Dünyaca ünlü F1 pilotu Patrick Tambay hayatını kaybetti | Formula 1 Haberleri

Orhan Gülek
04.12.2022 - 16:22 | Son Güncellenme: 04.12.2022 - 16:51

Kariyerinde iki kez Formula 1 Grand Prix'si kazanan Scuderia Ferrari'nin eski pilotu Patrick Tambay, 73 yaşında hayatını kaybetti. İşte tüm detaylar...

Dünyaca ünlü F1 pilotu Patrick Tambay hayatını kaybetti | Formula 1 Haberleri

AJANSSPOR - HABER

Formula 1'de iki kez Formula 1 yarış zaferi bulunan ve ayrıca Le Mans 24 Saat sürücüsü Patrick Tambay, 73 yaşında hayata veda etti.

Tambay, Parkinson hastasıydı

Tambay'ın ölüm haberi, ailesi tarafından Pazar günü Fransız haber ajansı AFP'ye bildirildi. Sinir sistemini ve diyabeti etkileyen ilerleyici bir hastalık olan eski F1 pilotu Tambay, Parkinson hastalığından muzdaripdi.

Patrick Tambay, Ferrari ile iki zafere ulaştı

25 Haziran 1949'da doğan Tambay, F1'de on yıl geçirdi ve McLaren, Ferrari ve Renault da dahil olmak üzere grand prix yarışlarının en büyük takımlarından bazılarında yarıştı. Tambay, 1982 Hockenheim ve 1983 Imola yarışı olmak üzere kariyerindeki iki galibiyete Ferrari ile ulaşmıştı.

F1'de son galbiyeti San Marino GP'de gerçekleşti

Tambay, ikinci ve son galibiyetini 1983'te San Marino GP'de ulaştı. Fransız pilot, aynı yıl  şampiyonluk kazanan Nelson Piquet ile Alain Prost ve Ferrari takım arkadaşı Rene Arnoux'nun ardından şampiyonanın en iyi dördüncü pilotu oldu.

Tambay, Le Mans 24 Saat'te de yarıştı

Tambay ayrıca Le Mans 24 Saat'te dört maça çıktı. 1989'da Jaguar ile finişe ulaştı ve ikonik XJR'de genel klasmanda dördüncü oldu.

Can-Am'de iki kez şampiyon oldu

Öte yandan Tambay'ın F1 dışındaki diğer mücadeleleri, Can-Am serisinde 1977 ve 1980'de Carl A. Haas Racing ile iki şampiyonlukla sonuçlandı.

Can-Am yarışları hakkında

Can-Am serisi, Kanada'da da iki yarış ve Amerika Birleşik Devletleri'nde dört yarışla düzenlenen ve 7 sürücünün mücadele ettiği bir organisazyondur.

Peki Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden, yavaş ilerleyen bir beyin hastalığıdır. Parkison hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden bir sporcu da  ünlü boksör Muhammed Ali'ydi. Uzun süredir Parkinson rahatsızlığı bulunan ve solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle yaşam mücadelesi veren Muhammed Ali, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Senin için hazırladığımız haberler