Tahkim Kurulu'nda Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Ferhat Gündoğdu Ne Yaptı?

27.03.2022 - 14:28 | Son Güncellenme: 27.03.2022 - 15:21

Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus'u hakemliğe döndüren Tahkim Kurulu duruşmasında hakemler Ferhat Gündoğu'yu yok saydı. Selam vermedi. İşte tüm detaylar..

Tahkim Kurulu'nda Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Ferhat Gündoğdu Ne Yaptı?

Kenan BAŞARAN 

Merkez Hakem Kurulu (MHK) kararı doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu'nun bazı hakem ve gözlemcilerin görevine son verdiği karar Tahkim Kurulu tarafından döndü. Aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık ve Abdülkadir Bitigen gibi önemli isimlerin de olduğu dosya dün Tahkim'de uzun bir duruşmanın sonunda kapatıldı. Tabir caizse maçı hakemler kazandı!

Kendi talimatını bilmeyen MHK!

Başından beri MHK, hem usül ve hem de esas bakımından skandal bir süreç işletti. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, talimata aykırı şekilde yüzde 20 oranını aşan sayıda hakemin düdüğünü astı. Gündoğdu'nun karar için ortaya attığı gerekçelerin hiçbiri de ikna edici bulunmadı. Karar, hakem yönetimlerine büyük tepki gösteren Fenerbahçe gibi bazı kulüpleri de ikna etmeye yetmedi.

Arıcı: Tarihten sileceğim

Ortaya çıkan veriler gösterdi ki bu operasyon için düğmeye geçen sonbaharda basıldı. Bizzat hakemlerin derneğinin başkanı Abdurrahman Arıcı, kendisine muhalif olanları "Tarihten sileceğim" demişti ve listedeki hakem ve gözlemcilerin çoğu da onun karşısında olanlardı. Hazırlanan listeye yeni MHK Başkanı değil, bazı kulüp başkanları karar verdi. Hatta listeye ekstradan isimler de ekledi. Bu kararı Serdar Tatlı'ya aldırmak istediler. O hayır deyip görevini bıraktı.

Tahkim Kurulu Başkanı Gümüşdağ'ın avukatı!

Söz konusu hakemlerin performansı vs elbette tartışabilir. Elbette MHK onlara görev de vermeyebilir. Ancak görevlerine son verme biçimi ve gerekçeler hukukla örtüşmedi. Tahkim Kurulu'nun hakemleri göreve iade etmekten başka bir seçeneği yoktu. Tahkim Kurulu Başkanı'nın Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın avukatlığını da üstlenmiş olması büyük garabet. Bu garabeti Ajansspor yazarı Atilla Türker aylar aylar önce ortaya koydu. Ama TFF hiçbir tasarrufta bulunmadı. Bu Tahkim yıllardır karar alıyor.

Tahkim'in başka karar verme şansı yoktu

Temel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği 'Ömer Rıza ve Diğerleri' kararı zaten Tahkim dahil TFF'nin tüm hukuk kurullarının bağımsız olmaması nedeniyle verdiği kararların geçersiz olduğuna hükmetti. Zaten TFF de bunu kabul etti ki önümüzdeki genel kurulda hayata geçmek üzere, kurulların seçilme biçimini değiştirdi. Tahkim, hakemlerin itirazını reddetse de TFF, AİHM'de mahkûm olacak. Esasen bugün mevcut kurulların tüm kararları ilgili kişiler tarafından AİHM'e taşınsa tazminata hükmedilir.

İlgini Çekebilir
Tahkim Kurulu kararını verdi! Hakemler...
Habere Git

Ali Koç'un dehşet sorularına yanıt yok!

Ez cümle Tahkim'in o başkan bu başkanın güdümünde olması yeni bir mesele değil. Uzundur Kırmızı Pazartesi romanındaki cinayet sahnesini yaşıyoruz. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, iki hafta önce MHK üyelerinin TFF Başkanı ile ticari ilişkileri olduğunu söyledi. Ve bu bilgi ülkeyi sarsmadı! Olacak şey değil. Koç, "MHK'yı neden Beylerbeyi'nden Riva'ya getirdiniz? Teknik takipten mi çekindiniz?" diye sordu. Bu çok vahim bir soruydu ve bu da sansasyonel bulunmadı ve TFF'den cevap gelmedi. Oysa dehşet bir soruydu!

Hakemler şaşırdı: Burada ne işi var?

Gelelim dünkü duruşmaya... 21 kişinin dosyasının elen alındığı Tahkim Kurulu duruşmasından ilginç bilgilere ulaştım. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'yu duruşma salonunda gören hakemler çok şaşırdı! Hakemler "Bunun burada ne işi var, hangi yüzle gelebiliyor" dedi. Hakemler, memnuniyetsizliklerini Gündoğdu'ya selam vermeyerek açık şekilde ortaya koydu.

Hiç kimse MHK Başkanı'na selam vermedi

Ferhat Gündoğdu, hakemlerin kendisine selam vermemesine çok şaşırmış! Teşbihte hata olmaz, aldığım bilgiye göre hakemlerin bu tutumuna çok bozulmuş  ve adeta donup kalmış! Çünkü Ferhat Bey, hakemlerin gelip kendisiyle sohbet etmesini beklemiş! Ne tuhaf değil mi? Hem işine son vereceksin hem de hiçbir şey olmamış gibi o hakemin size saygı göstermesini bekleyeceksiniz!

21 hakemden MHK'ya karşı gövde gösterisi

Dün Tahkim Kurulu'na giden hakem ve gözlemcilerin tamamı; yani 21 kişi karar anına kadar binadan ayrılmadı. Görevlilerin gelip "Kurul karar için toplandı. Artık buradan çıkmanız gerekiyor" uyarısından sonra binayı terk ediyorlar. Anlayacağınız hakemler, MHK Başkanı'na karşı tam bir gövde gösterisi yapmış; birlik ve dayanışma içine girerek.

Gündoğdu savunmasını iki kez düzeltti

Duruşma çok daha erken bitecekken MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun iki kez savunmasını düzeltmesi nedeniyle uzamış. Gündoğdu, gidip gelerek, "Ben böyle demedim" şeklinde itirazlarda bulunarak, savunmada düzeltme talebinde bulunmuş. Ancak sonradan ortaya çıkıyor ki yaptığı düzeltmeler de öyle işin esasını etkileyecek şeyler değilmiş! Anlaşılan 'zaman kazanmaya yönelik hareketler'miş bunlar! Maçlarda sık görürüz hani!

Öldürülmek istendiler daha da güçlendiler

Ünlü filozof Friedrich Nietzsche'nin "Beni öldürmeyen şey güçlendirir" lafının vücut bulmuş haliyle karşı karşıyayız. Davayı kazanan hakemlere, bu MHK belki yine görev vermeyecek. Ancak, Ferhat Gündoğdu'nun zaten nasıl oturduğu anlaşılmayan MHK koltuğunda ömrü çok uzun olmayacaktır. Dün davayı kazananların düşüncesi şu: "Gururu varsa bir dakika bile o koltukta oturmaz, istifa eder." Bakalım Gündoğdu 'af'fını isteyecek mi?

Fırat Aydınus son düdükten sonra konuşacak

Bu sürece dair daha net bilgilere sezon sonunda ulaşacağız. Çünkü geçen sezon talimat değiştirilerek "1 yıl daha maç yönet" denilen Fırat Aydınus, 8 hafta sonra emekli olacak. Ve duyduğuma göre Aydınus, son düdükten sonra konuşacak. Biz de bu sürece dair daha net bilgiler elde edeceğiz. Başta da söylediğim gibi: Benim açımdan mesele bu hakemlerin ne kadar iyi olup olmadığı değil. Sorun hukuki esaslar.

Gündoğdu bu sorulara yanıt veremedi

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, bu hakemlerin işine, hür iradeleriyle karar alamadıklarını ve 1 dakika dahi görevde kalmamaları gerektiği için son verdiklerini söylemişti. Ben de şunu sormuştum:

 

-Bu hakemlere kim baskı yaptı? Bu baskının sonucunda yönettikleri maçlar nasıl etkilendi?


-1 dakika bile görevde kalmamaları gerektiğine dair mecburiyet ne zaman oluştu? İşlerine son verilen günden 1 gün önce mi, yoksa daha önce mi? Daha önceydiyse neden 7 Mart'ta maç verdiniz? Yok, 7 Mart'taki son maçtan sonra oluştuysa gerekçeniz, ne oldu? Nasıl bir bilgi geldi de ertesi sabah bu kadar hakeme el çektirdiniz. Öyle ya, bunun için dehşet bir gerekçe lazım.

Asıl operasyon ne zaman çekilmeliydi?

Bir hukuk devletinde asıl operasyon MHK Başkanı Ferhat Gündoğu'nun beINSports'a yaptığı açıklamalardan sonra yapılır. Çünkü Gündoğdu'nun o röportajda hakemlere dair açıklamaları, ligin güvenirliliğine dair çok ciddi soru işaretleri doğurmuştu. Ancak bunu kimse tartışmadı. Anlaşılan, hiç kimsenin işine gelmiyordu!

Bu sorular yanıtlanmadıkça hakemlere çekilen bu operasyona dair hakikâtler hep gizli kalacak.

Senin için hazırladığımız haberler