürdürme azmindeyim.

Sahaya inmek gibi asla bir düşüncem yok. Hem bana ayıp, hem teknik direktöre, futbolculara hem de Fenerbahçe Kulübü'nün yapmak istediklerine ayıp. Evet şampiyonluklar çok değerli, şampiyon olmak istiyoruz. Ancak şampiyonluğu elde ederken de değerlerimizden vazgeçmemeliyiz. Özellikle şunu söylemek istiyorum, Daum'un yerine gelmek gibi bir düşüncem asla ve asla yok. Böyle bir tasarrufum
asla olmadı, asla da olmayacak.”

Kocaman, sezonun sonunda görevini bıraktı ve beklendiği gibi 2010-2011 sezonunda takımın başına teknik direktör olarak geçti.

TRANSFER SİHİRBAZI!

İtalyan Giuliano Terraneo

Geliş

Tarihi: 29 Mayıs 2015

Gidiş Tarihi:

25 Mar 2016

NE DEMİŞLERDİ

Aziz Yıldırım:

“Terraneo ile dostluğumuz 2000 yılında İnter'de görevliyken başladı. Sürekli görüştük. 2006 yılında hoca lazım. Herkes Scolari'yi istiyor. Şenes Erzik'ten rica ettim randevu için. Baktım ses çıkmıyor, Terrenao'yu aradım, randevu aldık. Gittik görüştük. Zico'nun gelmesinde çok yardımcı oldu. Terraneo kabul etmeseydi başka bir yabancı sportif direktör getirirdim"

Giuliano Terraneo:

"Burada çok iyi işler yapabileceğimizi düşünüyorum. Benim görevim, dünyanın en önemli kulüplerinde olduğu gibi bu kulübe çok önemli bir düzen ve organizasyon getirmek. Önümüzü açık görüyorum. Çok önemli işler yapacağımızı düşünüyorum. Dünyada nereye gidersek gidelim, hangi ülkede olursak olalım Fenerbahçe'yi başımız dik bir şekilde temsil ettiğimiz için gurur duymamız gerekecek, biz bu hedefteyiz. Biz Fenerbahçe'yi dünya çapında, dünya kulübü olarak başımız dik bir şekilde temsil etmeliyiz."

EMRE’Yİ BİTİRDİ GİTTİ!

Başkan Aziz Yıldırım, bir kez daha sportif direktörlük modelini uygulamaya geçti. Yıllar önce bir dost ortamında tanıştığı ve Inter'in sportif direktörlüğünü yapmış olan Giuliano Terraneo’yu getirdi.
İtalyan, Inter'deyken Galatasaray'dan Emre Belözoğlu ve Okan Buruk'u transfer etmişti. Robin
van Persie ve Nani başta olmak üzere yaptığı transferlerle başlangıçta taraftarın büyük sempatisini kazandı ve adı ‘Transfer Sihirbazı’na çıktı. Buna mukabil Fenerbahçe’de Emre Belözoğlu’nun takımdan gönderen isim oldu. İstenilen sonuçlar da alınmayınca fatura erkenden ona kesildi. Medyaya yansıyan haberlere göre Yıldırım , bir tartışmada Terraneo’nun üzerine bile yürümüştü.

VE SON DENEME

Damien Comolli

Geliş Tarihi:

12 Haziran 2018

Gidiş Tarihi:

16 Ocak 2019

NE DEMİŞLERDİ?

ALİ KOÇ

“Damien Comolli ile uzun süredir irtibatta olduklarını belirten Başkan Ali Koç, "Kendisi, Avrupa'nın çok önemli kulüplerinde görev almış, değerli bir futbol adamı. Uzun vadeli planlamalarımız çerçevesinde, hayal ettiğimiz Fenerbahçe futbol takımı için bir yola çıktık ve ilk adımlarımızı atmaya başladık. 'Futbol kültürü yapısı yerleştirmek istiyoruz. Bu yapıyı kuvvetlendirmek için hayalim vardı. Yanlış kişilerle yanlış işlere girildiğinde kaynakların nasıl çarçur edildiğini görüyorsunuz. İnsanlık ve kişilik olarak en doğru insanı bulduk. İnşallah beni yanıltmıyorsundur.''

DAMIEN COMOLLI

“Şimdiye kadar görülmemiş bir futbol kültürü yerleştirmek istiyoruz. Fenerbahçe'nin büyüklüğüne bir kere daha hayran kaldım. 'Mental anlamda bütün duvarların yıkılması gerekiyor. Potansiyeli olan oyuncular keşfetmek istiyoruz. Tarihi ve gelenekleri olan böyle bir kulübün bir parçası olmaktan ve bu aileye katılmaktan dolayı çok mutluyum. Görevime başlamak için sabırsızlanıyorum. Yeni dönemde, kulübümüzdeki herkes, tüm maçlarda stadımızın taraftarlarımız tarafından doldurulacağını görmek için sabırsızlanıyor. Daha önce bu statta birçok maç izledim, taraftarlarımızın tutkusunu ve yaratacakları atmosferi görmek için sabırsızlanıyorum.

TRANSFERLER FİYASKO ÇIKTI

‘Değişim’ iddiasıyla göreve gelen başkan Ali Koç, 1907 Derneği’nin bir etkinliğinde tanıştığı Damien Comolli'yi büyük hedeflerle takımın sportif direktörlüğüne getirdi.

İddiayı besleyense Fransız spor adamının Tottenham ve Liverpool gibi takımlarda çalışmış olmasıydı.
Fakat 40 milyon Euro’ya yakın yaptığı harcamaya karşın özellikle geçen sezon başarı gelmedi. Hatta takım uzun süre düşme hattında yer aldı. Bu sezon bazı transferlerde devre dışı kalınca yönetimle ve teknik heyetle arası açıldı. Önceki denemelere göre ömrü daha uzun olsa da o da başarısız oldu.

Senin için hazırladığımız haberler