Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası, 14 Haziran'da başlayacak.
Dünya Kupası heyecanı başlıyor!
Dünya Kupası tarihi: 1978
FIFA, 1978 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini sürpriz bir kararla askeri rejimin başta olduğu Arjantin'e verirken, birçok ülke bu durumu protesto etti.
Yapılan tüm eleştirilere rağmen kupa Arjantin'de düzenlenirken, iktidarda olan cuntanın faaliyetleri ve propagandası turnuvaya damga vurdu. Hollandalı Johan Cruyff ve Alman Paul Breitner, Arjantin'deki askeri yönetimi protesto ederek kupaya katılmadı.
Arjantin, evinde düzenlenen Dünya Kupası'nda tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaştı.
Katılan 16 ülke
Arjantin'deki Dünya Kupası'na Avrupa'dan 10, Güney Amerika'dan 3, Kuzey Amerika, Asya ve Afrika'dan birer ülke katıldı.
Tunus, İran, Avusturya, Fransa, Batı Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İskoçya, İspanya, İsviçre, Meksika, Arjantin, Brezilya ve Peru, 1978 Dünya Kupası'nda mücadele eden ülkeler oldu.
Arjantin-Peru maçı akıllarda soru işareti bıraktı
Kupanın final grubunda oynanan Arjantin-Peru karşılaşmasının sonucu, akıllarda soru işaretleri bıraktı.
Arjantin, Brezilya, Polonya ve Peru'nun yer aldığı final grubu çekişmeli maçlara sahne oldu.
Brezilya ile Arjantin son maçlara aynı puanla girdi. Brezilya, Polonya'yı 3-1 yenip, averajını +5'e çıkardı. Brezilya maçının skorunu öğrendikten sonra Peru karşısına çıkan Arjantin, en az 4 fark yapması gereken maçı 6-0 kazanarak, adını finale yazdırdı. Peru kalecisinin Arjantin asıllı olduğu söylentileri kupaya gölge düşürürken, Brezilya gruptan ikinci sıradan çıkıp, üçüncülük maçı oynamaya hak kazandı.
Kempes ve Bertoni ile gelen şampiyonluk
Ev sahibi Arjantin, kupanın finalinde turnuvanın favorilerinden Hollanda ile eşleşti.
Buenos Aires'teki Monumental Antonio Vespuci Stadı'nda 71 bin 483 seyirci önünde oynanan finalin 90 dakikası, 38. dakikada Mario Kempes'in, 81. dakikada da Dick Nanninga'nın attığı gollerle 1-1 berabere sonuçlandı. Arjantin uzatmalarda Kempes ve Daniel Bertoni ile 2 gol bulup, sahadan 3-1 galip ayrıldı ve dünya kupasının sahibi oldu.
Kupanın üçüncülük maçında ise Brezilya, İtalya'yı 2-1 mağlup etmeyi başardı.
Kempes gol kralı oldu
Arjantinli Kempes, ülkesinde düzenlenen kupada 6 golle, gol kralı oldu.
Perulu Teofilo Cubillas ve Hollandalı Rob Rensenbrink de 5'er golle ikinci sırayı paylaştı.
Tunus, Afrika'ya ilk galibiyeti getirdi
Arjantin'de 2. grupta mücadele eden Tunus, Meksika'yı 3-1 yenerek, dünya kupalarında Afrika adına galibiyet alan ilk takım oldu.
Artura Vazquez'in 45. dakikada attığı golle 1-0 geriye düşen Tunus, 55. dakikada Ali Kaabi, 79. dakikada Nejib Ghommidh ve 87. dakikada Mokhtar Douieb'in attığı gollerle sahadan 3-1 galip ayrıldı.
Afrika temsilcisi, grubunu 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgiyle üçüncü sırada tamamladı ve elendi.
Brezilya-İsveç maçında ilginç karar
Brezilya ile İsveç arasında Mardel Plata'da oynanan ilk tur grup maçında Galli hakem Clive Thomas'ın son dakikada verdiği karar tartışmalara neden oldu.
Maç 1-1 berabere devam ederken, son dakikada Brezilya korner atışı kazandı. Kornerden gelen topu Zico kafayla ağlara gönderirken, hakem Thomas, top havadayken maçın bitiş düdüğünü çaldığını belirterek, golü iptal etti ve karşılaşma 1-1 berabere sonuçlandı.
38 maçta 102 gol
1978 Dünya Kupası'nda oynanan 38 maçta toplam 102 gol atıldı.
Maç başına 2,7 gol ortalaması yakalanan turnuvada, Arjantin ve Hollanda 15'er golle en çok gol atan takımlar oldu.
Dünya Kupası tarihi: 1982
Yeni formatıyla görücüye çıkan 1982 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ülke İspanya oldu.
Batı Almanya'ya 1974'teki turnuvanın ev sahipliğinde destek veren İspanya, 1982'de bu kez Almanların desteğini alarak rakipsiz şekilde girdiği adaylık sürecinde, 12'nci Dünya Kupası'nı düzenlemeye hak kazandı.
İspanya 1982'ye toplam 24 ülke katıldı. Avrupa'dan 14, Güney Amerika'dan 4, Afrika ve Kuzey-Orta Amerika ve Karayipler'den ikişer, Asya ve Okyanusya'dan ise birer ekip, İspanya'da mücadele etti.
Turnuvada, Avrupa'dan Avusturya, Belçika, Çekoslovakya, İngiltere, Fransa, Batı Almanya, Macaristan, İtalya, Kuzey İrlanda, Polonya, İskoçya, Sovyetler Birliği, İspanya, Yugoslavya, Güney Amerika'dan Arjantin, Brezilya, Şili, Peru, Afrika'dan Cezayir ve Kamerun, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler'den El Salvador ve Honduras, Asya'dan Kuveyt ve Okyanusya'dan Yeni Zelanda yer aldı.
İspanya'da İtalya güldü
Jules Rimet Kupası'nda 1934 ve 1938 yıllarında mutlu sona ulaşan İtalya, FIFA Dünya Kupası adıyla düzenlenmeye başlayan organizasyonda ilk şampiyonluğunu 1982'de yaşadı.
İlk tur grup maçlarında üç beraberlikle bir üst tura yükselen İtalya, "ölüm grubu" olarak adlandırılabilecek ikinci grup aşamasında Brezilya ve Arjantin'i mağlup etmeyi başardı. Yarı finalde de grupta yenemediği Polonya'yı 2-0'lık galibiyetle eleyen İtalyanlar, adını finale yazdırdı.
Madrid'de 11 Temmuz 1982'de 90 bin seyircinin önünde oynanan finalde, İtalya ile Batı Almanya karşılaştı. İlk yarısı 0-0 sona eren karşılaşmada, turnuvanın yıldızlarından Paolo Rossi, 57. dakikada sahneye çıkarak İtalya'yı 1-0 öne taşıdı. 69'da Marco Tardelli, 81'de Alessandro Altobelli ile farkı üçe çıkaran "Gök Mavililer", 83'te Paul Breitner'in golüne rağmen maçtan 3-1 galip ayrılarak, tarihinin üçüncü Dünya Kupası zaferini elde etti.
Formatta değişiklik
İspanya'da takımlar, finallere çıkabilmek için Dünya Kupası tarihinde ilk defa iki grup aşamasında mücadele etti.
İlk turda dörder, ikinci turda üçer takımlı grup müsabakalarının ardından yarı finale yükselen ülkeler belli oldu. 1982'deki diğer bir yeni uygulama da berabere biten eleme karşılaşmalarının ardından tur atlayacak tarafın penaltı atışlarıyla belirlenmesiydi.
Afrika ülkelerinin performansı
Afrika ülkeleri Cezayir ve Kamerun, İspanya 1982'de sergiledikleri performansla taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı.
Ortaya koydukları mücadeleyle alkış alan Afrika ülkeleri, ilk kez 1982'de gruptan çıkmaya son derece yaklaştı. Kamerun, Polonya ve İtalya'nın ilk ikiye girerek bir üst tura yükseldiği grupta yenilgi yüzü görmemesine rağmen aldığı üç beraberliğin sonunda averaj farkıyla rakiplerinin gerisinde kaldı ve turnuvaya veda etti. Cezayir ise büyük sürprizlere imza attığı turnuvada, Batı Almanya ve Şili'yi mağlup etmesine rağmen averaj farkıyla elenmekten kurtulamadı.
Gol kralı Rossi
İspanya'daki şampiyonanın gol kralı, İtalya'dan Paolo Rossi oldu.
Rakip fileleri 6 kez havalandıran Rossi'nin gol krallığına ulaştığı turnuvada, Batı Almanya'dan Karl-Heinz Rummenigge 5 golle ikinci, Brezilya'dan Zico ve Polonya'dan Zbigniew Boniek dörder golle üçüncü sırayı aldı.
52 maçta 146 gol atıldı
İspanya'da 1982'de yapılan turnuvadaki 52 maçta toplam 146 gol atıldı.
Maç başına 2,8 gol ortalaması yakalanan kupanın en golcü takımları ise 16 golle Fransa ve 15 golle Brezilya oldu.
Dünya Kupası tarihi: 1986
1986 Dünya Kupası, ülkede yaşanan depremde yaklaşık 30 bin kişiyi kaybeden Meksika'ya verildi.
Dünya Kupası'nı düzenlemeye hak kazanan Kolombiya'da yaşanan ekonomik sıkıntılar sonucunda Meksika, 1970'ten sonra Dünya Kupası'na ikinci kez ev sahipliği yaptı. Böylece, bir ülke ilk kez FIFA Dünya Kupası'nı ikinci kez organize etme şansını yakaladı.
Bu şampiyonada finalde Batı Almanya'yı 3-2 mağlup eden Arjantin, ikinci kez Dünya Kupası'nı kazandı.
Katılan 24 takım
Danimarka, Irak ve Kanada ilk kez Dünya Kupası'na katılırken, toplam 24 takım şampiyonluk için mücadele etti.
Avrupa'dan 14, Afrika, Kuzey-Orta Amerika ve Asya'dan ikişer, Güney Amerika'dan ise 4 takım, 1986 Meksika'ya katıldı.
Bu Dünya Kupası'nda mücadele eden ülkeler, Cezayir, Mısır, Irak, Güney Kore, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, İngiltere, Fransa, Batı Almanya, Macaristan, İtalya, Kuzey İrlanda, Polonya, Portekiz, İskoçya, SSCB, İspanya, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay oldu.
Maradona efsanesi
1986 Dünya Kupası, Arjantinli futbolcu Diego Armando Maradona'nın yıldızlaştığı kupa olarak tarihe geçti.
Arjantin'in Dünya Kupası'nı kazanmasında önemli rol oynayan Maradona, 7 maçta attığı 5 golle, takımının en golcü futbolcusu olarak da dikkati çekti.
"Tanrı'nın eli"
Meksika'daki Dünya Kupası'na damgasını vuran olay Maradona'nın, İngiltere'ye eliyle attığı goldü.
Arjantin ile İngiltere arasında oynanan ve Güney Amerika temsilcisinin 2-1 kazandığı maçta, Maradona takımının 2 golüne de imza attı.
Maradona, Azteca Stadı'nda 114 bin 580 kişinin izlediği maçta İngiliz kaleci Shilton'ı eliyle attığı golle mağlup ederken, Tunuslu hakem Ali Bennaceur orta sahayı gösterdi. İngiliz futbolcuların itirazlarına rağmen hakemin kararı değişmezken, Maradona, daha sonra verdiği röportajda bu gol için "Tanrı'nın eli" ifadesini kullandı.
Arjantinli futbolcunun aynı maçta orta sahadan aldığı topla İngilizleri çalımlayıp attığı gol de kupa tarihinin en güzel golleri arasında gösterildi.
Arjantin-Batı Almanya finali
Kupanın yarı finalinde Arjantin, Belçika'yı, Batı Almanya da Fransa'yı aynı skorlarla 2-0 geçerek, adlarını finale yazdırdılar.
Meksiko City'deki Azteca Stadı'nda 114 bin 600 seyirci önünde oynanan final maçında 23. dakikada Jose Brown, 56. dakikada Jorge Valdano ve 84. dakikada Jorge Burruchaga'nın attığı gollerle Arjantin, Batı Almanya karşısında 3-2 galip geldi ve ikinci kez kupayı müzesine götürdü. Batı Almanya'nın golleri ise 74. dakikada Karl-Heinz Rummenigge ve 81. dakikada Rudi Völler'den geldi.
Belçika'yı 4-2 mağlup eden Fransa ise dünya üçüncülüğünü elde etti.
Gol kralı Lineker
Meksika'daki Dünya Kupası'nda gol krallığına İngiliz futbolcu Gary Lineker ulaştı.
Lineker, oynadığı 5 maçta fileleri 6 kez havalandırırken, İspanyol Emilio Butragueno, Brezilyalı Carecave, Arjantinli Diego Maradona 5'er golle ikinci sırayı paylaştı.
52 maçta 132 gol
1986 Dünya Kupası'nda oynanan 52 maçta 132 gol atıldı.
Maç başına 2,5 gol ortalaması ile oynanan turnuvanın en golcü takımı ise 14 golle Arjantin oldu.
"Meksika dalgası"
Günümüzde de tribünlerde kullanılan "Meksika dalgası", 1986 Dünya Kupası'nda ortaya çıktı.
Taraftarların ayağa kalkıp, ellerini havaya açarak yaptığı görsel şov, 1986'dan günümüze tribünlerin vazgeçmediği bir hareket oldu.
Fas, grup lideri oldu
Meksika'daki Dünya Kupası'nın en büyük sürprizlerinden birini Fas gerçekleştirdi.
F Grubu'nda İngiltere, Polonya ve Portekiz gibi güçlü ekiplerle eşleşen Fas, grubunu lider tamamlarken, tarihe geçti. Fas, grubunu lider tamamlayıp, ikinci tura çıkan ilk Afrika ülkesi oldu.
İngiltere ve Polonya ile golsüz berabere kalıp, Portekiz'i 3-1 mağlup eden Fas, 4 puanla grup lideri olarak adını ikinci tura yazdırdı.
Fas, son 16 turunda Batı Almanya'ya 1-0 yenilerek, elendi.
Dünya Kupası tarihi: 1990
1990 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan İtalya, Meksika'nın ardından organizasyonun ikinci kez düzenlendiği diğer bir ülke oldu.
Adaylık sürecinde, SSCB'yi geride bırakan İtalya, 14'üncü Dünya Kupası'nı düzenlemeye hak kazandı.
İtalya 1990'a toplam 24 ülke katıldı. Avrupa'dan 14, Güney Amerika'dan 4, Afrika, Asya ve Kuzey-Orta Amerika ve Karayipler'den ikişer takım İtalya'da mücadele etti.
Turnuvada, Avrupa'dan Avusturya, Belçika, Çekoslovakya, İngiltere, Batı Almanya, İtalya, Hollanda, İrlanda Cumhuriyeti, Romanya, İskoçya, Sovyetler Birliği, İspanya, İsveç, Yugoslavya, Güney Amerika'dan Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Uruguay, Afrika'dan Kamerun ve Mısır, Asya'dan Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey-Orta Amerika ve Karayipler'den ise ABD ve Kosta Rika yer aldı.
Üçüncü kez Batı Almanya
Batı Almanya, 1954 ve 1974'teki turnuvaların ardından üçüncü şampiyonluğunu 1990 yılında İtalya'da yaşadı.
Roma'da 8 Temmuz 1990'da yaklaşık 74 bin seyircinin önünde oynanan finalde, Batı Almanya ile Arjantin karşılaştı. Turnuvanın gidişatına benzer şekilde fazla heyecana sahne olmayan final maçında da kazananı bir penaltı atışı belirledi. 85. dakikada Andreas Brehme'nin penaltıdan kaydettiği golle 1-0 galip gelen Batı Almanya, tarihinin üçüncü Dünya Kupası zaferini elde etti.
Son şampiyon Arjantin'in yıldızı Diego Armando Maradona'nın final maçının ardından döktüğü gözyaşları da turnuvanın unutulmazları arasına girdi.
Batı Almanya'yı çalıştıran Franz Beckenbauer ise Brezilyalı Mario Zagallo'nun ardından hem oyuncu hem teknik direktör olarak Dünya Kupası zaferi yaşayan ikinci futbol adamı oldu.
En sert turnuvalardan
İtalya'nın ev sahipliği yaptığı 1990'daki organizasyon, o döneme kadar en fazla kırmızı kartın çıktığı turnuva olarak tarihe geçti.
Oynanan sert futbolla ön plana çıkan turnuvada, 16 kırmızı kart gösterildi. Futbolcuların 28 kez ihraç edildiği Almanya 2006 ise en fazla kırmızı kartın gösterildiği kupa konumunda.
Kamerun'un yükselişi
Afrika temsilcisi Kamerun, 1986 Meksika'da Fas'ın başlattığı devrimi 1990'da bir üst kademeye taşıdı.
İtalya 1990'da tecrübeli golcüsü Roger Milla önderliğinde çeyrek finale çıkmayı başaran Kamerun, Fas'ın 1986'da Meksika'daki turnuvada yakaladığı ikinci tur başarısını kıtaları adına geliştirmiş oldu.
Romanya, Arjantin ve SSCB'nin bulunduğu grubu lider tamamlayan "İnatçı Aslanlar", ikinci turda Kolombiya'yı uzatma devrelerinin sonunda 2-1 ile geçerken, çeyrek finalde Gary Lineker'in iki penaltı golü sonucunda İngiltere'ye 3-2 boyun eğerek elendi.
Gol kralı Schillaci
İtalya'daki şampiyonanın gol kralı, İtalya'dan Salvatore Schillaci oldu.
Rakip fileleri 6 kez havalandıran Schillaci'nin gol krallığına ulaştığı turnuvada, Çekoslovakya'dan Tomas Skuhravy 5 golle ikinci, Kamerun'dan Roger Milla, İspanya'dan Michel, Batı Almanya'dan Lothar Matthaus ve İngiltere'den Gary Lineker dörder golle üçüncü sırayı aldı.
52 maçta 115 gol atıldı
İtalya'da 1990'da yapılan turnuvadaki 52 maçta toplam 115 gol atıldı.
Maç başına 2,2 ile tarihteki en az gol ortalamasının yakalandığı kupanın en golcü takımları ise 15 golle Batı Almanya ve 10'ar golle İtalya ve Çekoslovakya oldu.
Dünya Kupası tarihi: 1994
İtalya'da 1990'da yapılan şampiyonanın ardından 1994 Dünya Kupası ABD'de düzenlendi.
ABD 1994, futbolun ilgi görmediği ve tribünlere seyirci gelmeyeceği iddialarına rağmen, 3 milyon 587 bin 538 kişiyle, tüm kupa tarihinin en fazla seyirci çeken organizasyonu olarak tarihe geçti.
Maç başına 68 bin 991 kişiyle bugüne kadar yapılan dünya kupalarına fark atan 1994 Dünya Kupası'nda Brezilya, dördüncü kez şampiyonluğa ulaşarak, yeni bir rekorun sahibi oldu.
24 takım katıldı
ABD'deki Dünya Kupası'na 13'ü Avrupa'dan, 4'ü Güney Amerika'dan, 2'si Kuzey ve Orta Amerika'dan, 3'ü Afrika'dan, 2'si de Asya'dan olmak üzere toplam 24 takım katıldı.
Kamerun, Fas, Nijerya, Güney Kore, Suudi Arabistan, Belçika, Bulgaristan, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, İrlanda Cumhuriyeti, Romanya, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, Meksika, ABD, Arjantin, Brezilya, Bolivya ve Kolombiya takımları ABD 94'te mücadele etti.
Maradona'da doping
ABD'de düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nın en sansasyonel futbolcusu Arjantinli yıldız Diego Armando Maradona oldu.
Yunanistan ile oynadıkları ve 4-0 kazandıkları D Grubu ilk maçında bir gol atan Maradona, karşılaşma sonrası yapılan doping kontrolünden başarılı bir şekilde çıkamadı. Doping aldığı belirlenen Arjantinli yıldız futbolcu, turnuvadan ihraç edildi.
Escobar öldürüldü
Kolombiyalı futbolcu Andres Escobar'ın takımının ABD'ye 2-1 yenildiği maçta kendi kalesine attığı gol, yaşamına mal oldu.
Escobar, şampiyona sonrası ülkesinde silahlı saldırıya uğradı ve yaşamını yitirdi. Kolombiya mafyasının bu maç için yüksek miktarlarda bahis oynadığı ve Escobar'ın kendi kalesine attığı golü kabullenemediği iddia edildi.
ABD, Kolombiya ile yaptığı grup maçında Escobar'ın 35. dakikada kendi kalesine attığı golle 1-0 öne geçti. Earnie Stewart'ın 52. dakikadaki golüyle ABD, skoru 2-0'a getirirken, 90. dakikada Kolombiyalı Adolfo Valencia skoru belirleyen golü attı.
Kolombiya, mücadele ettiği A Grubu'nu 3 puanla son sırada tamamlamış ve ilk turda kupaya veda etmişti.
Brezilya penaltılarla kazandı
1994 ABD'de, şampiyon ilk kez penaltı atışları sonucunda belirlendi.
Yarı finalde Brezilya, dünya kupaları tarihinde en çok karşılaştığı İsveç'i 1-0, İtalya ise Bulgaristan'ı 2-1 yenerek finale yükseldi.
Los Angeles'ta 94 bin 194 seyirci önünde oynanan finalin normal süresi ve uzatmaları golsüz berabere sonuçlandı. "Sambacılar", penaltılarda rakibine 3-2 üstünlük kurarak, şampiyonluk kupasını kaldırdı. Böylece dünya kupaları tarihinde ilk kez bir takım finalde penaltılar sonucu şampiyon oldu.
Brezilya'da Romario, Branco ve Dunga penaltı atışlarını gole çevirirken, Marcio Santos ise penaltıyı kaçırdı.
İtalya'da ise Albertini ve Evani'nin gollerine karşın, Franco Baresi, Daniele Massaro ve "Gök Mavilerin" finale kadar gelmesinde önemli rol oynayan Roberto Baggio penaltı atışlarını gole çeviremedi.
Dünya kupası üçüncülüğünü ise Bulgaristan'ı 4-0 mağlup eden İsveç elde etti.
Salenko ve Stoichkov
Turnuvanın gol kralları Rus Oleg Salenko ile Bulgar Hristo Stoichkov oldu.
İki futbolcu da 6'şar gol atarken, Salenko, Rusya'nın Kamerun'u 6-1 yendiği maçta 5 gol birden kaydederek, dünya kupaları tarihinde bir maçta en çok gol atan futbolcu unvanını aldı.
Milla'nın rekorları
Kupaya 42 yaşında katılan Kamerunlu Roger Milla da dünya kupalarında forma giyen en yaşlı futbolcu olarak tarihe geçti.
Milla, 6-1 yenildikleri Rusya maçında attığı golle kupa tarihinin en yaşlı gol atan futbolcusu unvanını da elde etti.
En golcü takım İsveç
1994 FIFA Dünya Kupası'nın en golcü takımı İsveç oldu.
İskandinav ülkesi, bu turnuvada 15 gol atarken, şampiyon Brezilya ise 11 golle ikinci sırada yer aldı.
ABD'de oynanan 52 maçta toplam 141 gol (maç başına 2,7) gol atıldı.
2018 FIFA Dünya Kupası'nda E Grubu: Brezilya
Brezilya, Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda, İsviçre, Kosta Rika ve Sırbistan ile E Grubu'nda mücadele edecek.
Dünya Kupası'nda daha önce 5 kez zafere ulaşan Brezilya, bir kez daha turnuvanın en büyük favorilerinden biri olarak göze çarpıyor.
Brezilya Milli Takımı'nın öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:
Form grafiği
Teknik direktör Tite yönetimindeki Brezilya, Güney Amerika elemelerini 41 puanla lider olarak tamamlayarak Rusya'ya gitme hakkını kazandı.
18 maç oynadığı elemeleri 12 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 yenilgiyle tamamlayan "Sambacılar", 41 gol atarken, kalesinde 11 gol gördü.
Brezilya gruptaki tek yenilgisini Şili ile deplasmanda oynadığı ilk maçta, 2-0'lık skorla aldı.
Güney Amerika elemelerinde puan durumu şöyle oluştu:
TAKIMLAR | O | G | B | M | A | Y | P |
Brezilya | 18 | 12 | 5 | 1 | 41 | 11 | 41 |
Uruguay | 18 | 9 | 4 | 5 | 32 | 20 | 31 |
Arjantin | 18 | 7 | 7 | 4 | 19 | 16 | 28 |
Kolombiya | 18 | 7 | 6 | 5 | 21 | 19 | 27 |
Peru | 18 | 7 | 5 | 6 | 27 | 26 | 26 |
Şili | 18 | 8 | 2 | 8 | 26 | 27 | 26 |
Paraguay | 18 | 7 | 3 | 8 | 19 | 25 | 24 |
Ekvator | 18 | 6 | 2 | 10 | 26 | 29 | 20 |
Bolivya | 18 | 4 | 2 | 12 | 16 | 38 | 14 |
Venezuela | 18 | 2 | 6 | 10 | 19 | 35 | 12 |
Öne çıkan oyuncuları
Brezilya, futbol dünyasına kazandırdığı yıldız isimlerle ön plana çıkıyor.
Daha önceki turnuvalarda Pele, Jairzinho, Zico, Garrincha, Ronaldo ve daha birçok yıldız oyuncunun forma giydiği Brezilya, 2018 FIFA Dünya Kupası'nda Neymar, Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Casemiro gibi üst düzey oyuncularıyla kupaya uzanmanın hesaplarını yapıyor.
Dünya Kupası geçmişi
Brezilya, tüm Dünya Kupası organizasyonlarına katılan tek takım unvanına sahip.
Dünya Kupası tarihinde 104 maç yapan Brezilya, bu maçlardan 70'ini kazandı, 17'sinden beraberlikle, 17'sinden de mağlubiyetle ayrıldı. Brezilya, Dünya Kupası tarihi boyunca 221 gol attı, kalesinde 102 gol gördü.
Daha önce 5 kez Dünya Kupası kaldırma başarısı gösteren Brezilya'nın turnuva geçmişi şöyle:
1930 - İlk tur
1934 - İlk tur
1938 - Üçüncü
1950 - İkinci
1954 - Çeyrek final
1958 - Şampiyon
1962 - Şampiyon
1966 - İlk tur
1970 - Şampiyon
1974 - Dördüncü
1978 - Üçüncü
1982 - İkinci tur
1986 - Çeyrek final
1990 - İkinci tur
1994 - Şampiyon
1998 - İkinci
2002 - Şampiyon
2006 - Çeyrek final
2010 - Çeyrek final
2014 - Dördüncü
Kadrosu
Kaleci: Alisson (Roma), Ederson (Manchester City), Cassio (Corinthians)
Savunma: Danilo (Manchester City), Marquinhos, Thiago Silva (Paris Saint-Germain), Pedro Geromel (Gremio), Filipe Luis (Atletico Madrid), Marcelo (Real Madrid), Miranda (Inter), Fagner (Corinthians)
Orta saha: Casemiro (Real Madrid), Fernandinho (Manchester City), Fred (Shakhtar Donetsk), Paulinho, Philippe Coutinho (Barcelona), Renato Augusto (Beijing Guoan), Willian (Chelsea)
Forvet: Douglas Costa (Juventus), Roberto Firmino (Liverpool), Gabriel Jesus (Manchester City), Neymar (Paris Saint-Germain), Taison (Shakhtar Donetsk)
Maç takvimi
17 Haziran (TSİ: 21.00): Brezilya - İsviçre (Rostov Arena - Rostov-On-Don)
22 Haziran (TSİ: 15.00): Brezilya - Kosta Rika (Saint Petersburg Stadı - Saint Petersburg)
27 Haziran (TSİ: 21.00): Sırbistan - Brezilya (Spartak Stadı - Moskova)
2018 FIFA Dünya Kupası'nda E Grubu: Sırbistan
Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. Dünya Kupası'nda Sırbistan, E Grubu'nda mücadele edecek.
Grubunda Brezilya, Kosta Rika ve İsviçre ile ilk ikiye kalmak için mücadele edecek Sırbistan'ın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
Avrupa elemelerinde D Grubu'nda yer alan Sırbistan, 21 puanla lider olarak Dünya Kupası'na doğrudan katılma hakkını elde etti.
Sırbistan'ın D Grubu'nda aldığı sonuçlar ve puan durumu şöyle:
Sırbistan-İrlanda Cumhuriyeti: 2-2
Moldova-Sırbistan: 0-3
Sırbistan-Avusturya: 3-2
Galler-Sırbistan: 1-1
Gürcistan-Sırbistan: 1-3
Sırbistan-Galler: 1-1
Sırbistan-Moldova: 3-0
İrlanda Cumhuriyeti-Sırbistan: 0-1
Avusturya-Sırbistan: 3-2
Sırbistan-Gürcistan: 1-0
Takımlar | O | G | B | M | A | Y | P |
Sırbistan | 10 | 6 | 3 | 1 | 20 | 10 | 21 |
İrlanda Cumhuriyeti | 10 | 5 | 4 | 1 | 12 | 6 | 19 |
Galler | 10 | 4 | 5 | 1 | 13 | 6 | 17 |
Avusturya | 10 | 4 | 3 | 3 | 14 | 12 | 15 |
Gürcistan | 10 | 0 | 5 | 5 | 8 | 14 | 5 |
Moldova | 10 | 0 | 2 | 8 | 4 | 23 | 2 |
Öne çıkan oyuncuları
Beşiktaş'tan ayrılan Dusko Tosic'in de forma giymesi beklenen Sırbistan'ın kadrosunda Avrupa'nın üst düzey takımlarında oynayan çok sayıda isim yer alıyor.
Teknik direktör Mladen Krstajic, Roma'dan Aleksandar Kolarov, Zenit'ten Branislav Ivanovic, Manchester United'dan Nemanja Matic, Premier Lig'e yükselen Fulham'da ortaya koyduğu performansla dikkatleri üzerine çeken Aleksandar Mitrovic gibi futbolcularıyla gruptan çıkmanın hesaplarını yapıyor.
Dünya Kupası geçmişi
Karadağ'ın ayrılmasının ardından Dünya Kupası finallerine 2010 yılında katılan Sırbistan, grup aşamasını geçemedi.
Sırbistan, Brezilya'da düzenlenen 2014 Dünya Kupası'na ise katılamadı.
Kadrosu
Sırbistan Milli Takımı'nın 23 kişilik nihai kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:
Kaleci: Vladimir Stojkovic (FK Partizan), Predrag Rajkovic (Maccabi Tel Aviv), Aleksandar Jovanovic (AGF), Marko Dmitrovic (Eibar)
Savunma: Aleksandar Kolarov (Roma), Antonio Rukavina (Villarreal), Milan Rodic (Kızılyıldız), Branislav Ivanovic (Zenit), Uros Spajic (Anderlecht), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Dusko Tosic, Matija Nastasic (Schalke), Nikola Milenkovic (Fiorentina)
Orta saha: Nemanja Matic (Manchester United), Luka Milivojevic (Crystal Palace), Marko Grujic (Cardiff City), Nemanja Maksimovic (Valencia), Dusan Tadic (Southampton), Andrija Zivkovic (Benfica), Mijat Gacinovic (Eintracht Frankfurt), Filip Kostic (Hamburg), Nemanja Radonjic (Kızılyıldız), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Adem Ljajic (Torino)
Forvet: Aleksandar Mitrovic (Fulham), Aleksandar Prijovic (PAOK), Luka Jovic (Eintracht Frankfurt)
Maç takvimi
17 Haziran (TSİ: 15.00): Kosta Rika - Sırbistan (Samara Arena - Samara)
22 Haziran (TSİ: 21.00): Sırbistan - İsviçre (Kaliningrad Stadı - Kaliningrad)
27 Haziran (TSİ: 21.00): Sırbistan - Brezilya (Spartak Stadı - Moskova)
2018 FIFA Dünya Kupası'nda E Grubu: İsviçre
Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. Dünya Kupası'nda İsviçre, E Grubu'nda mücadele edecek.
Grubunda Brezilya, Kosta Rika ve Sırbistan ile ilk ikiye kalmak için mücadele edecek İsviçre'nin Dünya Kupası'nda bugüne kadar en önemli başarısı çeyrek finale çıkmak oldu.
İsviçre'nin kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
Avrupa elemelerinde B Grubu'nda yer alan İsviçre, aynı puanı topladığı Portekiz'in ardından averajla ikinci oldu.
Kuzey İrlanda ile oynadığı play-off maçının ilk ayağını 1-0 kazanan, ikincisinde golsüz berabere kalan İsviçre, Dünya Kupası biletini cebine koydu.
İsviçre'nin B Grubu'nda aldığı sonuçlar ve puan durumu şöyle:
İsviçre-Portekiz: 2-0
Macaristan-İsviçre: 2-3
Andorra-İsviçre: 1-2
İsviçre-Faroe Adaları: 2-0
İsviçre-Letonya: 1-0
Faroe Adaları-İsviçre: 0-2
İsviçre-Andorra: 3-0
Letonya-İsviçre: 0-3
İsviçre-Macaristan: 5-2
Portekiz-İsviçre: 2-0
Takımlar | O | G | B | M | A | Y | P |
Portekiz | 10 | 9 | 0 | 1 | 32 | 4 | 27 |
İsviçre | 10 | 9 | 0 | 1 | 23 | 7 | 27 |
Macaristan | 10 | 4 | 1 | 5 | 14 | 14 | 13 |
Faroe Adaları | 10 | 2 | 3 | 5 | 4 | 16 | 9 |
Letonya | 10 | 2 | 1 | 7 | 7 | 18 | 7 |
Andorra | 10 | 1 | 1 | 8 | 2 | 23 | 4 |
Öne çıkan oyuncuları
Daha önceki turnuvalarda Alexander Frei, Stephane Chapuisat, Johann Vogel, Hakan Yakın gibi eski önemli oyuncuların forma giydiği İsviçre'nin bu turnuvada en güven duyduğu isimler arasında Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Haris Seferovic, Breel Embolo gibi futbolcular yer alıyor.
Deneyimli ve genç futbolcuların uyumuyla takım oyununun gereklerini sahaya yansıtmakta zorlanmayan İsviçre, teknik direktör Vladimir Petkovic ile turnuvanın sürpriz gerçekleştirebilecek ekipleri arasında gösteriliyor.
Dünya Kupası geçmişi
Daha önce Dünya Kupası finallerine 10 kez katılan (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006, 2010 ve 2014) İsviçre, turnuvanın deneyimli takımları arasında bulunuyor.
Son olarak 1954'te çeyrek finale yükselebilen İsviçre, 2006 ve 2014'de adını son 16 takım arasına yazdırmıştı.
Dünya Kupası'nda çıktığı 33 karşılaşmada 11 galibiyet, 6 beraberlik ve 16 yenilgi alan İsviçre, bu karşılaşmalarda 45 gol atıp, kalesinde 59 gol gördü.
İsviçre'nin Dünya Kupası karnesi şöyle:
1934 - Çeyrek final
1938 - Çeyrek final
1950 - İlk tur
1954 - Çeyrek final
1962 - İlk tur
1966 - İlk tur
1994 - Son 16
2006 - Son 16
2010 - İlk tur
2014 - Son 16
Kadrosu
İsviçre Milli Takımı'nın 23 kişilik nihai kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:
Kaleci: Roman Buerki (Borussia Dortmund), Yvon Mvogo (Leipzig), Yann Sommer (Borussia Moenchengladbach)
Savunma: Manuel Akanji (Borussia Dortmund), Johan Djourou (Antalyaspor), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Jacques-Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (Milan), Fabian Schaer (Deportivo La Coruna)
Orta saha: Valon Behrami (Udinese), Blerim Dzemaili (Bologna), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt), Remo Freuler (Atalanta), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach), Steven Zuber (Hoffenheim)
Forvet: Josip Drmic (Borussia Mönchengladbach), Breel Embolo (Schalke), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb), Haris Seferovic (Benfica)
Maç takvimi
17 Haziran (TSİ: 21.00): Brezilya - İsviçre (Rostov Arena - Rostov-On-Don)
22 Haziran (TSİ: 21.00): Sırbistan - İsviçre (Kaliningrad Stadı - Kaliningrad)
27 Haziran (TSİ: 21.00): İsviçre - Kosta Rika (Nizhny Novgorod Stadı - Nizhny Novgorod)
2018 FIFA Dünya Kupası'nda E Grubu: Kosta Rika
Kosta Rika, Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda, İsviçre, Brezilya ve Sırbistan ile E Grubu'nda mücadele edecek.
Tarihinde 5. kez Dünya Kupası'na katılan Kosta Rika'nın öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonunun (CONCACAF) düzenlediği Dünya Kupası elemelerini Meksika'nın ardından ikinci olarak tamamlayan Kosta Rika, Rusya vizesini aldı.
Kosta Rika, Dünya Kupası biletine şu sonuçlarla ulaştı:
Trinidad ve Tobago-Kosta Rika: 0-2
Kosta Rika-ABD: 4-0
Meksika-Kosta Rika: 2-0
Honduras-Kosta Rika: 1-1
Kosta Rika-Panama: 0-0
Kosta Rika-Trinidad ve Tobago: 2-1
ABD-Kosta Rika: 0-2
Kosta Rika-Meksika: 1-1
Kosta Rika-Honduras: 1-1
Panama-Kosta Rika: 2-1
Takım | O | G | B | M | A | Y | Av | P |
Meksika | 10 | 6 | 3 | 1 | 16 | 7 | 9 | 21 |
Kosta Rika | 10 | 4 | 4 | 2 | 14 | 8 | 6 | 16 |
Panama | 10 | 3 | 4 | 3 | 9 | 10 | -1 | 13 |
Honduras | 10 | 3 | 4 | 3 | 13 | 19 | -6 | 13 |
ABD | 10 | 3 | 3 | 4 | 17 | 13 | 4 | 12 |
Trinidad ve Tobago | 10 | 2 | 0 | 8 | 7 | 19 | -12 | 6 |
Öne çıkan oyuncuları
Önceki turnuvalarda Hernan Medford, Paulo Wanchope, Walter Centeno gibi eski önemli oyuncuların forma giydiği Kosta Rika'nın kadrosundaki en yetenekli futbolcusu olarak Bryan Ruiz gösteriliyor.
Avrupa arenasında Twente formasıyla kendini kanıtlanmasının ardından İngiliz kulübü Fulham'ın yolunu tutan Ruiz, 2015-16 sezonundan bu yana Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon'un formasını giyiyor.
Real Madrid'in kalesini koruyan 31 yaşındaki Keylor Navas, Rusya'da Kosta Rika'nın başarısı için ter dökecek.
Dünya Kupası geçmişi
Kosta Rika, ilk milli maçını 1921'de komşu ülke El Salvador'la oynamış ve 7-0 kazanmıştı. Ülkede, futbolun gelişmesi için sonraki yıllarda yoğun çaba harcansa da Kosta Rika ancak 1990'da Dünya Kupası'nda boy gösterebildi.
Ülke futbolun altyapısına yapılan yatırımların meyvesini toplamaya başlayan Kosta Rika, 2002'de Güney Kore ve Japonya'da düzenlenen turnuvanın o dönemki şampiyonu Brezilya ve üçüncüsü Türkiye ile aynı grupta yer almıştı.
Kosta Rika, 2014 Brezilya'da ise büyük bir başarıya imza atarak çeyrek finale kadar yükseldi.
Organizasyona daha önce 4 kez katılan Kosta Rika'nın Dünya Kupası karnesi şöyle:
1990 - Son 16
2002 - Grup aşaması
2006 - Grup aşaması
2014 - Çeyrek final
Kadrosu
Kosta Rika Milli Takımı'nın 23 kişilik nihai kadrosunda şu oyuncular yer alıyor:
Kaleci: Keylor Navas (Real Madrid), Patrick Pemberton (Liga Deportiva Alajuelense), Leonel Moreira (Herediano)
Savunma: Cristian Gamboa (Celtic), Ian Smith (Norrkoping), Ronald Matarrita (New York City), Bryan Oviedo (Sunderland), Oscar Duarte (Espanyol), Giancarlo Gonzalez (Bologna), Francisco Calvo (Minnesota United), Kendall Waston (Vancouver Whitecaps), Johnny Acosta (Aguilas Dorados)
Orta saha: David Guzman (Portland Timbers), Yeltsin Tejeda (Lausanne-Sport), Celso Borges (Deportivo La Coruna), Randall Azofeifa (Herediano), Rodney Wallace (New York City), Bryan Ruiz (Sporting Lizbon), Daniel Colindres, Christian Bolanos (Saprissa)
Forvet: Johan Venegas (Saprissa), Joel Campbell (Real Betis), Marco Urena (Los Angeles)
Maç takvimi
17 Haziran (TSİ: 15.00): Kosta Rika - Sırbistan (Samara Arena - Samara)
22 Haziran (TSİ: 15.00): Brezilya - Kosta Rika (Saint Petersburg Stadı - Saint Petersburg)
27 Haziran (TSİ: 21.00): İsviçre - Kosta Rika (Nizhny Novgorod Stadı - Nizhny Novgorod)
2018 FIFA Dünya Kupası'nda F Grubu: Almanya
Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda mücadele edecek Almanya Milli Takımı, 5. kez şampiyonluğa ulaşmak istiyor.
İsveç, Güney Kore ve Meksika ile F Grubu'nda yer alan Almanya Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, Dünya Kupası geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
Fenerbahçe ve Adanaspor'u çalıştırması nedeniyle Türkiye'deki futbolseverlerce tanınan Joachim Löw'ün 2006'dan bu yana teknik direktörlüğünü yaptığı Almanya, Avrupa elemelerinde Kuzey İrlanda, Çekya, Norveç, Azerbaycan ve San Marino'nun bulunduğu C Grubu'nda mücadele etti.
Çıktığı 10 karşılaşmanın 10'unu da kazanan Almanya, rakip ağları 43 kez sarstığı ve 4 gol yediği grubu 30 puanla lider tamamlayarak, 19. kez Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etti.
Almanya, Rusya 2018 biletini şu sonuçlarla aldı:
Norveç-Almanya: 0-3
Almanya-Çekya: 3-0
Almanya-Kuzey İrlanda: 2-0
San Marino-Almanya: 0-8
Azerbaycan-Almanya: 1-4
Almanya-San Marino: 7-0
Çekya-Almanya: 1-2
Almanya-Norveç: 6-0
Kuzey İrlanda-Almanya: 1-3
Almanya-Azerbaycan: 5-1
TAKIM | O | G | B | M | A | Y | Av | P | |
Almanya | 10 | 10 | 0 | 0 | 43 | 4 | 39 | 30 | |
Kuzey İrlanda | 10 | 6 | 1 | 3 | 17 | 6 | 11 | 19 | |
Çekya | 10 | 4 | 3 | 3 | 17 | 10 | 7 | 15 | |
Norveç | 10 | 4 | 1 | 5 | 17 | 16 | 1 | 13 | |
Azerbaycan | 10 | 3 | 1 | 6 | 10 | 19 | -9 | 10 | |
|
10 | 0 | 0 | 10 | 2 | 51 | -49 | 0 |
Öne çıkan oyuncuları
Daha önceki turnuvalarda Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Jürgen Klinsmann, Lothar Matthaus gibi isimlerin formasını terlettiği Almanya, dünyanın en iyi kalecilerinden biri olarak gösterilen Manuel Neuer'in kulübü Bayern Münih'te sergilediği performansı turnuvada da göstermesini umuyor.
Defansta görev yapan Mats Hummels, Thomas Müller ve Mario Gomez gibi deneyimli futbolcuları kadrosunda barındıran Almanya, Julian Draxler, Toni Kroos, Timo Werner gibi geniş bir dinamik oyuncu yelpazesine sahip.
Teknik direktör Löw, ayrıca Türk asıllı Alman futbolcular Mesut Özil ile İlkay Gündoğan'a da kadroda yer verdi.
Dünya Kupası geçmişi
Almanya Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 18 kez katıldı. Turnuvadaki ilk tecrübesi olan 1934 yılında üçüncülüğü elde eden Almanya, kupayı 4 kez müzesine götürdü. 1954'te İsviçre'de düzenlenen, 1974'te ev sahipliği yaptığı, 1990'da İtalya'da organize edilen ve 2014'te Brezilya'daki turnuvaları kazanan Almanya'nın 4'er ikinciliği ve üçüncülüğü bulunuyor.
Dünya kupalarında 106 maç yapan Almanya, bu maçlardan 66'sını kazandı, 20'sinden mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2014'te katılan Almanya, Dünya Kupası tarihi boyunca 224 gol attı, kalesinde 121 gol gördü.
Almanya'nın dünya kupaları geçmişi şöyle:
1934 - 3'üncü
1938 - İlk tur
1954 - Şampiyon
1958 - 4'üncü
1962 - Çeyrek final
1966 - 2'nci
1970 - 3'üncü
1974 - Şampiyon
1978 - İkinci grup aşaması
1982 - 2'nci
1986 - 2'nci
1990 - Şampiyon
1994 - Çeyrek final
1998 - Çeyrek final
2002 - 2'nci
2006 - 3'üncü
2010 - 3'üncü
2014 - Şampiyon
Kadro
Kaleci: Manuel Neuer (Bayern Münih), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Paris Saint-Germain)
Defans: Jerome Boateng, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Niklas Süle (Bayern Münih), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Jonas Hector (Köln), Antonio Rüdiger (Chelsea), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlin)
Orta saha: Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Paris Saint-Germain), Leon Goretzka (Schalke 04), İlkay Gündoğan (Manchester City), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Sebastian Rudy (Bayern Münih), Mesut Özil (Arsenal)
Forvet: Thomas Müller (Bayern Münih), Mario Gomez (Stuttgart), Marco Reus (Borussia Dortmund), Timo Werner (Leipzig)
Maç takvimi
17 Haziran (TSİ: 18.00): Almanya-Meksika (Luzhniki Stadı - Moskova)
23 Haziran (TSİ: 21.00): Almanya-İsveç (Fisht Stadı - Soçi)
27 Haziran (TSİ: 17.00): Güney Kore-Almanya (Kazan Arena - Kazan).
2018 FIFA Dünya Kupası'nda F Grubu: İsveç
Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda mücadele edecek İsveç Milli Takımı, kupada ilk şampiyonluğuna uzanmak istiyor.
Almanya, Meksika ve Güney Kore ile F Grubu'nda yer alan İsveç Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, Dünya Kupası geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
2016 yılında takımın başına geçen 55 yaşındaki Janne Andersson yönetimindeki İsveç, Avrupa elemelerinde Fransa, Hollanda, Bulgaristan, Lüksemburg ve Belarus'un yer aldığı A Grubu'nda mücadele etti.
10 maç sonunda 6 galibiyet ve bir beraberlikle 19 puan toplayan İsveç, 26 gol atarken, 9 gol yediği A Grubu'nu Fransa'nın ardından ikinci sırada tamamlayarak play-off hakkı kazandı.
Avrupa elemeleri play-off turunda İtalya ile mücadele eden İsveç, iki maç sonucunda rakibine üstünlük kurdu ve 12. kez adını Dünya Kupası finallerine yazdırdı.
İsveç, Rusya 2018 biletini şu sonuçlarla aldı:
Avrupa Elemeleri A Grubu
İsveç-Hollanda: 1-1
Lüksemburg-İsveç: 0-1
İsveç-Bulgaristan: 3-0
Fransa-İsveç: 2-1
İsveç-Belarus: 4-0
İsveç-Fransa: 2-1
Bulgaristan-İsveç: 3-2
Belarus-İsveç: 0-4
İsveç-Lüksemburg: 8-0
Hollanda-İsveç: 2-0
TAKIM | O | G | B | M | A | Y | Av | P |
Fransa | 10 | 7 | 2 | 1 | 18 | 6 | 12 | 23 |
İsveç | 10 | 6 | 1 | 3 | 26 | 9 | 17 | 19 |
Hollanda | 10 | 6 | 1 | 3 | 21 | 12 | 9 | 19 |
Bulgaristan | 10 | 4 | 1 | 5 | 14 | 19 | -5 | 13 |
Lüksemburg | 10 | 1 | 3 | 6 | 8 | 26 | -18 | 6 |
Belarus | 10 | 1 | 2 | 7 | 6 | 21 | -15 | 5 |
Avrupa Elemeleri Play-off
İsveç-İtalya: 1-0
İtalya-İsveç: 0-0
Öne çıkan oyuncuları
Yıldız futbolcusu Zlatan Ibrahimovic'e Dünya Kupası kadrosunda yer vermeyen Andersson yönetimdeki İsveç'te, futbolcuların çoğu Avrupa'nın liglerinde top koşturuyor. İsveç'in defans hattında Victor Lindelof, Mikael Lustig, Andreas Granqvist forma giyecek.
Orta sahasında Emil Forsberg, Victor Claesson ve Türk asıllı İsveçli futbolcu Jimmy Durmaz'ın da bulunduğu İsveç'in forvet hattında ise tecrübeli Marcus Berg ve dinamik John Guidetti yer alıyor.
Dünya Kupası geçmişi
İsveç Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 11 kez katıldı. 1934'te çeyrek final oynayan İsveç, 1938'de dördüncü oldu. 1950'de üçüncülük elde eden İsveç, ev sahibi olduğu 1958'de ise finalde Brezilya'ya kaybetse de tarihinin en büyük başarısına ulaştı.
Bundan önce katıldığı son organizasyonda (2006) ikinci turda Almanya'ya elenen İsveç, dünya kupalarında 46 maç yaptı. Bu maçlardan 16'sını kazandı, 17'sinden mağlubiyetle ayrıldı. İsveç, Dünya Kupası tarihi boyunca 74 gol attı, kalesinde ise 69 gol gördü.
İsveç'in dünya kupaları geçmişi şöyle:
1934 - Çeyrek final
1938 - Dördüncü
1950 - Üçüncü
1958 - Final
1970 - İlk tur
1974 - İkinci tur
1978 - İlk tur
1990 - İlk tur
1994 - Üçüncü
2002 - İkinci tur
2006 - İkinci tur
Kadro
Kaleci: Karl-Johan Johnsson (Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea City), Robin Olsen (Kopenhag)
Savunma: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Andreas Granqvist (Krasnodar), Filip Helander, Emil Krafth (Bologna), Pontus Jansson (Leeds United), Mikael Lustig (Celtic), Victor Lindelof (Manchester United), Martin Olsson (Swansea City)
Orta saha: Viktor Claesson (Krasnodar), Jimmy Durmaz (Toulouse), Albin Ekdal (Hamburg), Emil Forsberg (Leipzig), Oscar Hiljemark (Genoa), Sebastian Larsson (Hull City), Marcus Rohden (Crotone), Gustav Svensson (Seattle Sounders)
Forvet: Marcus Berg (El-Ayn), John Guidetti (Alaves), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren), Ola Toivonen (Toulouse)
Maç takvimi
18 Haziran (TSİ: 15.00): İsveç-Güney Kore (Nizhny Novgorod Stadı - Nizhny Novgorod)
23 Haziran (TSİ: 21.00): Almanya-İsveç (Fisht Stadı - Soçi)
27 Haziran (TSİ: 17.00): Meksika-İsveç (Ekaterinburg Arena -Ekaterinburg).
2018 FIFA Dünya Kupası'nda F Grubu: Güney Kore
Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda mücadele edecek Güney Kore Milli Takımı, gruptan çıkmayı hedefliyor.
İsveç, Almanya ve Meksika ile F Grubu'nda yer alan Güney Kore Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, Dünya Kupası geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
Temmuz 2017'de milli takımın başına getirilen 47 yaşındaki Shin Tae-yong yönetimindeki Güney Kore, Asya elemelerine 2. turdan başladı.
Lübnan, Kuveyt, Myanmar ve Laos'un bulunduğu G Grubu'nda yer alan Güney Kore, 8 karşılaşma sonunda 8 galibiyet alarak 24 puanla grubu lider bitirdi ve 3. tura yükseldi.
Güney Kore, 2. turda gruplarını ilk iki sırada bitiren 12 takımın, altışarlı iki grupta mücadele ettiği 3. turda, A Grubu'nda İran, Suriye, Özbekistan, Çin ve Katar ile yarıştı. 10 maçtan 4 galibiyet, 3 mağlubiyetle ayrılan Güney Kore, 15 puan toplayarak grubunu 2'nci tamamladı ve Dünya Kupası'nın yolunu tuttu.
Güney Kore, Rusya 2018 biletini şu sonuçlarla aldı:
2. tur
Myanmar-Güney Kore: 0-2
Güney Kore-Laos: 8-0
Lübnan-Güney Kore: 0-3
Kuveyt-Güney Kore: 0-1
Güney Kore-Myanmar: 4-0
Laos-Güney Kore: 0-5
Güney Kore-Lübnan: 1-0
Güney Kore-Kuveyt: 3-0
Takım | O | G | B | M | A | Y | Av | P |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Güney Kore | 8 | 8 | 0 | 0 | 27 | 0 | 27 | 24 |
Lübnan | 8 | 3 | 2 | 3 | 12 | 6 | +6 | 11 |
Kuveyt | 8 | 3 | 1 | 4 | 12 | 10 | +2 | 10 |
Myanmar | 8 | 2 | 2 | 4 | 9 | 21 | −12 | 8 |
Laos | 8 | 1 | 1 | 6 | 6 | 29 | −23 | 4 |
3. tur
Güney Kore-Çin: 3-2
Suriye-Güney Kore: 0-0
Güney Kore-Katar: 3-2
İran-Güney Kore: 1-0
Güney Kore-Özbekistan: 2-1
Çin-Güney Kore: 1-0
Güney Kore-Suriye: 1-0
Katar-Güney Kore: 3-2
Güney Kore-İran: 0-0
Özbekistan-Güney Kore: 0-0
TAKIM | O | G | B | M | A | Y | Av | P |
İran | 10 | 6 | 4 | 0 | 10 | 2 | 8 | 22 |
Güney Kore | 10 | 4 | 3 | 3 | 11 | 10 | 1 | 15 |
Suriye | 10 | 3 | 4 | 3 | 9 | 8 | 1 | 13 |
Özbekistan | 10 | 4 | 1 | 5 | 6 | 7 | -1 | 13 |
Çin | 10 | 3 | 3 | 4 | 8 | 10 | -2 | 12 |
Katar | 10 | 2 | 1 | 7 | 8 | 15 | -7 | 7 |
Öne çıkan oyuncuları
Daha önceki turnuvalarda Cha Bum-kun, Hong Myung-bo, Park Ji-sung'un yer aldığı Güney Kore'nin kadrosunda, Swansea City'den Ki Sung-yeung, Tottenham'dan Son Heung-min ve Salzburg'dan Hwang Hee-chan gibi Avrupa liglerinde top koşturan isimler yer alıyor.
Dünya Kupası geçmişi
Güney Kore Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 9 kez katıldı. Dünya Kupası sayfasını İsviçre 1954'te açan Güney Kore, ilk turda elenmekten kurtulamadı. İkinci Dünya Kupası katılımı için 32 yıl beklemesi gereken Güney Kore, 1986'da Meksika'da düzenlenen turnuva dahil yapılan 9 Dünya Kupası organizasyonunda da mücadele etti.
Takım, tarihinin en büyük başarısını, Japonya ile beraber ev sahipliği yaptığı 2002 Dünya Kupası'nda elde etti. Çeyrek finalde, İspanya'yı penaltı atışları sonunda 5-3 mağlup eden Güney Kore, 3'üncülük maçında Türkiye'ye yenilerek turnuvayı 4'üncü bitirdi. Teknik direktör Shin Tae-yong 2017'nin temmuz ayında Güney Kore'nin başına geçti.
Dünya kupalarında 31 maç yapan Asya ülkesi, bu maçlardan 5'ini kazandı, 17'sinden mağlubiyetle ayrıldı. Güney Kore, Dünya Kupası tarihi boyunca 31 gol attı, kalesinde 67 gol gördü.
Güney Kore'nin dünya kupaları geçmişi şöyle:
1954 - İlk tur
1986 - İlk tur
1990 - İlk tur
1994 - İlk tur
1998 - İlk tur
2002 - 4'üncü
2006 - İlk tur
2010 - 2. tur
2014- İlk tur
Kadro
Kaleci: Kim Seung-gyu (Vissel Kobe), Kim Jin-hyeon (Cerezo Osaka), Cho Hyun-woo (Daegu)
Defans: Kim young-gwon (Guangzhou Evergrande), Jang Hyun-soo (Tokyo), Jung Seung-hyun (Sagan Tosu), Yun Yong-sun (Seongnam), Oh Ban-suk (Jeju United), Kim Min-woo (Sangju Sangmu), Park Joo-ho (Ulsan Hyundai), Hong Chul (Sangju Sangmu), Go Yo-han (Seoul), Lee Yong (Jeonbuk Hyundai Motors)
Orta saha: Ki Sung-yueng (Swansea City), Jung Woo-young (Vissel Kobe), Ju Se-jong (Asan Mugunghwa FC), Koo Ja-cheol (Augsburg), Lee Jae-sung (Jeonbuk Hyundai Motors), Lee Seung-woo (Hellas Verona), Moon Seon-min (Incheon United)
Forvet: Kim Shin-wook (Jeonbuk Hyundai Motors), Son Heung-min (Tottenham), Hwang Hee-chan (Salzburg)
Maç takvimi
18 Haziran (TSİ: 15.00): İsveç-Güney Kore (Nizhny Novgorod Stadı - Nizhny Novgorod)
23 Haziran (TSİ: 18.00): Güney Kore-Meksika (Rostov Arena - Rostov-On-Don)
27 Haziran (TSİ: 17.00): Güney Kore-Almanya (Kazan Arena - Kazan).
2018 FIFA Dünya Kupası'nda F Grubu: Meksika
Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda Meksika Milli Takımı, Almanya, Güney Kore ve İsveç'in bulunduğu F Grubu'nda mücadele edecek.
Grupta ilk ikiye girmek için çaba harcayacak Meksika Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:
Kupaya katılma mücadelesi
Meksika, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Elemeleri'nde ABD, Kosta Rika, Honduras, Panama, Trinidad ve Tobago ile mücadele etti.
10 maç oynadığı eleme grubunda 6 galibiyet, 3 beraberlikle 21 puan toplayan Meksika, lider olarak Rusya bileti almaya hak kazandı.
Meksika, Rusya 2018 biletini şu sonuçlarla aldı:
ABD-Meksika: 1-2
Panama-Meksika: 0-0
Meksika-Kosta Rika: 2-0
Trinidad ve Tobago-Meksika: 0-1
Meksika-Honduras: 3-0
Meksika-ABD: 1-1
Meksika-Panama: 1-0
Kosta Rika-Meksika: 1-1
Meksika-Trinidad ve Tobago: 3-1
Honduras-Meksika: 3-2
Takım | O | G | B | M | A | Y | Av | P |
Meksika | 10 | 6 | 3 | 1 | 16 | 7 | 9 | 21 |
Kosta Rika | 10 | 4 | 4 | 2 | 14 | 8 | 6 | 16 |
Panama | 10 | 3 | 4 | 3 | 9 | 10 | -1 | 13 |
Honduras | 10 | 3 | 4 | 3 | 13 | 19 | -6 | 13 |
ABD | 10 | 3 | 3 | 4 | 17 | 13 | 4 | 12 |
Trinidad ve Tobago | 10 | 2 | 0 | 8 | 7 | 19 | -12 | 6 |
Öne çıkan oyuncuları
Daha önceki turnuvalarda Antonio Carbajal, Hugo Sanchez, Jorge Campos, Cuauhtemoc Blanco gibi oyuncuların forma giydiği Meksika, Javier Hernandez, Andres Guardado ve Raul Jimenez gibi önemli oyuncularıyla başarı kovalayacak.
Manchester United ve Bayer Leverkusen gibi Avrupa'nın üst düzey takımlarında forma giydikten sonra kariyerini West Ham United'da devam ettiren 29 yaşındaki Hernandez, attığı 49 golle milli takım tarihinin en skorer futbolcusu unvanını elinde bulunduruyor.
PSV Eindhoven forması giyen 22 yaşındaki kanat oyuncusu Hirving Lozano, Meksika Milli Takımı'yla ilk Dünya Kupası heyecanını yaşayacak.
Dünya Kupası geçmişi
Meksika Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 15 kez katıldı. Dünya Kupası tarihinde 53 maç yapan Meksika, bu maçlardan 14'ünü kazandı, 14'ünden beraberlikle, 25'inden mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2014'da katılan Meksika, Dünya Kupası tarihi boyunca 57 gol attı, kalesinde 92 gol gördü.
En büyük başarısı çeyrek final olan Meksika'nın Dünya Kupası geçmişi şöyle:
1930 - İlk tur
1950 - İlk tur
1954 - İlk tur
1958 - İlk tur
1962 - İlk tur
1966 - İlk tur
1970 - Çeyrek final
1978 - İlk tur
1986 - Çeyrek final
1994 - İkinci tur
1998 - İkinci tur
2002 - İkinci tur
2006 - İkinci tur
2010 - İkinci tur
2014 - İkinci tur
Dünya Kupası kadrosu
Kaleci: Guillermo Ochoa (Standard), Alfredo Talavera (Toluca), Jesus Corona (Cruz Azul),
Savunma: Carlos Salcedo (Eintracht Frankfurt), Diego Reyes (Porto), Hector Moreno (Real Sociedad), Hugo Ayala (Tigres), Edson Alvarez (Club America), Jesus Gallardo (Pumas), Miguel Layun (Sevilla),
Orta saha: Rafa Marquez (Atlas), Hector Herrera (Porto), Jonathan dos Santos (LA Galaxy), Andres Guardado (Real Betis), Marco Fabian (Eintracht Frankfurt), Giovani Dos Santos (LA Galaxy),
Forvet: Javier Hernandez (West Ham United), Raul Jimenez (Benfica), Oribe Peralta (Club America), Jesus Corona (Porto), Carlos Vela (LAFC), Javier Aquino (Tigres), Hirving Lozano (PSV).
Maç takvimi
17 Haziran (TSİ: 18.00): Almanya - Meksika (Luzhniki Stadı - Moskova)
23 Haziran (TSİ: 18.00): Güney Kore - Meksika (Rostov Stadı - Rostov)
27 Haziran (TSİ: 17.00): Meksika - İsveç (Ekaterinburg Arena - Ekaterinburg)
Dünya Kupası ev sahiplerine yaramıyor
Futbolda 21'incisi Rusya'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası'nda geride kalan 20 finalin sadece 6'sında ev sahibi takımlar şampiyonluğu kazandı.
Uruguay'da 1930 yılında başlayan Dünya Kupası serüveninde bugüne kadar 20 kez bu organizasyon düzenlendi. Bu 20 kupada ev sahibi ülkeler 6 kez şampiyon olurken, diğerleri ise 14 kez mutlu sona ulaştı.
İlk iki Dünya Kupası'nı ev sahibi ülkeler kazandı, son 4 organizasyonda ise ev sahibi olmayanlar zirveye çıktı.
Kazanan 6 ev sahibi
Dünya Kupası'nın başlamasıyla birlikte ev sahibi ülkeler başarılı bir grafik çizdi.
1930'da Uruguay, 1934'te de İtalya, evlerinde düzenlenen şampiyonalarda taraftarlarına şampiyonluk sevinci yaşattı.
İngiltere, 1966'da evindeki kupada ilk ve tek şampiyonluğunu alırken, Batı Almanya 1974'te, Arjantin 1978'de, son olarak da Fransa 1998'de seyircisi önünde şampiyon oldu.
Son 4 turnuvada ev sahipleri kazanamadı
Son 4 Dünya Kupası'nda ev sahibi ülkeler şampiyonluğa ulaşamadı.
Fransa 1998'in ardından, 2002'de Güney Kore ve Japonya'daki kupayı Brezilya, 2006 Almanya'dakini İtalya, 2010 Güney Afrika'dakini İspanya, 2014 Brezilya'dakini ise Almanya kazandı.
Brezilya ve İsveç evlerindeki finali kaybetti
Dünya Kupası tarihinde evlerinde final oynayıp kaybeden iki ülke milli takımı bulunuyor.
Brezilya 1950'de, İsveç ise 1958'de ülkelerinde yapılan Dünya Kupası'nda final oynamalarına rağmen mutlu sona ulaşamadı.
Brezilya, 1950'de statü gereği beraberliğin bile kendisine yettiği finalde, seyircisi önünde Uruguay'a 2-1 mağlup olup, tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşma fırsatını tepti. İsveç ise 1958'deki finalde taraftarının karşısında Brezilya'ya 5-2 gibi farklı bir sonuçla yenilerek, ikinci oldu.
Ev sahipleri ve şampiyonlar
Dünya Kupası'nda ev sahipleri, şampiyonlar, finalistler ve sonuçlar şöyle:
Tarih |
Ev sahibi |
Şampiyon |
Finalist |
Sonuç |
1930 |
Uruguay |
Uruguay |
Arjantin |
4-2 |
1934 |
İtalya |
İtalya |
Çekoslovakya |
2-1 (uzatma) |
1938 |
Fransa |
İtalya |
Macaristan |
4-2 |
1950 |
Brezilya |
Uruguay |
Brezilya |
2-1 |
1954 |
İsviçre |
Batı Almanya |
Macaristan |
3-2 |
1958 |
İsveç |
Brezilya |
İsveç |
5-2 |
1962 |
Şili |
Brezilya |
Çekoslovakya |
3-1 |
1966 |
İngiltere |
İngiltere |
Batı Almanya |
4-2 (uzatma) |
1970 |
Meksika |
Brezilya |
İtalya |
4-1 |
1974 |
Batı Almanya |
Batı Almanya |
Hollanda |
2-1 |
1978 |
Arjantin |
Arjantin |
Hollanda |
3-1 (uzatma) |
1982 |
İspanya |
İtalya |
Batı Almanya |
3-1 |
1986 |
Meksika |
Arjantin |
Batı Almanya |
3-2 |
1990 |
İtalya |
Batı Almanya |
Arjantin |
1-0 |
1994 |
ABD |
Brezilya |
İtalya |
0-0 (3-2 penaltı) |
1998 |
Fransa |
Fransa |
Brezilya |
3-0 |
2002 |
G.Kore-Japonya |
Brezilya |
Almanya |
2-0 |
2006 |
Almanya |
İtalya |
Fransa |
1-1 (5-3 penaltı) |
2010 |
G.Afrika |
İspanya |
Hollanda |
1-0 (uzatma) |
2014 | Brezilya | Almanya | Arjantin | 1-0 (uzatma) |
Ev sahiplerinin performansı
İtalya 1990'da, Almanya ise 2006'da ev sahibi oldukları Dünya kupalarında üçüncü sırayı elde etti.
Türkiye, 2002'deki Dünya Kupası'nda önce ev sahibi Japonya'yı son 16 turunda, daha sonra da diğer ev sahibi Güney Kore'yi üçüncülük maçında yenmeyi başardı.
Güney Afrika, ev sahibi olup, ilk tur gruplarını geçemeyen tek ülke oldu.
Şampiyon olamayan ve finale çıkamayan ev sahibi ülkelerin Dünya Kupası performansları şöyle:
1938 Fransa: Çeyrek finalde 3-1'lik skorla İtalya'ya elendi.
1954 İsviçre: Çeyrek finalde 7-5'lik skorla Avusturya'ya kaybetti.
1962 Şili: Yarı finalde 4-2'lik skorla Brezilya'ya elendi.
1970 Meksika: Çeyrek finalde 4-1'lik skorla İtalya'ya yenildi.
1982 İspanya: İkinci turda Batı Almanya ve İngiltere'nin bulunduğu grubu son sırada tamamlayıp elendi.
1986 Meksika: Çeyrek finalde penaltılar sonucunda 4-1'le Batı Almanya'ya mağlup oldu.
1990 İtalya: İngiltere'yi 2-1 yenerek dünya üçüncüsü oldu.
1994 ABD: Son 16 turunda Brezilya'ya 1-0 yenilerek elendi.
2002 Güney Kore-Japonya: Güney Kore, Türkiye'ye 3-2 yenilerek, dünya dördüncüsü oldu. Japonya, son 16 turunda Türkiye'ye 1-0 mağlup olarak elendi.
2006 Almanya: Portekiz'i 3-1 yenerek, dünya üçüncüsü oldu.
2010 Güney Afrika: Uruguay, Meksika ve Fransa'nın yer aldığı A Grubu'nu 3. sırada tamamlayarak, elendi. Güney Afrika, ev sahibi olup, grup aşamasını geçemeyen ilk ülke olarak dikkati çekti.
2014 Brezilya: Yarı finalde Almanya'ya 7-1 gibi tarihi bir skorla mağlup olan Brezilya, üçüncülük maçında da Hollanda karşısında sahadan 3-0 yenik ayrıldı.