Edinburgh Dükü Prens Philip Kimdir?

09.04.2021 - 19:19 | Son Güncellenme: 09.04.2021 - 19:28

İngiltere Kraliyet Ailesi, bugün 73 yıllık üyelerinden birini; yani Prens Philip Mountbatten'i kaybetti. Peki, Prens Philip Mountbatten kimdir?

Edinburgh Dükü Prens Philip Kimdir?

Prens Philip kimdir? Bugün, 99 yaşında hayatını kaybeden Prens Philip için İngiltereliler ve Britanyalılar, Windsor Kalesi önünde toplandı. Buckhingam Sarayı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Philip'in ölümü doğrulandı. Yunanistan ve Danimarka Prensi unvanına sahip; her iki unvanını da son anına kadar korumakta ısrar eden Prens Philip; 2. Dünya Savaşı dahil olmak üzere birçok olumsuzluğa yaşarken şahit olmuştu. 1947 yılında İngiltere Kraliçesi Elizabeth ile dünya evine giren Philip, tam 73 yıl boyunca evli kalmış; Elizabeth ile olan evliliğinden 4 çocuk; 8 torun sahibi olmuştu. Peki, Prens Philip kimdir? 

Prens Philip kimdir?

10 Haziran 1921'de Yunanistan'ın Korfu Adası'ndaki Man Repos malikanesinde dünyaya gelen Prens Philip; Kraliçe Victoria'nın torunu olmasından ötürü hem Danimarka'nın hem de Yunanistan'ın Prensi unvanına sahipti. Yalnız, Yunanistan yarımadasında çıkan cumhuriyetçi isyandan ötürü küçük yaşta Yunanistan Prensi unvanını yitirdi. Armasında hâlen Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktadır. O doğduğu dönemde Yunan ve Danimarka kraliyet aileleri devlet otoritesindeydi.

Ancak Yunanistan da ihtilal sonrası daha küçük iken ailesi ile birlikte Yunanistan'dan sürüldü. İskoçya ve Almanya okullarında Alman Yahudi eğitimciler tarafından yürütülen bir eğitim gördü. 18 yaşındayken İngiltere'nin Kraliyet Donanmasına katıldı.

Philip, II. Dünya Savaşı'nda iki karşı tarafta olan ailelerden olmasına karşın bu yıllar sırasında görev yaparak, iki Alman kardeşin hukuk mücadelesi ile karşı tarafında savaştı. 16 Temmuz 1942 tarihinde teğmenliğe yükseldi. Aynı yılın ekim ayında, 21 yaşındayken Kraliyet Donanmasının en genç teğmenlerinden birisi olarak, HMS Wallace gemisinde teğmen oldu.

Japonları teslim aldı...

 Sicilya işgali sırasında, Temmuz 1943'te, HMS Wallace gemisinin ikinci komutanı olarak bir gece bombardıman saldırısında gemisini kurtardı. 1944 yılında, 27. Destroyer Flotilla İngiliz Pasifik filosu ile hizmet yapan ve yeni destroyer olan HMS Whelp gemisine geçti. Japonların teslim anlaşması imzalandığı zaman Tokyo Körfezi'nde bulundu. Ocak 1946 yılında Philip, whelp gemisi ile Birleşik Krallık'a döndü ve HMS Kraliyet Arthur, Corsham, Wiltshire Astsubay Okulu'nda okutman olarak çalıştı.

Kral 6. George onu ödüllendirdi

Savaştan sonra, Mart 1947'de Philip, bütün sıfatlarından feragat ederek, İngiliz büyükannesi ve büyükbabasının soyadlarını kullandı. Bundan sonra "Teğmen Philip Mountbatten" olarak anılmaya başlandı. Aynı yıl, Prenses Elizabeth Alexandra Mary ile dolayısıyla İngiliz tahtının varisi ile evlendi. Kraliçe II. Elizabeth'in babası olan dönemin Birleşik Krallık Kralı VI. George tarafından Edinburgh Dükü olarak atandı. 

Teğmenlikten istifa etti...

1952 yılında babasının ölümü üzere tahta geçen II. Elizabeth'e konsortluk eden Philip deniz kariyerini sonlandırdı. Prens unvanlarından feragat eden Philip, 1957 yılında eşi Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya Prensi olarak atandı. Philip Birleşik Krallık'ın en uzun hizmet eden Monark Eşi oldu. Uzun süre Cambridge ve Edinburgh Üniversitelerinin şansölyeliği görevini yürüttü.

Prens Philip Buckingham Sarayı'nın yaptığı açıklamaya göre 9 Nisan 2021'de 99 yaşında iken hayatını kaybetti.

Prens Philip'in unvanları...

  • 10 Haziran 1921 – 28 Şubat 1947: Yunanistan Altesleri ve Danimarka Prensi Philip
  • 28 Şubat 1947 – 20 Kasım 1947: Teğmen Philip Mountbatten
  • 20 Kasım 1947 – 22 Şubat 1957: Kraliyet Altesleri Edinburgh Dükü
  • 22 Şubat 1957 – 9 Nisan 2021: Kraliyet Altesleri Büyük Britanya Prensi Philip, Edinburgh Dükü

Danimarka Prensi unvanını yitirdi...

31 Aralık 2019'da Danimarka Kraliçesi II. Margrethe'nin yayımladığı Kraliyet Kararnamesi ile Prens Philip, Danimarka prensi olma hakkını kaybetmiştir. Philip, 1947'den beri Danimarka prensi olmasa bile, Kraliçe II. Margrethe, kararnamenin tüm zamanları kapsadığını belirtmiştir.

Senin için hazırladığımız haberler