Trabzonspor'un Efsane Teknik Direktörü Ahmet Suat Özyazıcı Vefat Etti

Akın Ungan
18.02.2023 - 19:30 | Son Güncellenme: 19.02.2023 - 00:18

Trabzonspor'a 4 şampiyonluk kazandıran efsane teknik direktör Ahmet Suat Özyazıcı 87 yaşında hayata veda etti. Özyacıı, Türk futbolunda devrim yapan bir isimdi.

Trabzonspor'un Efsane Teknik Direktörü Ahmet Suat Özyazıcı Vefat Etti

AJANSSPOR HABER

Trazonzonspor'a 4 şampiyonluk kazanadıran Ahmet Suat Özyazıcı hayatını kaybetti. Uzun süredir hasta olan Özyazacı, 87 yaşında hayata veda etti. Özyazıcı, bordo mavili takımla elde ettiği tarihi başarılarla, Türk futbol tarihinde devrim yaptı.

Özyazıcı, Yolspor'da futbola başladı

1 Ocak 1936 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Ahmet Suat Özyazıcı, futbola oyuncu olarak atıldı. Yolspor formasıyla yeşil sahalara adım atan Özyazıcı, ardından şehrin iki güçlü ekibinden biri olan İdmanocağı'na geçti. başlamıştır.1960'larda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), ikinci ligi kurma kararı alırken şehir ismi taşıyan kulüpleri şart koştu. Bu da Anadolu şehirlerindeki takımların birleşmesi demekti. Zorlu bir sürezten sonra İdmanocağı ve İdmangücü gibi iki güçlü kulüp Trabzonspor adı altında birleşti. Özyazıcı da bu takımda forma giymeye başladı. 

Takımı ikinci ligden Süper Lig'e çıkardı

Futbolu bıraktıktan sonra 1973'te o dönem ikinci ligde yer alan Trabzonspor'da teknik adamlık kariyerini başlattı. Bu esasen tarihi bir serüvenin başlangıcıydı. Takımı şampiyon yaparak Süper Lig'e taşıyan Özyacı'nın bordo mavili takımdaki ilk teknik direktörlük deneyimi 1975 yılına kadar sürdü. 

Üç Büyükler'e son veren hoca

Araya kısa bir Şükrü Ersoy dönemi girdikten sonra Trabzonspro yönetimi takımı, 1975 yılında yeniden Ahmet Suat Özyazıcı'ya teslim etti. Ve Trabzonspor, Özyazıcı yönetiminde 1975-76 sezonunda Süper Lig şampiyonluğuna ulaşarak tarihi yazdı. Çünkü şampiyonluk ilk defa İstanbul dışına çıkıyordu. Artık "Üç Büyükler" değil, "Dört Büyükler" vardı.

Üst üste 2 şampiyonluk yaşattı ve gitti

Ahmet Suat Özyazcı ile Trabzonspor, 19976-77 sezonunu da yine Fenerbahçe'nin önünde şampiyon olarak tamamladı. Özyazıcı bu büyük başarıya rağmen sezon sonu takımın teknik direktörlük görevinden ayrıldı. 

Özyazıcı kasketi Özkan Sümer'e verdi

Sürpriz ayrılığın ardından Trabzonspor, 1978-79 sezonunu bir başka efsanesi olacak olan Özkan Sümer ile geçirdi. Teknik direktör değişse de şampiyon değişmiyordu: Trabzonspor! Bordo mavili takım bir sezon aradan sonra üçüncü kez mutlu sona ulaştı. Bu aynı zamanda Özyazıcı ile Sümer arasındaki halef-seleflik sürecinin de başlaması anlamına geliyordu. Kasketi bir Özyazıcı, bir Sümer takacaktı.

Trabzonspor ile 4. şampiyonluğu yaşadı

Takımı şampiyon yapsa da Özkan Sümer ile devam edilmedi. Bordo mavililer, 1979-80 sezonuna Ahmet Suat Özyazıcı ile girdi. Ama yazgı aynıydı: Trabzonspor yine şampiyon! Ve tahmin edileceği üzere 1980-81 sezonuna Trabzonspor, Sümer ile girdi! Sümer, kendisinin ikinci takımınsa 5. şampiyonluğuna imza attı. Bu şampiyonlukla Trabzonspor, Galatasaray'dan sonra üst üste üç şampiyonluk yaşayan ikinci takım oldu.1981-82 sezonunda bir kez daha Özyazıcı Trabzonspor'un başına geçti. Bu kez koltukta üç sezon aralıksız oturdu ve 1983-84 sezonunda kendisinin 4. takımınsa 6. şampiyonluğunu kazandırdı. 

Geri döndü ama şampiyonluklar gelmedi

Özyazıcı, takımı 6. şampiyonluğa ulaştırdıktan sonra koltuğunu bir kez daha Özkan Sümer'e bıraktı. Bordo mavili camiaya yeniden dönüşüyse 1985-86 sezonun sonlarında oldu. Ertesi sezon da takımı yönetti. Fakat, o şaşalı günler geride kalmış ve beklenen şampiyonluklar bu kez gelmemişti. Trabzonspor, 1987-88 sezonuna Metin Türel ile girdi ama Özyazcı ile tamamladı.

1999-2000 sezonunda son kez geldi

Özyazıcı, yaklaşık 12 sezon bordo mavili takımdan ayrı kaldı. 1999-2000 sezonunda bir kez daha Trabzonspor'un teknik direktörlüğüne getirildi. Fakat bu son serüven sadece 14 maç sürdü. Son olarak Özyazıcı'nın kazandırdığı 6. şampiyonluktan sonra Trabzonspor yerli yabancı sayısız teknik adamla çalışsa da bir türlü mutlu sonu göremiyordu. 

Özyazıcı, Trabzon'a 16 kupa kazandırdı

Ahmet Suat Özyazıcı, Trabzonspor'a ve Türk futboluna ilkleri yaşatan bir teknik direktör oldu. O aynı zamanda bordo mavili takıma en çok kupa kazandıran hoca olarak da tarihe geçti. İşte kazandırdığı kupalar:

-4 Süper Lig Kupası 
-5 Cumhurbaşkanlığı Kupası
-3 Türkiye Kupası
-2 Başbakanlık Kupası
-1 Kıbrıs Barış Kupası
-1 İkinci Lig Şampiyonluğu

Ahmet Özyazıcı, bordo mavililerin 7 şampiyonluğunun 4'üne imza koyarken toplam 16 kupayı müzeye kazandırdı.


Ahmet Suat Özyazıcı, Fenerbahçe ile çekişti

Ahmet Suat Özyazıcı yönetimindeki Trabzonspor, başarılarının büyük kısmını Fenerbahçe ile çekişekerk elde etti. Bu durum Özkan Sümer teknik direktörlüklerinde de sürdü. Bu iki  hocanın çalıştırdığı dönem aynı zamanda Trabzonspor-Fenerbahçe rekabetinin futbolumuza damga vurduğu bir dönemdir.

Özyazıcı, Sarıyer'i Balkan Şampiyonu yaptı

Ahmet Suat Özyazıcı, Trabzonspor dışında sadece Bursaspor ve Sarıyer'de teknik direktörlük yaptı. Bursaspor ile 19888-89 sezonuna girse de 8 maçın ardından görevini bıraktı. Özyazıcı, Sarıyer ile ise 1989-90 sezonunun ikinci devresinde başlayarak, 1991-92 sezonunun sonuna kadar devam etti. Onun yönetiminde Sarıyer, üç büyükleri zorlayan ve ligde sıkıntı yaşamayan bir ekip oldu. Dahası, Özyacızı yönetimindeki Sarıyer, 1992'de Balkan Şampiyonu oldu. Ki bu başarıyı ilk olarak 1966-67 sezonunda Fenerbahçe elde etmişti. 

Avcı, Özyazıcı'nın kasketiyle zafere ulaştı

Trabzonspor, Ahmet Suat Özyazıcı'nın son şampiyonluğundan 38 yıl sonra ancak mutlu sona ulaştı. Abdullah Avcı, bordo mavili takımın hasretine son verirken, Özyazıcı'nı meşhur kasketini bir motivasyon unsuru yaptı. Sezon boyunca kasketle maçlara çıkan Avcı, şampiyonluk kupasını Özyazıcı'ya götürmeyi de ihmal etmedi. 

Trabzonspor'da başsağlığı mesajı

Trabzonspor Kulübü, yaptığı yazılı bir açıklamayla efsane  hocasına veda etti. Açıklamada, "Kulübümüze 4 Lig Şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası (bugünkü Süper Kupa), 2 Başbakanlık Kupası ve 2. Lig şampiyonluğunun yanı sıra sayısız kupa kazandıran efsane teknik direktörümüz Ahmet Suat Özyazıcı’yı kaybettik. Cenazesi 19 Şubat Pazar (yarın) öğle namazını müteakip İskenderpaşa Camii'nden kaldırılacaktır. Yakınlarının, sevenlerinin, camiamızın ve futbol ailesinin başı sağ olsun" denildi.

TFF, Beşiktaş ve Galatasaray'dan başsağlığı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Beşiktaş ve Galatasaray da yayınladıkları mesajla efsane teknik direktör Ahmet Suat Özyazıcı'nın vefatından duydukları üzüntüyü dile getirerek, yakınlarına ve Trabzonspor camiasına başsağlığı diledi. 

Uğurcan Çakır: Trabzonsporluluk en büyük mirası

Trabzonspor'un kaptanı kaleci Uğurcan Çakır da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ahmet Suat Özyazıcı'ya veda etti. Çakır, "Çok önemli bir değerimizi, futbolumuzun efsanesini kaybetmemizin üzüntüsünü yaşıyorum. Kazandırdığı şampiyonluklar ve kupaların yanı sıra öğrettiği Trabzonsporluluk en büyük mirasımız olacak. Başımız sağ olsun" dedi.

İmamoğlu'ndan da taziye mesajı geldi

Trazonlu olan ve bir dönem spor yorumculuğu yapan ve de Trabzonspor kimliğiyle bilinen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir mesaj yayınlayarak, "Trabzonspor'un efsanevi teknik direktörlerinden Ahmet Suat Özyazıcı’ya Allah’tan rahmet; ailesi, dostları, spor dünyası ve Trabzonspor camiasına başsağlığı dilerim" dedi.

Avcı: Büyük bir şehrin temellerini attı

Bordo mavili kulübün 7. şampiyonluk kupasını hasta yatağındaki Ahmet Suat Özyazıcı'ya götürerek büyük bir vefa gösterisi yapan Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, efsane hoca için şunları söyledi: "Ahmet Suat Özyazıcı, hem Türk futbolu için, hem Trabzonspor için önemli bir isimdi. Özellikle Anadolu'daki büyük bir şehrin, futbolla ilgili temellerini atan ve buna önemli katkı sağlayan biriydi. Özkan Hoca'nın da Ahmet Hoca'nın da toprağı bol olsun." 

TRT'den tarihi Özyazıcı görüntüleri

TRTSpor, Ahmet Suat Özyazıcı'nın 1979-1980 seznunda kazandırdığı şampiyonluk kutlamaları ve töreninden arşiv görüntüler paylaştı. İşte tarihi görüntüler:

 

Avcı'dan taziye mesajı

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, A Spor'a yaptığı açıklamada, "27 aydır buradayım. Ahmet Suat Özyazıcı ve Özkan Sümer vefat etti. İkisinin de toprağı bol olsun. Hayatlarının büyük bölümünü Türk futboılu ve Trabzonspor için adadılar. Nur içinde yatsın. Onlarla bu müzenin içinde benim de anılmam mutluluk verici. Tekrar Türk futbol ailesinin ve Trabzonspor ailesinin başı sağ olsun" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler