Dünya Kupası CEO'sundan işçi ölümleri hakkında şoke eden açıklama!

Akın Ungan
09.12.2022 - 10:26 | Son Güncellenme: 09.12.2022 - 10:48

Katar Dünya Kupası CEO'su Nasser Al Khater, turnuva hazırlıkları sırasında hayatını kaybeden işçiler için ölümün hayatın bir parçası olduğunu söyledi.

Dünya Kupası CEO'sundan işçi ölümleri hakkında şoke eden açıklama!

AJANSSPOR HABER

2022 Dünya Kupası üst düzey yöneticisi Nasser Al Khater, yeni açıklamaları ile sporseverleri şaşırttı. Khater, Dünya Kupası hazırlıklarında hayatını kaybeden işçiler hakkında sorulan soruya "Ölüm hayatın bir parçası" diyerek yanıt verdi.

Katar iş güvenliği soruşturması başlattı

Katar, Dünya Kupası hazırlıkları sırasında göçmen işçilerin ölümleri ve iş güvenliği sorunları ile sık sık gündeme gelmişti. Dünya Kupası sırasında ise eğitim sahasında bir işçinin öldüğüne dair hazırlanan raporların ardından Katar, işçi ölümü ile ilgili iş güvenliği soruşturması başlattı.

İşçinin ölümünü doğruladı

Doha'daki 2022 Dünya Kupası Başkanı Nasser Al Khater, Reuters’a yaptığı açıklamada fazla detay vermeden bir işçinin öldüğünü doğruladı. İşçinin ailesine taziyede bulunan Khater, gazetecilerin konu hakkındaki sorularına karşı hayal kırıklığı duyduğunu ifade etti.

İlgini Çekebilir
Önce 50 dediler şimdi 500!
Habere Git

"Ölüm hayatın doğal bir parçasıdır"

Khater, gazetecilere şu sözlerle sitem etti: "İster işte, ister uykunuzda olsun ölüm hayatın doğal bir parçasıdır. Bir Dünya Kupası'nın ortasındayız ve başarılı bir Dünya Kupası geçirdik. Ve bu şu anda konuşmak istediğin şey mi?"

"Khater’in açıklaması duyarsız"

Nasser Al Khater’in yaptığı açıklamanın ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) temsilcisi Rothna Begum, Katar 2022 Dünya Kupası Başkanını kınadı. Begum, "Katarlı yetkilinin yorumu hayatını kaybeden göçmen işçiye yönelik duyarsız bir umursamazlık sergiliyor. Ölümlerin olduğu ve olmasının da doğal olduğu yönündeki açıklaması birçok göçmen işçi ölümünün önlenebilir olduğunu göz ardı ediyor." dedi.

"İş kazaları sürekli olarak azaldı"

Nasser Al Khater’e gelen tepkilerin ardından Katar hükümeti yetkilileri açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Katar’da katı sağlık ve güvenlik standartları getirildiğinden ve yaptırımların şiddeti arttırıldığından beri işle ilgili kazaların oranının sürekli olarak azaldığı belirtildi.

İlgini Çekebilir
Katar'dan kaçtılar!
Habere Git

"Güvenlik protokollerine uyulmaysa ağır cezalar verilecek"

Ayrıca açıklamada ölen işçi hakkında başlatılan iş güvenliği soruşturması hakkında, "Soruşturma güvenlik protokollerine uyulmadığı sonucuna varırsa şirket için yasal işlem başlatılacak ve ağır mali cezalara tabi tutulacak." ifadelerine yer verildi.

Filipinli bir işçi hayatını kaybetti

The Athletic, Çarşamba günü, Suudi Arabistan Milli Takımı'nın antrenman sahası olan Sealine Resort’taki bir otoparkta Filipinli bir işçinin öldüğünü iddia etti. Aktarılan bilgilere göre otoparkın ışıklarını tamir etmek için sözleşmeli olarak çalışan Filipinli bir adam, bir aracın yanında yürürken rampadan kaydı ve düştü. Yere kafa üstü düşen Filipinli işçi betona sertçe çarptıktan sonra hayatını kaybetti.

Tesis iddialara karşı sessiz kaldı

The Athletic’in iddia raporunda birden fazla isimsiz kaynağa atıfta bulunuldu ve kazanın Dünya Kupası sırasında olduğu belirtildi. Fakat buna karşın net bir tarih verilmedi. İddiaların odağındaki tesis ise Reuters’ın sorularına hemen yanıt vermekten kaçındı.

İlgini Çekebilir
Infantino: Kendimi Katarlı hissediyorum, kendimi eşcinsel hissediyorum
Habere Git

"Ölen kişi soruşturmaya dahil değil"

Katar’ın Dünya Kupası organizatörlerinden Teslimat ve Miras Yüksek Komitesi (SC), hayatını kaybeden kişinin SC bünyesinde değil bir müteahhit olarak çalıştığını açıkladı. Ayrıca ölen Filipinli adamın Katar hakkındaki iş güvenliği soruşturmasına dahil olmadığının altı çizildi.

En az 6 bin 500 işçi öldü

The Guardian, geçen yıl resmi kayıtlardan yaptığı hesaplamalara göre Katar’da en az 6 bin 500 işçinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Bu işçilerin çoğu muhtemelen Dünya Kupası hazırlıklarında çalışıyordu. Ayrıca ölen 6 bin 500 işçinin Katar’ın etkinliği düzenleme hakkı kazanmasından bu yana olduğu da belirtilmişti.

Bu iddiaların ardından Katar, ölüm sayısının göçmen işgücü boyutuyla orantılı olduğunu ve bu sayının beden işçisi olmayan işçileri de içerdiğini söyledi. Katar tarafından yapılan açıklamada kaybedilen her canın bir trajedi olduğu da vurgulandı.

"Ölen işçi sayısı 400 ila 500 arasında"

SC daha önce yaptığı bir açıklamada Dünya Kupası ile ilgili projelerde işle ilgili 3 ve işle ilgili olmayan 37 ölümün meydana geldiğini söylemişti. Yakın zamanda gerçekleşen bir televizyon röportajında ise SC Genel Sekreteri Hassan Al-Thawadi, Dünya Kupası ile ilgili projelerde ölen işçi sayısının tahmini olarak 400 ila 500 arasında olduğunu söyledi.

Senin için hazırladığımız haberler