Galatasaray'da yetki genel kurulu gerçekleştiriliyor

31.07.2022 - 10:28 | Son Güncellenme: 31.07.2022 - 15:46

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, çeşitli projeler için yetki isteyecekleri olağanüstü genel kurul toplantısında üyelere hitap ediyor. İşte detaylar...

Galatasaray'da yetki genel kurulu gerçekleştiriliyor

Galatasaray yönetiminin, gayrimenkul ve taşınmazların değerlendirilmesi için üyelerden yetki isteyeceği olağanüstü genel kurul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerekleştiriliyor. Genel kurulda kürsüye gelen başkan Dursun Özbek, yetki istedikleri projeleri ve detaylarını anlattı. İşte Özbek'in konuşmasından öne çıkanlar...  

Galatasaray'ın geleceğine ilişkin önemli kararları almak için yetki genel kurulu gerçekleştirdiklerini belirten Dursun Özbek, "Tüm üyelerimize zamanlarını ayırıp genel kurulumuza katıldıkları için bir kez daha teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimizden bugüne yaklaşık 1.5 ay oldu. Bu süreçte neler yaptığımızdan kısaca bahsetmek istiyorum." dedi. 

"Galatasaray Adası'ndaki çalışmaları tamamladık, sözümüzü tuttuk"

Seçim sürecinde Galatasaray Adası ile ilgili bir söz verdiklerini hatırlatan Özbek, "Çok kısa süre içerisinde Galatasaray Adası'ndaki çalışmaları tamamladık, sözümüzü tuttuk. Sadece bir gün o da bayramın birinci günü durdu çalışmalarımız. Çok yoğun süren 25-26 günlük bir çalışma sürecini geçirdik. Geçmişte olduğu gibi Galatasaraylıların buluşma noktası olacak adamız. Özellikle Avrupa Yakası'nda bulunan üyelerimizin buluşma noktasında eksikliklerimiz vardı. Karşı tarafta Kalamış var, burada da adamız var. Artık eskisi gibi orada hep bir arada olacağız. Bunu başardığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Ayrıca adamızın yanında yer alan Milli Emlak'a ait bölümlerinde ittifak hakkını 30 yıllığına Galatasaray'a kazandırdık. Bu konuda çalışmalarından dolayı değerli yönetim kurulu üyelerimize ve hiçbir noktada Galatasaray'dan desteğini esirgemeyen sevgili Erden Timur'a teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Sadece bugünü değil geleceğimizi de garanti altına alacağız"

Göreve gelir gelmez diğer bir icraatlarının Kemerburgaz arazisi ile ilgili olduğunu ifa eden Özbek, "Kemerburgaz arazisi Galatasaray'ın geleceği için çok değerli bir hasettir. Kemerburgaz'dan Milli Emlak'a ait 3 parselin 30 yıllık üst kullanım hakkını da aldık. Eğer bugün yetkiyi alırsak Galatasaray'ımızın geleceğini bu araziye kuracağımız futbol takımı ve altyapı tesislerini inşa etmeyi planlıyoruz. Sadece bugünün başarılarını değil, Galatasaray'ımızın yetişen gençlerini burada garanti altına alacağız." şeklinde konuştu.

"Cumhuriyetin yüzü Galatasaray'dır"

"Bildiğiniz üzere, en önemli konu önümüzdeki sene Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emaneti olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü" diyen Dursun Özbek sözlerini şöyle sürdürdü.

"Galatasaray şanlı tarihiyle, fikri hür, vicdanı hür duruşuyla eşi benzeri olmayan başarılarıyla cumhuriyetimizin en değerli spor kulübü olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Cumhuriyetin yüzü Galatasaray'dır değerli arkadaşlar. Bu amaçla en iyi kadroları kurup özlediğimiz sportif başarılara ulaşmak için çalışıyoruz. Bu görev bana ve ekip arkadaşlarıma emanet edildi. Sadece bugünü değil, geleceği de düşünmek zorundayız. Galatasaray'ın 1 lirasının da hesabını yaparak hareket etmemiz gerekiyor."

"Genel, ucu açık bırakılmış bir yetki talep etmiyoruz"

Arkadaşlarıyla beraber bugünkü gündem için detaylı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Galatasaray Başkanı, "Tamamen şeffaf, sadece yapılmak istenen projelere yönelik bir yetkiyi genel kurulun takdirine sunuyoruz. Genel ucu açık bırakılmış bir yetki talep etmiyoruz sevgili arkadaşlar. Galatasaray tarihinde ilk defa yönetim olarak kendimizi sınırlandırarak dört aşamalı denetim ve onay sürecinde bu yetkiye dahil ettik. Bu yetkiyle gerçekleştirilecek ihale süreçlerinin yöntemi ve projeler neticesinde oluşacak gelirin nasıl kullanılacağına dair bilgiler de arkadaşlarım birazdan detaylı bir şekilde anlatır. Bu yaklaşımımızın önümüzdeki günlerde örnek olmasını diliyorum. " dedi.

Yetki istedikleri en önemli korulardan birinin Bankalar Birliği yapılandırma anlaşmasından çıkmak olduğunun altını çizen Özbek, "Bu anlaşma yapılırken elzemdi. Bu anlaşma o gün Galatasaray'ın önünü açtı, sıcak para girişi Galatasaray'ın istekleri çerçevesinde... Her defasında söyledim bende olsam yapardım. Fakat bugüne geldiğimizde elimizdeki imkanların kullanılması suretiyle bu anlaşmanın Galatasaray'a getirdiği mecburiyetler artık kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Onun için de bizi yetkilendirirseniz biz belli bir süreci takip ederek bu yapılandırma anlaşmasından çıkacağız. Bu anlaşmayla ilgili çeşitli yorumlar var, hiçbirine haksız diyemeyiz. Farklı görüş açıları var. En önemlilerinden bir tanesi; düşük bir faizle uzun vadeye yayılmış Galatasaray borçlarını, niye kapatıyorsun kardeşim bu hesabı, faiz bugün için düşük dolayısıyla bir fon ve para oluşturuyorsam başka yerlerde kullan bunu." diye konuştu.

"Çok ince hesaplar yaptık"

Yapılan yapılandırma anlaşması TLREF artı 1.5 şeklinde fiyatlandırılmış olmasına rağmen sene de 400 milyon TL faiz ödediklerini vurgulayan Özbek şunları kaydetti:

"Merkez Bankası'nın günlük olarak tayin ettiği TLREF, her an değişebilir. Bu kadar düşükken 400 milyon TL faiz ödeyen kulübümüz TLREF'in mecburiyetler karşısında bir gün değiştiğinde 30'a, 20'ye çıktığında ödeyeceğimiz faizi düşünün. 1 milyardan başlar 1.5 milyara kadar gider. Biz böyle bir durumda bu faizi nasıl öderiz. İnanın bana çok ince hesaplar yaptık. Kazancımızın tümünü faize yatırsak zor baş ederiz. Önümüzde bir imkan varsa bizim bu faiz yükünden kurtulmamız için önümüzde bir imkan varsa bunu kullanalım. Zaten sizden onay aldıktan sonra yapacağımız projelerden gelecek nakit akışı bazılarından 4-5 aydan sonra başlıyor, bazıları 8 ay sonra geliyor. Bu niyetimiz bu sürecin sonunda ekonomiye bakarız. Bugünkü gibi TLREF burada kalıyor mu kalmıyor mu piyasa faizleri nedir ne değildir şundan emin olmanızı istiyorum. Galatasaray'ın menfaati neredeyse bizim uygulamamız orada olacaktır. Ben bu endişeyi taşıdığım için 50 yıla yakın ticaret hayatı olan birisi olarak diyorum ki her an faiz yükünde farklılıklar olabilir. Bunun tedbiri olarak da sizden yetki istiyoruz."

"Adayı daha mükemmel hale getirmek için yetki istiyoruz"

Galatasaray Adası ile ilgili bilgi veren başkan Özbek, "Galatasaray Adası'nın durumu malum. 2500 metre kare tapulu bir mülkiyeti var. Sağında solunda Milli Emlak'a ait voli alanları var. Bu voli alanlarının da üst kullanım haklarını aldık. Üst kullanım hakkıyla beraber burayı geliştirmemiz lazım. Adayı daha mükemmel hale getirmek için yetki istiyoruz." açıklamasını yaptı.

 

Florya arazisi

"Florya'da bize ait olmayan 40 dönüm arsanın da satın alınması dolayısıyla 40 dönüme çıkan imarlı geliştirilecek arsanın kazancının tümünün Galatasaray'a gelmesi fırsatı çıkmıştır" diyen dursun Özbek sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bazılarının dediği gibi bu seçim döneminde hazırlanmış bir proje değildir değerli Galatasaryalılar. Bu projeler bundan 5-6 yıl senesine gidiyor. Bu projelerin beraber birleştirilmesi iki arsanın Galatasaray'a çok kuvvetli fon yaratması da Sn. Burak Elmas döneminde başlamıştır. Burak başkanla bu projeyi geliştirdik, sevgili Erden Timur da o zaman bu geliştirme projelerine dahildi. Onunla beraber Emlak Konut'a yapmış olduğumuz ziyaretlerde biz Emlak Konut'u bu yönde ikna etmeye çalıştık. Biz yönetimde olalım olmayalım hiç önemli değil. Galatasaray'ın faydasına yapılacak bir iş varsa biz oradayız. Onun için çok uzun süreden beri emek verilen Florya projesi birazdan anlatılacağı gibi çok önemli bir fon yaratacaktır."

"Duş var başlığı yok, lavabo var musluğu yok"

Kemeburgaz projesi hakkında konuşan Dursun Özbek, "Futbol takımımız ebatları uygun olmayan bir sahada sezon hazırlığı yaptı. Peki Galatasaray Kulübü buna layık mı, ya da Galatasaray'ı yönetenler böyle mi yönetmeli. Ben ve arkadaşlarım Galatasaray'a yakışan başarılarıyla, tesisleriyle hem amatör dalda hem de profesyonel dallardaki başarıyla kuruluş amaçlara hizmet etmek mecburiyetindedir. Bu yetki amatör şubelerin gelişmesinde önemli rol alacak. Kemerburgaz projesinde bazı üyeler 'Geri verelim' diyor. Biz oradaki üst kullanım hakkını da aldık 30 yıl. Bu projeyi tam 6 sene önce yaptık. Florya'ya bir gidin bakın. Manzarayı gözlerinizle görün. 40-50 yıl önce yapılmış yerler. Tesislere gittim sordum. Duş var başlığı yok, lavabo var musluğu yok. İşte bu projeler bunun için lazım." ifadelerini kullandı.

 

"Buna var mısınız?"

Galatasaray'a yeni taşınmazlar kazandırmak için yetki istediklerini kaydeden Dursun Özbek, "Ben size soruyorum arkadaşlar. Hiçbir tarafını eğip bükmeden, Galatasaray ruhuna aykırı, Galatasaray'a hizmet etmeye aykırı bir şey var. Bizim isteğimiz bu manada bizi yetkilendirerek bize destek vermeniz. Bu projeler çok iyi olabilir, getirisi çok yüksek olabilir. Hep beraber birlik olmamızın gereği var. Biz sevgi iklimini barışı bu kulübe getiremezsek bu projelerin hiçbirisi yapılamaz. Önceliğimiz barışacağız, seveceğiz ve hep birlikte olacağız. Buna var mısınız değerli arkadaşlarım."

Galatasaray'da geçmiş yönetimler için, "hiçbir zaman bu kadar büyük proje akıllarına gelmedi ve yahut düşünemediler veya ihmal ettiler" diyen Özbek şöyle konuştu:

"Çünkü 145. madde de bu taşınmazların yapılması için emrettiği şartlar yeterli değil. Onun için bizim yaptığımız genel kurul çağrısınız okursanız, orada biz ilave olarak, evet tüzüğün 145. maddesi tamam aynen uygulanacak fakat yetmez. Emlakların geliştirilmesinde kurulacak, yapılacak ihalelerin şeffaf olması illaki tüzüğe girmesi lazım. GS TV'den veya başka yayın organlarından yayınlanması gereği var. Siz değerli genel kurul üyeleri arasından bir ihale komisyonu seçilmesi gereği var.

 

Evet yönetim kurulu bu yetkiyi alabilir alsa da sizin yine denetimi altında bir ihale komisyonu kurulması lazım. Bu da yetmez. Yapılan projelerin büyüklüğünü dikkate aldığınızda uluslararası boyutta bu projeleri denetleyen firmalar var. Onlar da işin içine girmeli, profesyonel manada yapılan işleri denetlemeliler ve 3 ayda bir de raporlarını vermeleri lazım. Bu yeter mi, o da yetmez. Bağımsız denetçi gruplarından en iyi hizmet verenleri ile anlaşıp bu projelerin mali yapısı ile denetlenmesinin gereği var. Bu da yetmez. Buranın istislal edilen paralarının nasıl kullanılacağının da anlatılması lazım. Öyle yönetim kurulu ben istedim, şuraya verdim yok. Önceden yetki alırken dahi yaratılacak fonun nerelere harcanacağı konu gündeme gelecek size sunulacak ve ilgili yerlere harcanacak."

Erdem Timur sunum yaptı

Dursun Özbek'ten sonra söz alan Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili, yetki istedikleri gayrimenkul ve taşınmazlar ile ilgili üyelere sunum yaptı 

Erden Timur, Galatasaray Adası, Florya arazisi, Mecidiyeköy binası, Kemerburgaz yeni kamp tesisi ve yeni arazi alımı konusunda genel kuruldan yetki istediklerini aktardı.

Galatasaray Adası'nı 26 günde yenileyerek üyelerin hizmetine sunduklarını aktaran Timur, burada yeni alanlar inşa etmek için de yetki istediklerini ifade etti.

Galatasaray Adası'ndaki yeni inşaat alanlarının maliyetinin yaklaşık 75 milyon lira olacağını anlatan Timur, bunu Florya ve Mecidiyeköy projelerinden gelecek kaynakla yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Florya arazisine yapmayı planladıkları konut projesinin çok olduğunu belirten Timur, burada Emlak Konut'a ait olan 40 dönümü satın almayı düşündüklerini aktardı.


Erden Timur, Florya'da Galatasaray'ın 20 dönümlük payıyla 60 dönüme yapacakları konut projesinden, arsa ve inşaat maliyetlerini çıkardıktan sonra 7 milyar liranın üzerinde bir gelir elde etmeyi hedeflediklerini anlattı.

Mecidiyeköy'den 1 milyarlık gelir

Timur, Mecidiyeköy'deki binayı rezidans haline getirdikten sonra konut olarak satışa sunmayı planladıklarını ve buradan yaklaşık 1 milyar liralık gelir beklediklerini kaydetti.

 

Kemerburgaz'daki yeni tesisleri 2024 yılında bitirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Timur, buranın 470 milyon lira olarak hesapladıkları finansmanını Florya projesinden sağlamayı planladıklarını söyledi.

 

Erden Timur, Florya ve Mecidiyeköy projelerinden elde edecekleri gelirlerle Ege ve Marmara bölgelerinde, İstanbul'a yakın yerlerde kulübe yeni arsalar kazandırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

 

Projelerden elde ettikleri gelirlerin bir fona aktarılacağını bildiren Timur, yönetimlerin sıkı bir denetim sonucunda bu fondan yararlanabileceğini de sözlerini ekledi.

Yetki talebi kabul edildi

Galatasaray Genel Kurulu'nda Dursun Özbek ve yönetiminin Galatasaray Adası'yla ilgili yetki talebi oy çokluğuyla kabul edildi. Dursun Özbek, "Adanın bizim markamız olduğunu her yerde söyledim. Güzelleştirmek için her şeyi yapıyoruz ancak biz böyle yaptıkça amacınız satmak mı diye soruluyor. Ada bizim her şeyimiz." ifadelerini kullandı.

Galatasaray'da Florya arazisi ile ilgili istenen yetki, Kemerburgaz'da yeni kamp tesisi kurmak için istenen yetki, Mecidiyeköy binası ile ilgili istenen yetki, eni taşınmaz alınmasıyla ilgili yetkiler ve Bankalar Birliği anlaşması ile ilgili talep edilen yetki oy çokluğu ile kabul edildi.

Senin için hazırladığımız haberler