"Düzeltme beyannamesini zamanında vermediler"

31.07.2020 - 16:46 | Son Güncellenme: 31.07.2020 - 17:05

Trabzonspor'un Tahkim Mahkemesi'ne yaptığı başvuru olumsuz sonuçlandı. Ret kararının sonrasında Trabzonspor, gelecek sezon Avrupa'da yer alamayacak. Hukukçu Atilla Dilaver, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in desteğine rağmen cezanın kalkmadığını ve bordo-mavililerin düzeltme beyannamesi konusunda geç kaldığını ifade etti.

"Düzeltme beyannamesini zamanında vermediler"

UEFA tarafından 1 yıl Avrupa’dan men cezasına çarptırılan Trabzonspor, konuyu Spor Tahkim Mahkemesi’ne taşısa da olumsuz bir geri dönüş aldı. Hukukçu Atilla Dilaver, CAS’ın Trabzonspor ile ilgili kararını değerlendirdi. Dilaver, Trabzonspor’un ceza almasının sebebinin mali tablosu değil usul hataları olduğunu savundu. Ayrıca Dilaver, Trabzonspor'un düzeltme beyannamesi konusunda geç kaldığını ifade etti.

Radyospor’da yayınlanan Spor Kazanı programında Özgür Sancar’ın sorularını yanıtlayan Atilla Dilaver’in açıklamaları şu şekilde:

Atilla Dilaver: ”Trabzonspor, lobi konusunda başarılı hamleler yapamadı”

Trabzonspor’un iyi bir savunma yaptığını söyleyen Atilla Dilaver, CAS’tan gelen ret kararının sebebinin usulde hatalar olduğunu söyledi. Dilaver, “Trabzonspor'un 10 yıllık CAS deneyimi var. UEFA ve CAS tarafsız değil. Ciddi şekilde lobicilik etkili oluyor. Trabzonspor iyi bir savunma yaptı ama lobicilik de gerekiyor. İyi bir lobi çalışmasıyla cezanın paraya çevrilmesini ya da ertelenmesini umduk. Savunma kötü değildi ama Trabzonspor lobi konusunda başarılı hamleler yapamadı. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir dahi devreye girdi ve cezanın kaldırılması için çabaladı. Ama olmadı. Trabzonspor son 10 yıldaki en başarılı sezonunu geçirdi. Trabzonspor'un ceza almasının sebebi mali tablosunun kötü olması değil, usul hatalarıdır...” ifadelerini kullandı.

“Trabzonspor düzeltme beyannamesini zamanında yapmadı”

Hukukçu Atilla Dilaver, Trabzonspor’un düzeltme beyannamesi vermesi gerektiğini ancak; bunu zamanında yapmadığını şu sözlerle dile getirdi:

“Trabzonspor 19 Mayıs 2019'da bildirimde bulunuyor ve ardından 2 tane oyuncu satıp ciddi gelir elde ediyor. UEFA'nın kriterlerini yakalıyor böylece Trabzonspor... Düzeltme beyannamesi verebilirlerdi. '2 tane futbolcu sattık ve şu kadar para aldık. Sizin yükümlülüklerinizi karşılıyoruz' diyebilirlerdi. Bunu zamanında yapmadılar. Bu savunma CAS'a yapılmak zorunda kalındı. Burada da UEFA'nın kararına uyuldu. CAS ve UEFA'da iyi bir lobi faaliyetinde bulunamazsanız haklı olsanız bile haksız çıkarsınız. Galatasaray birkaç sene önce bu konuda iyi bir iş çıkardı ve ceza almadan bu süreci geçti.”

Kurumsal hafıza ve mali tablolara vurgu…

Kulüplerin yaşadığı kurumsal hafıza eksikliğine dikkati çeken Dilaver, Türkiye’de artık kulüplerin mali tablolarını düzeltmeleri gerektiğini de belirtti.

Atilla Dilaver, “Bizim kulüplerimizin kurumsal hafızası yok. Yönetim değişince her şey yeniden başlıyor. Kulübün borsa ve genel kurula sunduğu bilanço farklı. Bir yıla ait 3 farklı bilanço sunuluyor. Bu kulübün adını vermiyorum ama diğerleri de farklı değil. Futbolcular aylardır maaş alamıyor. Kağıt üzerinde bu kadar iyiyken neden diğer masörlere para vermiyorsunuz? Türkiye'de bir şekilde kulüpler kendilerine çekidüzen vermeli” ifadelerini kullandı.

“İsviçre Federal Mahkemesi’ne başvurulsa da sonuç değişmez”

Trabzonspor, CAS’tan gelen olumsuz haber sonrasında konuyu bu kez İsviçre Federal Mahkemesi’ne taşımayı planlıyor. Hukukçu Dilaver, sonucun ise bordo-mavililerin lehine değişmeyeceği kanaatini taşıyor.

Atilla Dilaver, “İsviçre Federal Mahkemesi, CAS kararlarını usul ve esas yönünden inceliyor. İsviçre Federal Mahkemesi'ne gidebilmek için ciddi bir ayrımcılık veya ırkçılık olduğu yönünde iddialarınızın olması lazım. Böyle giderseniz İsviçre Federal Mahkemesi davayı esas olarak inceler. Usul olarak ise 'CAS'ta savunma verilmiş mi?' şeklinde inceler. Trabzonspor'un İsviçre Federal Mahkemesi'ne gitmek hakkıdır. Esasa tabi olması için ciddi iddia ve belgelerinizin olması gerek. İsviçre Federal Mahkemesi usulen inceleyecektir ve sonuç değişmeyecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler